A cseretelepekre kerülő PB-gázpalackok szigorú biztonsági intézkedések sorozatán esnek át, amelyeket minden egyes töltésnél elvégeznek a szakemberek. Lássuk a kulisszatitkokat!

A Prímaenergia Zrt. büszke arra, hogy a cég fennállása óta nem történt baleset olyan palackkal, ami szabályos módon hagyta el a töltőüzemet. A gázcseretelepekre kerülő, illetve házhoz kiszállított palackok cseréje során a legszigorúbb biztonsági előírásokat tartják be, minden palack szigorú vizsgálatokon esik át.

A vállalat töltőüzemében a legtöbb ellenőrzőfolyamat számítógépekkel vezérelt, az emberi hiba lehetőségét nullára redukálták Horton. A legfontosabb vizsgálatokat, mint például a töltést, töltettömeg-ellenőrzést, és a szivárgásellenőrzést automatikus berendezések végzik.

Akkor biztonságos a gázpalack, ha eredeti

A sufnikban feketén töltött palackok műszakilag megbízhatatlan, tisztázatlan eredetű és minőségű gázt tartalmazhatnak, ezért robbanásveszélyesek is lehetnek, ezért csak legális forrásból vásároljunk palacktöltetet! Egyedül a hivatalos töltőüzemből származó, a gázcseretelepeken elérhető palackok biztonságosak – ezt szállítják ki a gázfutárok is!

A legálisan töltött gázpalackok cseréje, vizsgálata, ellenőrzése során elsődleges szempont az élet- és vagyonbiztonság. A Prímaenergia számos óvintézkedést hajt végre, hogy a felhasználók a legnagyobb biztonságban legyenek.

pb-gaz-zarofolia.jpg

A gázpalackokat nem csak töltik, de komolyan ellenőrzik is a Horti üzemben

A Prímaenergia rendszeresen elvégzi a palackok időszakos felülvizsgálatát, beleértve a vizes nyomáspróbát is. A vizes nyomáspróba értéke az érvényben lévő biztonsági előírások miatt lényegesen meghaladja a gázpalackokban akár a legforróbb nyári napon uralkodó nyomásviszonyokat. A gyakorlati tesztek azt bizonyítják, hogy a gázpalackok 60-70 bar túlnyomás felett hasadnak fel, ami kizárólag extrém hőmérsékleten (például közvetlen tűzhatás) is csak huzamosabb idő után következik be. Ez a nyomásérték 10-12 szerese annak a nyomásnak, ami normál (akár kül-, akár beltéren, bármilyen időjárási viszonyok között) esetben uralkodik egy palackban.

 

PB-gázpalackok vizsgálata

Elsőként azt ellenőrizik a töltőüzemben, hogy észlelhető-e bármilyen sérülés a palacktesten. Ha külsején égés nyoma, beszúródás, horpadás látható, a palackot nem töltik meg, azonnal leselejtezik. Második fázisban a szelepet, menetének épségét mérőeszközzel ellenőrzik. Harmadik lépésben a töltettömeg kerül ellenőrzésre a legkorszerűbb digitális mérlegekkel, amelyek pontos töltést tesznek lehetővé. Egy 11,5-esnek nevezett háztartási gázpalack maximális töltettömege 11,5 kg. A jogszabályokban meghatározott biztonsági előírások miatt ennél több gázt tilos a gázpalackba tölteni.

A töltettömeget számítógéppel vezérelve ellenőrzik, amely során kizárólag a megfelelő töltettömeg esetén (11,2 kg-tól, 11,5 kg között) kerülnek tovább a töltősoron a gázpalackok. A mérést minden esetben palacksapka nélkül végzik. A töltettömeg ellenőrzést követi a szivárgásellenőrzés, ekkor egy harang alakú műszert helyeznek a palackra, és vizsgálják, tömören zár-e a szelep. Az utolsó fázisban azt ellenőrizik, hogy feltekert záróanyával, a szelep nyitott állása mellett szivárog-e a gáz. A fogyasztókhoz végül zárt szeleppel, gáztömören felhelyezett záróanyával kerülnek ki a gázpalackok.

Utolsó lépések között felhelyezik az áru veszélyes mivoltára figyelmezető jelzéseket, valamint a szelepekre kerül egy biztonsági jelekkel és egyedi azonosítóval ellátott zsugorfólia, amely azt jelenti, hogy a Prímaenergia Zrt. teljes felelősséget vállal az általa betöltött gáz minőségéért, a töltettömeg megfelelőségéért és a palackok műszaki állapotáért.

 gazpalack-vizsgalata.jpg

Jól látható, ha a gázpalack megfelelő

A palack adattábláján beütött dátum jelzi, mikor volt a legutóbbi nagyellenőrzés, amely magában foglalja a nyomáspróbát is. Ilyen vizsgálatra a PB-palackok esetében 10 évente van szükség. A palackok szelepeire ellenőrző zsugorfólia kerül, ez tanúsítja, hogy eredeti, bevizsgált termékről van szó. A fólia nemcsak azt igazolja, hogy a palack átment a szükséges biztonsági vizsgálaton, hanem azt is, hogy a betöltött gáz tiszta, jó minőségű, egyenletes égéshőt ad le.

Benzinkúton üzemelő cseretelepeken tölteni nem, cserélni viszont több palackot is lehet! 

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr7413977492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása