Csak óvatosan a tüzeléssel!

Rugalmasabbá vált a tűzgyújtás tilalmi rendszer – erre kell figyelni!

Tudtad, hogy már naponta jelölik ki a tűzgyújtási tilalommal érintett területeket? De vajon hogyan értesülhetnek minderről időben a kirándulók? Hol, mikor gyújthatunk tüzet, mikor grillezhetünk a kertben?

Az új tűzgyújtási tilalmi rendszer még 2017. szeptember 1-jén léptette életbe, ez többek között azt a változást eredményezte, hogy már csak a legszükségesebb időszakban hirdetik ki a tűzgyújtási tilalmat. Azaz, csak bizonyos területekre és csak a feltétlenül indokolt időtartamra rendelik el, a korlátozás és annak visszavonása így már gyorsabban reagál a hirtelen és gyakran változó időjárásra.

A fokozott tűzveszély időszakát az ország teljes területére, illetve megye vagy település területére vonatkozóan, naponta jelölik ki, a várható időjárás, az erdei biomassza állapota és a megelőző időszak tűzeseteinek függvényében. Az adott napon érvényben lévő korlátozásokról az erdotuz.hu és a katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett, minden nap 0 óra 1 perckor automatikusan frissülő térkép segítségével tájékozódhatunk. A biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályairól itt olvashatsz bővebben.

tuzgyujtas.png

Miért van szükség a tűzgyújtási tilalomra?

A szabadtéri tüzek kilencvenkilenc százalékát emberi gondatlanság okozza. Bár ezeket a tűzeseteket teljes mértékben nem lehet megszüntetni, de sokat lehet tenni a megelőzésükért. Egyre gyakoribb ugyanis a szélsőséges időjárás, a heves viharok, és nem utolsó sorban az aszály, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati adatbázisában rendelkezésre álló adatok alapján hazánkban a legutóbbi 36 évben pedig csaknem két fokot emelkedett a nyári középhőmérséklet.

Tartós szárazság esetén a lángok villámgyorsan felütik a fejüket, kevés csapadék esetén is már egy kisebb szikra belobbanthatja, de még egy nagyobb zivatar után is akár csak pár órával ismét lángra kaphat a növényzet, sőt egy rövidebb esőzésből lehulló csapadék sokszor el sem jut például az erdő talajszintjére.

Mi a teendő tűzgyújtási tilalom esetén?

Fokozottan tűzveszélyes időszakában tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. Ide kell érteni a tűzgyújtási tilalom térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag és gazégetést is.

Bár a kertekben, udvarokon a grillezés, a szabadtéren való sütés-főzés tűzgyújtási tilalom idején is lehetséges a tűz állandó felügyelete mellett, de fontos, hogy tilalmi területen és időszakban ezeken a belterületi ingatlanokon - hiába, hogy a tilalom nem vonatkozik rájuk - se rakjunk tábortüzet, mert a felszálló izzó pernyét és zsarátnokot a szél több száz méterre repítheti, komoly tűzkárokat okozva a környéken. Helyette válasszunk olyan megoldást, amely szabályozott módon teszi lehetővé a tűz használatát – ilyen például a gázpalackkal üzemelő tűzhelyek és grillek.

primaenergia-bogracsozas.png

Ha mégis tüzet rakunk, akkor fontos az alapvető szabályok betartása

- Tűzgyújtás előtt tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének!

- A tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!

- Csak akkora tüzet gyújtsunk, amelyet felügyelet alatt tudunk tartani!

- Mindig legyen a tűz közelében megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz vagy homok) és kéziszerszám, ami segítheti a lángok megfékezését

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr4714120827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: tűzgyújtás tűzgyújtási tilalom Prímaenergia biztonságos szabadtéri tűzgyújtás
süti beállítások módosítása