Ha január, akkor tél, ha a tél, akkor hideg, ha hideg, akkor fűtés – a meleg szobából, a kezünkben egy bögre kakaóval egyszerűbb az ablakon keresztül ránézni arra, amit úgy hívunk: zimankó. De hogy érjük el, hogy meleg legyen a szobában? Rengeteg a lehetőség, és csak az egyik ezek közül a tartályos gázrendszer – mégis, ekörül a módszer körül a sok a félreértés, aggodalom.

Az első ezek közül – és talán a leggyakoribb – hogy a kistartályos pébégáz ellátó rendszer üzemeltetése veszélyes lehet. Persze ijesztő lehet, hogy a kertben ott egy veszélyes tulajdonságú anyagot tároló tartály, de, ha az, a hely, a környezet és az építéstechnikai szempontok figyelembe vételével lett telepítve, az üzemeltetés során az előírásokat betartják, akkor az ijedtség alaptalan. A tartály adatai alapján a pébégáz (kis)tartály acéllemezekből hegesztett, 3-5 m3 térfogatú nyomástartó edényével szakszerű kezelés esetén semmi baj nem történhet. A tartályokat a szolgáltatói és, vagy a hatósági képviselő ellenőrzi, mindet szilárdsági és tömörségi nyomáspróbának vetik alá – telepítésre már csak „gáztömör”, azaz használatra a maximális biztonsági szempontok figyelembe vételével kerül.

primaenergi-tartaly.jpg

Szóval, ha épp nincs a közelben vezetékes földgáz, a tartályos gázrendszer lehet a tökéletes megoldás – azonban a rendszer létesítése, üzemeltetése bizonyos fokú felügyeletet igényel. A tartályos rendszer telepítése terv alapján történhet, a terv szerinti kivitelezést, a biztonsági előírásoknak való megfelelést a szolgáltató ellenőre köteles ellenőrizni (nagyobb tárolókapacitású rendszereknél a hatóság helyszíni szemlét tart), melynek keretében meggyőződik a létesítési engedélyben foglalt feltételek és a műszaki-biztonsági követelmények teljesüléséről. A rendszer felügyelete ezzel azonban nem ér véget: a cseppfolyós propán-bután gáztartályokon 5 évenként KELL külső szerkezeti vizsgálatot, 10 évenként külső-belső szerkezeti vizsgálatot és szilárdsági nyomáspróbát tartani a szolgáltatónak.

A tartály szintjelzője mutatja a tartályban lévő cseppfolyós gáz arányát a teljes térfogathoz képest. 20% gázszint környékén érdemes újratöltést kérni. A tartály töltése során a gázt szállító tartályautó vezetője a tartály szerelvényeinek tömörségét, a plombák épségét, egyéb biztonsági feltételek meglétét ekkor is ellenőrzi a megfelelő biztonsági szint folyamatos fenntartása érdekében.

Szóval a tartályos gáz valójában TÖBB, mint biztonságos. Az ember (és felhasználó) természetesen legyen tisztában azzal, hogy mit és hogyan használ fel – a téli hideg ellen azonban ez az egyik legjobb megoldás!

primaenergia-fold-alatti-tartalyos-pb-gaz.png

ui.: És ha már „kertben ékeskedésről” volt szó: arra is van lehetőség, hogy a tartály ne látszódjon. A kb. személygépkocsi nagyságú tároló bekerülhet a föld alá - ilyenkor csak egy fedél (dóm vagy dómakna fedél) árulkodik a tartály hollétéről. Ugye milyen szuper?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr5814564592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása