Tudják mi a közös napjaink legnépszerűbb, minden létező rekordot átíró televíziós sorozatában, a Michelin-csillagos éttermek konyháiban, a hőlégballonokban vagy épp a jégkorong-meccsek szüneteiben látott jégfelújító gépben?

A blogunk tematikájára gondolva a válaszra talán sokan rájönnek, ám ettől még meglepő: mindegyik elképzelhetetlen lenne a PB-gáz nélkül! Két részes sorozatunkban ezeket a nem mindennapi felhasználási területeket próbáltuk csokorba gyűjteni. Elsőként mindjárt azt, hogyan használták a PB-gázt egymilliárd ember szeme láttára! 

A Prímaenenergia termékeinek klasszikus felhasználási területeit jól ismerjük. A lakosság számára ezek a főzés, a grillezés, a fűtés és a melegvíz-előállítás, míg az iparban a hegesztés, a forrasztás, a lángvágás, a mezőgazdaságban pedig például a terményszárítás – hogy csak a leggyakoribbakat említsük. A PB-gáz – és, ki ne felejtsük, az autógáz – előnyeit azonban szinte minden szektor felfedezte magának. Ez alól nem lehet kivétel a filmipar sem, amely mindig is híres volt arról, hogy a forgatások során a legkorszerűbb csúcstechnológiát veti be. Különösen igaz ez egy olyan sorozatra, amelynek epizódjai nem kevesebb, mint 15 millió dollárba, azaz átszámítva több mint 4 milliárd forintba kerültek.

Természetesen a nemrég véget ért Trónok harcáról van szó, amelynek utolsó évadát becslések szerint világszerte egymilliárdan követték. Ennyien láthatták például az utolsó előtti epizód kulcsjeleneteit, amelyben tűz emészti fel az egyik fontos helyszínt, Királyvárat.

A sorozat hivatalos közösségi oldalára nemrég felkerült egy a forgatás kulisszáit bemutató kisfilm, amelyben több stábtag is arról beszél, technikailag ez volt a 8 évadot és 73 részt megélt széria legnehezebben kivitelezhető része. A videóban a fürkésző szemek hatalmas, több tonnás PB-gáztartályokra lehettek figyelmesek, nem is véletlenül: a hihetetlen felkészültséget és precizitást igénylő jeleneteknél ugyanis ezek segítségével táplálták a tüzet.

primaenergia-gaztartaly.png

Az amerikai gigaprodukció választása éppen azok miatt az előnyök miatt esett a PB-gázra, amit az itthoni felhasználók is nap mint nap élvezhetnek. Először is a technológia roppant mobilis, így a kiépített infrastruktúrától távol eső helyekre is könnyen elér. A gázt így gyors egymásutánban a „díszletváros” különböző pontjain is munkára tudták fogni, miközben a tárolás és a szállítás is kockázatmentes volt, nem veszélyeztette a felvételek percre lebontott időbeosztását. A biztonság a használat során is fontos szempont volt, a jól szabályozható, könnyen elzárható rendszernél ugyanis nem kell úgynevezett „visszaégéstől” tartani, azaz a szereplőknek és a stábtagoknak sem akadt félnivalójuk. És persze a többi fosszilis energiahordozóhoz képest kimagaslóan környezetbarát égés sem épp utolsó tényező, hiszen napjainkban már a filmipar is ügyel a zöld szempontokra. Arról nem is beszélve, hogy a szóban forgó filmkockák forgatása az UNESCO Világörökség részét képező Dubrovnik óvárosának szomszédságában zajlott, ahol nem lett volna éppen ildomos korommal befeketíteni az eget – amitől ugyebár PB-gáz használata esetén nem kell tartani. 

Blogunk következő bejegyzésében a további érdekes felhasználási területekről is olvashatnak, többek közt a bevezetőben beharangozott csúcsgasztronómiától a hőlégballonokon át egészen a rolbákig.

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr8314894182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása