„Biztos csak nem figyeltem eléggé annak idején kémia órán” – gondolhatja magában az, akiben már vetődtek fel kérdések az egyre népszerűbbé váló PB-gázzal kapcsolatban. Pedig mindez messze nem „ciki”, hiszen bár ezt a számos szempontból legtökéletesebb energiahordozót egyre változatosabb területeken, egyre többen használják, valóban akadnak olyan alapvetések, amelyek nem maguktól értetődők. Ezek közül igyekszünk most megválaszolni ötöt!

 

primaenergia-tartaly.gif

 

  1. Mi is az a PB-gáz?

Ez talán még nem lep meg senkit: a névben szereplő két betű a propánt (C3H8) és a butánt (C4H10) takarja, e két telített szénhidrogén keverékéből áll össze a PB-gáz, amely maximum 60 tömegszázalék butánt tartalmaz. Mivel a propán-bután gáz vegyi összetétele nagyon egyszerű, kimagasló fűtőértékkel rendelkezik, miközben az összes fosszilis tüzelőanyag közül messze a legkisebb a károsanyag-kibocsátása.

  1. Hol használják?

Kis túlzással könnyebb lenne számba venni, hogy hol nem. A Prímaenergia által forgalmazott termékeket a lakosság nagy mennyiségben alkalmazza fűtésre, főzésre, grillezésre, melegvíz-előállításra, de nem szabad elfelejteni az olyan különleges felhasználási területeket sem, mint a disznóvágás vagy épp a pálinkafőzés. Az iparban többek közt hegesztésnél, lángvágásnál, forrasztásnál tesz jó szolgálatot, nem beszélve az útépítésről vagy a gázüzemű targoncák mozgatásáról. A mezőgazdaságban a terményszárítás, a vendéglátásban pedig a különböző alkalmakkor kitelepülő konyhák elképzelhetetlenek PB-gáz nélkül, miközben a csaknem azonos összetételű autógáz (LPG) üzemanyagként való elterjedése is egyre rohamosabb.

És mindez szinte csak a „jéghegy csúcsa”, a PB-gáz a fentinél is sokkal több helyen van jelen. A meglepő felhasználási módoknak blogunk nemrég kétrészes cikksorozatot szentelt, amelyben a világ legnépszerűbb sorozata éppúgy szóba került, mint a csúcsgasztronómia, a hőlégballonok vagy épp a jégfelújító-berendezések.

  1. Miért van jellegzetes „szaga”?

Röviden: a mi biztonságunk érdekében. A PB-gázok ugyanis, a nyers földgázhoz hasonlóan, eredeti formájukban színtelenek és szagtalanok, ami miatt egy esetleges szivárgást szinte lehetetlen volna észlelni. Éppen ezért forgalomba kerülésük előtt „szagosítják” őket, többnyire úgynevezett merkaptán-származékokkal, az így kapott kissé kellemetlen szagnak köszönhetően pedig már 1:250 gáz-levegő aránynál felismerhetők. Fontos hozzátenni, hogy a roppant kis mennyiségű adalék nem befolyásolja a gáz kedvező égési tulajdonságait és külön veszélyt sem jelent.

  1. Miért kék lánggal ég?

Nos, elsőre ezt talán kicsit nehéz belátni, hiszen a kék színhez általában a hideg érzését társítjuk, de valójában egy optimálisan beállított gáztűzhely vagy egyéb PB-palackról üzemelő berendezés esetén azért kék a láng, mert jóval melegebb, mint például egy tábortűznél. Kissé leegyszerűsítve ugyanis a lángok színe az elégetett anyag mellett attól függ, milyen magas annak hőmérséklete. A lángon belüli különböző színárnyalatokat is a hőmérséklet-különbség okozza: a legforróbb rész a kék, míg a piros, a narancs és a sárga ennél hidegebb.

 

  1. Hogyan tárolják?

Cseppfolyós formában, mégpedig azért, mert ez megkönnyíti a szállítást, valamint a palackokban és tartályokban való tárolást. Mivel normál légnyomáson a PB-gáz légnemű, ezért a cseppfolyós állapot eléréséhez nagy nyomásra van szükség, ám ez – hasonlóan minden más tulajdonságához – szakszerű és gondos használat mellett semmilyen kockázatot nem jelent a felhasználókra nézve.

 pb-gazpalack-vizsgalat_1.png

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr7015409488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: mélygarázs disznóvágás vattacukor autógáz disznóölés tűzgyújtás víztartály PB-gáz PB-gázpalack disznópörzsölő pbgáz szénmonoxid érzékelő Príma Főzőverseny Nemzetközi Tiszai Halfesztivál Soproni Kékfrankos Fesztivál Szakácskönyv teraszhősugárzó pb gáz konvektor tartályos PB-gáz PB palackcsoport Barbecook mini grill Prímagáz Mobil Tartály PB-gázellátó rendszer Prímagáz vevőtalálkozó Propán Plusz palack autógázkút Príma Kártya PB nyomásszabályozó Prímagáz Príma Pont Príma Pali Príma Kemping turista palack Prímaenergia PB-gáz biztonság szabadtéri grillezés üres gázpalack motorikus gáz önkiszolgáló autógázkút önkiszolgáló LPG töltés pb-gázpalack zárófólia
süti beállítások módosítása