Megkezdődött a grillszezon, ám hiába van meg a sütnivalónk hozzá, nem mindegy, hogy min állunk neki húsokat forgatni. A jó grillezés egyik kulcsa a minőségi alapanyag mellett a PB-gáz és a megfelelő felszerelés.

A szabadtéri főzés örömét leginkább a gázgrillek használata adja vissza, hiszen azonnal van láng, gyorsan felmelegszik, ellenben nincs szükségünk parázsra, kényelmes, tiszta, gyors, könnyen használható, ráadásul méret- és funkcióválasztékuk bőségesebb, mint például a faszenes grilleké, és nem utolsó sorban igen gazdaságos. Nem véletlen, hogy a profi grilléttermek is ilyeneket használnak: a parázsutánpótlás nem megoldható órákon keresztül.

Ha nem akarunk egész nap kínlódni, hogy estére a hólyagos kezünk mellett legyen némi taplóvá száradt, félig égett hús a rendelt pizzával jóllakó családnak vagy baráti társaságnak, akkor biztos, hogy a gázgrill mellett kell döntenünk. Kényelmesen elkészíthetjük az ételeket akár a kertben, akár a teraszon, nem lepi be a füst az egész környéket, gyorsan és pontosan elkészülünk mindennel úgy, ahogyan az elő van írva, sőt akár kifinomult módszerekkel igazi amerikai BBQ hangulatot varázsolhatunk magunk köré. A gázgrillek használatával mindennapunk részévé válhat a grillezés, így akár télen is ehetünk fenséges, tűzön sült finomságokat – amiket akár a szintén PB-gázzal üzemelő paellasütőben vagy bográcsban is elkészíthetünk.

primaenergia-paella.png

Füstös ízvilág a javából

Ha korábban azt gondoltad, hogy a kerti szalonnasütőben a faszén felett sülő húsnak és zöldségnek lehet csak „igazi”, füstös ízvilága, akkor ismerd meg a korszerű gázgrillek sütőterét. Felépítésükből adódóan nagyszerűen eloszlatják és tartják a hőt, így igen magas hőmérsékletre fel tudnak melegedni. Ilyenkor a sütőfelületről lecsepegő pác, zsiradék, nedvesség a zsírfogók felhevült felületérő visszapárologtatják az aromát, kellemesen füstös ízt kölcsönözve a húsnak, koksz nélkül.

primaenergia-gastro-gazgrill.png

Így válts gázra

A gázgrill nagy előnye, hogy könnyen és gyorsan beüzemelhető, akárcsak a működtetéséhez szükséges palack, ami egyszerűen csatlakoztatható a készülékhez. Mindössze pár rutinműveletet kell elvégeznünk annak érdekében, hogy zökkenésmentes legyen a kerti sütögetés. Fontos, hogy palackcserénél mindig új tömítést használjunk (csak pentánálló gumitömítéseket és tömlőket szabad alkalmazni, de ezek filléres holmik és az interneten is könnyen megrendelhetők), és ellenőrizzük, hogy a csatlakozásnál ne szivárogjon a gáz. A tömörségvizsgálatot a tömlő és a palack csatlakozási pontjánál „szivárgás ellenőrző spray”-vel vagy szappanos vízzel végezzük. Olyan hosszú tömlőt válasszunk, ami biztosítja a kellő távolságot a forró grill és a palack között. A palackból a gázkivétel csak és kizárólag a gyártó által előírt nyomáscsökkentő egységen (reduktoron) keresztül történhet. A nyomáscsökkentő hollander szét- vagy összecsavarozását csak a megfelelő szerszámmal végezzük - például 27-es villáskulccsal - ügyelve arra, hogy ne rongálódjon meg. Alap, hogy palackcsere közben tilos dohányozni, vagy bármilyen más, nyílt lángú készüléket üzemeltetni. Tehát a tömítettség ellenőrzését ne nyílt lánggal vagy más gyújtóeszközzel végezzük! A palackot sem a tárolás, sem a felhasználás során nem szabad hőhatásnak kitenni, fellökni stb.

Használat után mindig zárjuk el a palackot, ha huzamosabb ideig nem kívánjuk használni, a szelep elzárása után szereljük le a nyomáscsökkentőt, és a szelepnyílásra helyezzük fel a záróanyát és a palackra a palacksapkát.

Ide kattintva pedig nemcsak a gázgrillről, de a gázpalack bekötésről is találsz egy nagyon hasznos videot!

A gázpalack mellett érdemes a grillkészülék állapotát is ellenőrizni, fontos, hogy tiszta és felülvizsgált legyen, mert csak így tud megfelelő égést biztosítani. A rendszeresen karban- és tisztán tartott grilleknek és használóiknak hosszabb az élettartamuk.

primaenergia-pb-gazpalack.png

A gázgrillek tisztítása

A kerti sütés-főzés után célszerű a takarítást az eszközök - legyen az grill, paellasütő vagy bogrács - lehűlése után közvetlenül elkezdeni erre a célra kifejlesztett célszerszámokkal. Mivel a grillt sem egy szezonra vásárolunk, muszáj gondoskodni a megfelelő tárolásról, amihez takaróponyvákat és tároló táskákat ajánlunk. Célszerű a típusnak megfelelő takarót választani, amely méretpontos, nem kapja fel a szél, és hatékonyan óvja a nedvességtől, bogaraktól, rágcsálóktól a készüléket.

Vigyázzunk a gázpalackokra is, használaton kívül tároljuk jól átszellőzött, nyílt lángtól, sugárzó hőtől távol. Mivel a pébégáz nehezebb a levegőnél, ezért távolságot kell tartani az olyan helyektől a palack tárolása és felhasználása során, ahol összegyűlhet a kiáramló gáz (például pince, vízóraakna stb.).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr3814045198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: bográcsozás PB-gázpalack gázgrill Prímaenergia PB-gáz biztonság szabadtéri grillezés üres gázpalack
süti beállítások módosítása