Még mindig népszerűek a Siesta kályhák, amelyek olyan helyiségek fűtését tudják megoldani, ahol nincs vezetékes gáz. Összegyűjtöttünk néhány praktikus javaslatot a használatukhoz.


Talán már kevesen tudják, hogy a Siesta elnevezés a Kádár-korszakból maradt ránk. Ugyan ma már számtalan gyártó készít gázzal működő, szobai vagy mobil fűtőberendezéseket különféle márkaneveken, de annak idején csak a Siestát lehetett kapni. Így alakult ki, hogy a márkanév után az összes ilyen kályhát a Siesta névvel illetjük.

A Siesta kályha praktikus abban az esetben, ha nincs kiépített, vezetékes gázhálózat, például családi házban, hétvégi házakban, nyaralókban, tanyákon. Ezeken a helyeken takarékos megoldás a palackos PB-vel üzemelő Siesta kályha, mivel az árammal működő fűtőberendezések rendszeres üzemeltetése költségesebb.

A Siesta könnyen mozgatható, a helyiségnek abba a részébe tehetjük, ahol éppen szükség van a hőjére. A táplálásáról 11,5 kilogrammos PB-gázpalackkal gondoskodhatunk, amellyel 85-90 órán keresztül üzemelhet a kályha. Ez a mindennapi intenzív használat mellett is két hétig elegendő fűtést ad – mivel a kályha sok hőt termel, nem szükséges a nap 24 órájában üzemeltetni, legfeljebb 8-10 órás használat elégséges. Még az is viszonylag ritka, hogy az ilyen típusú helységeket ennyi ideig fűtsük.

A Siesta kályhákat már csak azért sem szabad egyfolytában üzemeltetni, mert az égéshez szükséges oxigént a helyiség levegőjéből vonják el. Emiatt szűk, vagy kis alapterületű helyiségekben a szokásosnál sűrűbben szellőztetünk, és javasolt, hogy a Siesta kályhát ne hagyjuk felügyelet nélkül.

Siesta_kalyha.jpg

A fenti Siesta kályha megvásárolható a www.primanet.hu webáruházban.

További Szieszta kályhák elérhetők a PrimaNet online szakáruházban

Néhány hasznos intelem a Siesta kályha biztonságos működtetéshez:

  • A készüléket jól szellőző helyen szabad használni;
  • Nem szabad falak, bútorok, kárpitok, huzatok, ágynemű és egyéb éghető anyagok közelébe helyezni, illetve letakarni;
  • A berendezés égésterének mindig a helyiség közepe felé kell néznie;
  • Nem szabad elhelyezni 61 köbméternél kisebb térfogatú nappaliban, ez egy átlagos szobai belmagasságot alapul véve kb. 20-22 négyzetméternek felel meg. Továbbá nem használható 30,5 köbméternél kisebb területű egyéb helyiségben, ami pedig kb.10 négyzetméternek felel meg;
  • Ügyeljünk az intenzívebb szellőztetésre, mivel az ilyen szoba kályhákban használatos egy biztonsági berendezés, ami elzárja a gázt, így eloltja a készüléket, amennyiben nem megfelelőek a szellőzési feltételek;
  • A palack csatlakoztatását vagy cseréjét mindig jól szellőző helyen, tűztől, szikrától vagy hőforrástól távol kell elvégezni;
  • A készüléket hajlékony DIN csővel kell használni, amelynek hossza 0,5 méter. A csövet ki kell cserélni, ha megrongálódik, illetve ha repedéseket fedeznek fel rajta.
  • Az üzemeltetés alatt vigyázzon, hogy kisgyermek ne kerüljön a kályha közelébe;
  • Mindig zárja el a gázcsapot, ha nem használja a kályhát;
  • Csak olyan kályhát vásároljon, amihez van Használati útmutató, azt pedig olvassa el figyelmesen.

Aktualis_akciok_gomb.png

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr15647749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: PB-gáz PB-gázpalack Siesta kályha pb gáz konvektor
süti beállítások módosítása