A klasszikus faszenes szabadtéri sütőkről egyre többen váltanak át a gázpalackkal működő grillezőkre, mert használatuk egyszerűbb és kényelmesebb, és a tisztántartásuk is jóval könnyebb.

 

Érdemes gázgrillt választaniuk mindazoknak, akik nem szeretnek bajlódni a tűzgyújtással, akiknek az egyszerű használhatóság és kényelem fontosabb a hagyományoknál. A gázgrillek legnagyobb előnye, hogy bennük az étel egyenletesen és füstmentesen sül, emellett a grillek közül a gázos változatoknál készül el a leggyorsabban az étel.

A gyors beüzemelés és az egyszerű kezelés mellett további fontos érv a gázzal fűtött grillező mellett, hogy az ilyen rendszerben könnyebben szabályozható a hőfok, illetve könnyedén tudunk kialakítani több hőmérsékleti zónát a különböző ételek egyidejű sütéséhez. Egy minőségi gázgrill belső terében a hő teljesen egyenlően oszlik el, ami a barbecue sütésnél igen nagy előnynek számít. Egyes gázgrill modelleken van direkt égőfej is, így akár egy komplett konyhát is tudunk a teraszon üzemeltetni, azaz fazékban is tudunk főzni, miközben mellette süthetünk is.

 

Füstös íz szén nélkül

 

Sokan azért döntenek a gázos sütő mellett, mert szeretnék elkerülni a faszén használatával járó füstöt. Ennek ellenére a gázgrillen készült ételeknél is el lehet érni a kellemes füstös ízt. A titok nyitja a sütőtér felépítésében rejlik: az öntött alumínium nagyszerűen tartja a hőt, és akár 350-400 fokra is fel tud melegedni. A sütőfelületről lecsöpögő nedvesség az erre a célra kialakított zsírterelők felhevült felületén visszapárolog, és az így visszajutott aroma kölcsönöz finom, füstös ízt a húsnak, a sajtnak vagy a zöldségeknek. A grillezett ételek karakteres aromáját ezesetben tehát nem a parázsló faszén füstje, hanem a hús és a zöldségek lecsöpögő levének füstté válása adja.

 

Beüzemelés

 

Bár a gázgrillt jóval gyorsabban lehet felfűteni, mint a faszeneset, azonban ennek a technológiának is időt kell hagyni, hogy elérje a kellő hőmérsékletet. Ehhez legalább 15 percre van szükség. A gázgrillt mindig nyitott tetővel gyújtsuk be, és csak akkor fedjük le, ha már rendesen begyulladt.

 

Palack 1x1

 

A faszénnel ellentétben ránézésre nem lehet megállapítani, pontosan mennyi fűtőanyagunk maradt a palackban, ezért jó tanácsként érdemes otthon tartani legalább egy tele tartalék gázpalackot.

 

A PB-gázpalackok előnye, hogy egyenletes gázminőséget és magas fűtőérték biztosítanak, és a környezetünk védelmét is szolgálják. Különösen jó szolgálatot tesznek ezek a palackok, ha túrázás, kempingezés vagy akár horgászás közben éhezik meg az ember.

 

Vásárlásnál mindenképpen figyeljünk oda a gázcsatlakozóra. Sok gyártó nem a magyar gázpalackokra méretezi a sütőt, hanem az EU-s szabványra, ami körülbelül feleakkora és a csatlakozása is különbözik. Bár ilyen palackot itthon is be lehet szerezni, de ez többletkiadással és utánajárással jár. Ehelyett inkább válasszunk olyan sütőt, amelyik a kereskedelmi forgalomban könnyen elérhető palackokkal működnek.

 

A kerti rendezvényeken igen népszerűek a mini gáztöltetek, hiszen ezek kitűnően használhatóak grillsütők és grillezők, pecsenyesütők üzemeltetésére. Arra mindenképpen figyeljünk oda, hogy ez a típusú palack csak nyomásszabályozóval ellátott gyorscsatlakozóval működtethető. Ez a kiegészítő szintén egyszerűen megvásárolható a gázfutárnál. Azonban vásárlás előtt feltétlenül győződjünk meg róla, hogy a grillsütőnk melyik méretű palackkal üzemeltethető, nehogy rossz méretet vásároljunk, és a grillezés öröme helyett a termék visszaküldésével kelljen foglalkoznunk.

A piacon elérhető gázgrill kocsik működtetése standard PB- gáz palackról történik, azonban a vásárlásnál érdemes odafigyelni arra, hogy a legtöbb ilyen termék használatához nyomáscsökkentő csatlakoztatása szükséges. Egyes webáruházak leveszik a vásárló válláról ezt a terhet, hiszen kaphatók már olyan gázgrill kocsik is, amelyeket a gyártó ajándék 30 mbar-os nyomásszabályozó készlettel szállít, így arról nem nekünk kell gondoskodni.

Vannak olyan modellek is, amelyeknél két ajtóval ellátott praktikus szekrényben tárolhatjuk a gázpalackot, és az egyéb kellékeket. A könnyű mozgathatóságról a négy kerék gondoskodik.

 bbq-825711_1280.jpg

Ahhoz, hogy beszerezzük a gázpalackot, ki sem kell lépnünk a lakásunkból, hiszen ma már a telefonon, online felületen vagy mobil applikáció segítségével is megrendelhetjük, a gázfutár szolgáltatással pedig néhány napon belül házhoz is szállítják azt kedvező feltételekkel.

Fontos, hogy palackcserénél mindig új tömítést használjunk, és ellenőrizzük, hogy a csatlakozásnál ne szivárogjon a gáz. Ezt szivárgás ellenőrző spray-vel vagy szappanos vízzel is elvégezhetjük. A grillezőhöz olyan hosszú tömlőt válasszunk, ami biztosítja a kellő távolságot a forró grill és a palack között. Palackcsere közben tilos dohányozni, vagy bármilyen más, nyílt lángú készüléket üzemeltetni.

Használat után mindig zárjuk el a palackot, ha pedig huzamosabb ideig nem lesz rá szükségünk, akkor a szelep elzárása után szereljük le a nyomáscsökkentőt, és a szelepnyílásra helyezzük fel a záróanyát. A kerti rendezvényeken népszerűek azok a mini gáztöltetek, amelyek gyorscsatlakozóhoz illeszkedő szeleppel vannak ellátva, és grillsütők, grillezők, pecsenyesütők üzemeltetésére is alkalmasak.

 

Világító vécépapír, napernyő kutyáknak, egy darabka holdkőzet, zombiapokalipszis túlélőszett vagy épp egy ember, aki beáll egy végeláthatatlan sorba helyettünk. Ma már tényleg nem közhely, hogy az interneten bármit meg lehet rendelni. Miért pont a gázpalack lenne a kivétel? Természetesen nem az, sőt, a Prímaenergia honlapjának vagy akár mobilapplikációjának segítségével úgy juthatsz a szükséges PB-gázhoz, hogy közben az online vásárlás valamennyi előnyét élvezheted – sőt, még annál is többet!

Beléptünk a 2020-as évekbe, amely évtized a szakértők többsége szerint a kereskedelemben (is) az online világ egyre nagyobb térnyeréséről szól majd. Ez a szektor ráadásul már most is jelentős szeletet hasít ki magának a piaci tortából: az eNet kutató és tanácsadó cég 2019-es felmérése szerint a magyar felnőtt internetezők 91%-a (kb. 5,5 millió ember) vásárolt már online, miközben az összes költés már tavalyelőtt átlépte a bűvös 1000 milliárd forintos határt.

A legnépszerűbb termékek sorában semmi meglepő nincs: a hazai weben a számítástechnikai- és a szórakoztató elektronikai eszközök, a divatcikkek, a lakberendezési tárgyak, a könyvek, illetve a játékok hasítanak igazán. Az egyik legdinamikusabb növekedést viszont az utóbbi években az élelmiszerek és egyéb háztartási cikkek forgalmában láthattuk: az adatok szerint ma már több mint 1 millióan a mindennapos bevásárlás egy részét is online végzik.

Márpedig, ha már a tejet is az internetről szerezzük be, miért ne hozatnánk otthonunkba a sütéshez, főzéshez vagy akár a fűtéshez szükséges energiát is? Az alábbiakban röviden összegyűjtöttük, miért érdemes a Prímaenergia online rendelési szolgáltatását választani!

Tényleg csak néhány kattintás az egész! A honlapon keresztül történő gázrendelés nem igényel sem regisztrációt, sem bejelentkezést, a folyamat pedig rendkívül áttekinthető. A rendelési tudnivalókhoz egy 2 perces kisfilmet is feltöltöttünk, amely az elejétől a végéig bemutatja a lépéseket. Legyen szó háztartási-, ipari és kereskedelmi- vagy épp turistapalackokról, garantált, hogy minden egyes vásárló pontosan azt és úgy rendeli meg, amit kinézett magának!

Villámgyorsan megérkezik! A rendelés leadását követően a Prímagázfutár 24 órán belül felveszi a kapcsolatot veled az adatlapon megadott telefonszámon. Kollégánk innentől számítva 10 munkanapon belül ki is szállítja a gázpalacktöltetet, azaz online rendelés esetén is csak egy kis előretervezésre van szükség ahhoz, hogy az energiaellátás folyamatos legyen.

Felejtsd el a nyitvatartási időt és a cipekedést! Ha a bevezetőben említett bérelhető „asszisztens” nem győzött meg senkit, a sorban állás elkerülésének legjobb módja az online vásárlás lehet. Szerencsére PB-gázpalackot is rendelhetünk bárhonnan, akár a kanapéról, stresszmentesen, ráadásul még a különböző helyek nyitvatartási idejére sem kell ügyelnünk közben. A cipekedést pedig nyugodtan bízzuk a gázfutárokra!

Ráérsz fizetni, ha már nálad van! Vitathatatlan, hogy a netes tranzakciókkal kapcsolatban sokakban él egyfajta bizalmatlanság, nehogy az előre átutalt pénz fejében semmi se érkezzen meg. A Prímaenergia szolgáltatása azonban a legcsekélyebb kockázatot sem rejti magában, a megrendelő ugyanis szállításkor, a helyszínen fizeti ki a termékeket, a számlán szereplő ár alapján. Az össze