Készüljön fel a fűtésszezonra!

a gyakori felülvizsgálat a PB-gázkészüléknél is létkérdés!

 

Alig, hogy beköszöntött az ősz, néhány esős, hűvös nap máris emlékeztetett minket arra, hogy nyakunkon a fűtési szezon. És  a szeptember azért még jócskán tartogathat szép időjárást, a legjobb, ha még az „éles bevetés” előtt megvizsgáltatjuk, minden rendben van-e a gázzal üzemelő berendezéseinkkel – működjenek akár földgázzal vagy PB-gázzal.

 

 

 

Előbbiek, azaz a vezetékes földgázzal táplált kazánok, konvektorok esetén szerencsére többé-kevésbé bevésődött az emberek fejébe, hogy egy, legfeljebb kétévente szakembert kell hívni az ellenőrzéshez. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a PB-gázpalackról működtetett eszközöknél nem ez a helyzet: kevesen vizsgáltatják felül azokat, holott ezeknél ugyanolyan fontos volna a lakosság elővigyázatossága.

 

A törvény öt évben határozza meg a gázkészülékek ellenőrzésének ciklusát, ám a gázszolgáltatók és a készülékgyártók évenkénti, vagy maximum kétévenkénti felülvizsgálatot javasolnak. A PB-gáz legnagyobb hazai forgalmazójaként a Prímaenergia is azt ajánlja, hogy a palackos gázzal üzemelő készülékek tulajdonosai is ezt az 1, legfeljebb 2 éves ritmust tartsák szem előtt, ami a földgázzal működtetett berendezéseknél már bevettnek mondható.

 

Ennek oka, hogy bár a technológia más, az emberek számára kulcsfontosságú biztonsági szempontból nincs szó két különböző rendszerről: meg kell győződni róla, hogy nincs szivárgás és az égéstermék is megfelelően távozik. Külön ki kell emelni, hogy ha a készülék 2-3 évnél régebbi, és még soha nem vizsgálta át szakember, akkor haladéktalanul meg kell nézetni!

 

Egy néhány ezer forintos vizsgálatról van szó, amely bár nem csekély összeg, mégis eltörpül az esetleges kockázatok mellett. Fontos hozzátenni, hogy a szakember kiválasztásakor is ébernek kell lenni, érdemes például ellenőrizni, hogy a kiérkező szerelőnek van-e engedélye erre a kiemelten felelősségteljes munkára.

 

És bár kétségtelen, hogy amikor a fűtési rendszerünk felülvizsgálatát kérjük, az életveszélyes helyzetek megelőzése a legfontosabb cél, azért akadnak egyéb szempontok is, amelyek miatt nem érdemes elfeledkezni róla. A szakemberek ugyanis a készülék ellenőrzésekor a tömítettséget is szemügyre veszik, ami elejét veszi a szivárgásnak, így nem fogy feleslegesen a gáz – és nem is okozhat idővel problémákat. Ráadásul a lerakódott portól sem árt megszabadítani a készüléket, így javulhat az égés hatásfoka, vagyis megelőzhető a többletfogyasztás, illetve a főként a fűtési szezon elején jelentkező kellemetlen szag.

 

A legfontosabb tehát a sűrű felülvizsgálat, ám emellett azzal is javíthatunk biztonságérzetünkön, ha beszerzünk egy a veszélyes gázokat érzékelő riasztóműszert. Ezek között a berendezések között is körültekintően kell válogatni, de a PrimaNet webáruházának kínálatában például kizárólag olyan eszközök szerepelnek, amelyek maximálisan megfelelnek a szigorú műszaki követelményeknek, és garantáltan jelzik a bajt:

 

Kezdje tehát nyugodtan a közelgő fűtési szezont, és ne vegye félvállról az ellenőrzést, mert egy meghibásodás sokkal többe kerülhet, mint az a pénz és idő, amelyet a lehetőleg évenkénti felülvizsgálatra fordít. Lényeges ráadásul, hogy a készüléket akkor is át lehet nézetni, ha már elkezdték használni, azaz, ha most ki is futnak az időből, nem szabad várni a következő fűtési szezon elejéig. Szakembert hívni, azaz a bajt megelőzni sosem késő!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr415070098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pattantyúk 2019.09.16. 09:17:56

Felhívnám a T. fórumozók figyelmét, hogy NE DOLGOZTASSANAK a 1424-es telefonszámról hívható céggel.
Tavalyelőtt sajnos őket hívtam ki, bedőltem a sok hirdetésnek és a megnyerő honlapjuknak (ez az Euro Gáz Hungária Kft.) Jól megjártam velük. Háromszor kellett visszahívni őket, hogy javítsák ki a selejtes munkájukat, és mindezért iszonyú pénzeket kértek.
süti beállítások módosítása