A klasszikus faszenes szabadtéri sütőkről egyre többen váltanak át a gázpalackkal működő grillezőkre, mert használatuk egyszerűbb és kényelmesebb, és a tisztántartásuk is jóval könnyebb.

 

Érdemes gázgrillt választaniuk mindazoknak, akik nem szeretnek bajlódni a tűzgyújtással, akiknek az egyszerű használhatóság és kényelem fontosabb a hagyományoknál. A gázgrillek legnagyobb előnye, hogy bennük az étel egyenletesen és füstmentesen sül, emellett a grillek közül a gázos változatoknál készül el a leggyorsabban az étel.

A gyors beüzemelés és az egyszerű kezelés mellett további fontos érv a gázzal fűtött grillező mellett, hogy az ilyen rendszerben könnyebben szabályozható a hőfok, illetve könnyedén tudunk kialakítani több hőmérsékleti zónát a különböző ételek egyidejű sütéséhez. Egy minőségi gázgrill belső terében a hő teljesen egyenlően oszlik el, ami a barbecue sütésnél igen nagy előnynek számít. Egyes gázgrill modelleken van direkt égőfej is, így akár egy komplett konyhát is tudunk a teraszon üzemeltetni, azaz fazékban is tudunk főzni, miközben mellette süthetünk is.

 

Füstös íz szén nélkül

 

Sokan azért döntenek a gázos sütő mellett, mert szeretnék elkerülni a faszén használatával járó füstöt. Ennek ellenére a gázgrillen készült ételeknél is el lehet érni a kellemes füstös ízt. A titok nyitja a sütőtér felépítésében rejlik: az öntött alumínium nagyszerűen tartja a hőt, és akár 350-400 fokra is fel tud melegedni. A sütőfelületről lecsöpögő nedvesség az erre a célra kialakított zsírterelők felhevült felületén visszapárolog, és az így visszajutott aroma kölcsönöz finom, füstös ízt a húsnak, a sajtnak vagy a zöldségeknek. A grillezett ételek karakteres aromáját ezesetben tehát nem a parázsló faszén füstje, hanem a hús és a zöldségek lecsöpögő levének füstté válása adja.

 

Beüzemelés

 

Bár a gázgrillt jóval gyorsabban lehet felfűteni, mint a faszeneset, azonban ennek a technológiának is időt kell hagyni, hogy elérje a kellő hőmérsékletet. Ehhez legalább 15 percre van szükség. A gázgrillt mindig nyitott tetővel gyújtsuk be, és csak akkor fedjük le, ha már rendesen begyulladt.

 

Palack 1x1

 

A faszénnel ellentétben ránézésre nem lehet megállapítani, pontosan mennyi fűtőanyagunk maradt a palackban, ezért jó tanácsként érdemes otthon tartani legalább egy tele tartalék gázpalackot.

 

A PB-gázpalackok előnye, hogy egyenletes gázminőséget és magas fűtőérték biztosítanak, és a környezetünk védelmét is szolgálják. Különösen jó szolgálatot tesznek ezek a palackok, ha túrázás, kempingezés vagy akár horgászás közben éhezik meg az ember.

 

Vásárlásnál mindenképpen figyeljünk oda a gázcsatlakozóra. Sok gyártó nem a magyar gázpalackokra méretezi a sütőt, hanem az EU-s szabványra, ami körülbelül feleakkora és a csatlakozása is különbözik. Bár ilyen palackot itthon is be lehet szerezni, de ez többletkiadással és utánajárással jár. Ehelyett inkább válasszunk olyan sütőt, amelyik a kereskedelmi forgalomban könnyen elérhető palackokkal működnek.

 

A kerti rendezvényeken igen népszerűek a mini gáztöltetek, hiszen ezek kitűnően használhatóak grillsütők és grillezők, pecsenyesütők üzemeltetésére. Arra mindenképpen figyeljünk oda, hogy ez a típusú palack csak nyomásszabályozóval ellátott gyorscsatlakozóval működtethető. Ez a kiegészítő szintén egyszerűen megvásárolható a gázfutárnál. Azonban vásárlás előtt feltétlenül győződjünk meg róla, hogy a grillsütőnk melyik méretű palackkal üzemeltethető, nehogy rossz méretet vásároljunk, és a grillezés öröme helyett a termék visszaküldésével kelljen foglalkoznunk.

A piacon elérhető gázgrill kocsik működtetése standard PB- gáz palackról történik, azonban a vásárlásnál érdemes odafigyelni arra, hogy a legtöbb ilyen termék használatához nyomáscsökkentő csatlakoztatása szükséges. Egyes webáruházak leveszik a vásárló válláról ezt a terhet, hiszen kaphatók már olyan gázgrill kocsik is, amelyeket a gyártó ajándék 30 mbar-os nyomásszabályozó készlettel szállít, így arról nem nekünk kell gondoskodni.

Vannak olyan modellek is, amelyeknél két ajtóval ellátott praktikus szekrényben tárolhatjuk a gázpalackot, és az egyéb kellékeket. A könnyű mozgathatóságról a négy kerék gondoskodik.

 bbq-825711_1280.jpg

Ahhoz, hogy beszerezzük a gázpalackot, ki sem kell lépnünk a lakásunkból, hiszen ma már a telefonon, online felületen vagy mobil applikáció segítségével is megrendelhetjük, a gázfutár szolgáltatással pedig néhány napon belül házhoz is szállítják azt kedvező feltételekkel.

Fontos, hogy palackcserénél mindig új tömítést használjunk, és ellenőrizzük, hogy a csatlakozásnál ne szivárogjon a gáz. Ezt szivárgás ellenőrző spray-vel vagy szappanos vízzel is elvégezhetjük. A grillezőhöz olyan hosszú tömlőt válasszunk, ami biztosítja a kellő távolságot a forró grill és a palack között. Palackcsere közben tilos dohányozni, vagy bármilyen más, nyílt lángú készüléket üzemeltetni.

Használat után mindig zárjuk el a palackot, ha pedig huzamosabb ideig nem lesz rá szükségünk, akkor a szelep elzárása után szereljük le a nyomáscsökkentőt, és a szelepnyílásra helyezzük fel a záróanyát. A kerti rendezvényeken népszerűek azok a mini gáztöltetek, amelyek gyorscsatlakozóhoz illeszkedő szeleppel vannak ellátva, és grillsütők, grillezők, pecsenyesütők üzemeltetésére is alkalmasak.

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr8416127476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása