A 2020-as esztendő egyik leginkább várt eseménye vitán felül a nyári tokiói olimpia és paralimpia lesz. A világszerte többmilliárd ember figyelme nemcsak a sportolóktól, hanem a szervezőktől is megköveteli a csúcsteljesítményt, amihez mindenből a legjobbra van szükségük. Márpedig, ha az olimpiai lángról van szó, ez a tökéletes „hozzávaló”, mint annyi más helyen is: a PB-gáz! És ha már a játékok jelképe az 5 karika, mi 5 pontban gyűjtöttük össze, miért szavaznak ők is erre az energiahordozóra!

 

Képtalálatok a következőre: olimpiai láng

  1. Mert ez a legtisztább!

Az 1996-os atlantai játékokon még propilén táplálta az ünnepélyes váltófutásnál használt fáklya lángját, ám ez jókora füsttel égett, amihez nem meglepő módon kedvezőtlen károsanyag-kibocsátási értékek is társultak. Az azóta „üzemanyagként” rendszeresített propán-bután azonban a legtisztább alternatív energiahordozóként jelentősen csökkentette a globális felmelegedés egyik legnagyobb okozójaként számontartott, és súlyos egészségügyi problémákhoz vezető korom kibocsátásának mértékét.

  1. Mert ez a leghatékonyabb!

A régmúlt olimpiai fáklyái kis túlzással mindennel égtek, a puskaportól egészen az olívaolajig, ezen anyagok hatásfoka pedig finoman szólva sem volt ideális. Nem úgy az ilyen téren is optimális PB-gázé! Hiszen, ahogy az erről működtett gáztűzhelyek is nyolcszor hatékonyabbak lehetnek, mint a világ számos háztartásában használt faszén kályhák, úgy az olimpia lángnál is jó szolgálatot tesz a magas fűtőérték, amely egyébként a cseppfolyós gáz nagyon egyszerű vegyi összetételének köszönhető.

  1. Mert ez a legbiztonságosabb!

A korábbi fáklyák nemcsak környezetszennyezőbbek és pazarlóbbak voltak, hanem sokszor veszélyesek is – a feljegyzések szerint az ’56-os melbourne-i olimpián például menet közben égő darabkák váltak le az eszközökről, megperzselve a futók karját. Mióta ilyen téren is a PB-gázé lett a főszerep, ilyesmiről szó sem lehet! A bizonyára mindenki számára ismerős palackokhoz hasonlóan alumíniumból készülő fáklyatest, és a benne található kis tartály gondoskodnak arról, hogy a résztvevők éppúgy maximális biztonságban legyenek, mint bárki, aki odahaza használja a PB-gázt. 

  1. Mert ez a legegyszerűbben tárolható!

A PB-gáz előnyei között rendre megemlítjük, hogy számtalan kiszerelésben hozzáférhető, a Prímaenergia kínálatában például a kisebb, akár kempingpalackoktól a hatalmas gáztartályokig. Az egyik legapróbb tárolók azonban minden bizonnyal azok, amelyeket a 10-15 ezer példányban gyártott, karcsú olimpiai fáklyákban helyeznek el, és elegendő mennyiséget tartalmaznak a láng 15-20 perces táplálásához – ennél többet nem is fut senki. A praktikus tárolást az teszi lehetővé, hogy a PB-gáz térfogata folyékony állapotban 274-szer kisebb.

  1. Mert ez a legmegbízhatóbb!

Mégis hogyan nézne ki, ha egyszer csak elaludna az olimpiai láng? Szimbolikus jelentőségű, hogy esőben, szélben is határozottan égjen, amihez a lehető legmegbízhatóbb, jól kontrollálható, folyamatos és egyenletes hőleadású technológiára van szükség – pont olyanra, amilyet a PB-gáz garantálni tud! A fáklyatesten belül egyébként a gáz még az otthoni tűzhelyekről is ismerős kék színnel ég (ennek hátteréről legutóbbi bejegyzésünkben írtunk), a szabad levegőre jutva azonban narancssárgásra vált a láng, így minden napszakban és változatos időjárási körülmények közepette is jobban kivehetővé válik.

Ha az olimpiához hű hasonlattal akarnánk élni, azt mondhatnánk, a PB-gáz tehát legalább öt kategóriában elnyerné az aranyérmet. A jó hír pedig az, hogy a fenti előnyöket nemcsak a földkerekség egyik legjelentősebb eseményének rendezői élvezhetik, hanem bárki, aki a „legek” energiahordozójára voksol!

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr8115467322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása