Lehet-e gázpalackot benzinkúton tölteni?

A PB-palack nem demizson!

A PB-palackok nagyon biztonságosan használhatók az élet számos területén, és ellenállnak minden, a hétköznapi használatban normál esetben előforduló igénybevételnek. Ezt a tényt a gázpalack használók zöme természetesnek veszi, ugyanúgy, ahogy például az autóvezetés is alapvetően veszélyes, mégsem gondolkodunk azon, hogy mi teszi biztonságossá. A propán-bután palackoknál gyakran elfelejtett „titok” a termék mögött álló mérnöki teljesítmény és ipari infrastruktúra.

Mire gondolunk? 

Amikor beszállunk az autóba, azért hisszük, hogy a használat során működni fog a fék, a kormány és más fontos elemek, mert bízunk abban, hogy az autógyári mérnökök jól megtervezték a rendszert, és a szerelőnk minden alkalommal ellenőrzi a legfontosabb paramétereket. Ha nem feltételeznénk, hogy a kocsi hozzáértő kezekből került a „fenekünk alá”, vajon beültetnénk-e a gyerekeinket?

Nincs ez másképp a PB-palackokkal sem. Attól ilyen biztonságosak és strapabírók, mert annak idején jól lettek megtervezve, és folyamatosan hozzáértő emberek és speciális célgépek ellenőrzik és töltik, komoly ipari infrastruktúrával többlépcsős folyamatban.

 gazpalack-vizsgalata.jpg

Nem mindegy hogy kerül a gáz a palackba?

Bizony, nagyon nem! Az újratölthető gázpalack nem demizson. A megnevezés nem arra utal, hogy bárki bárhol megtöltheti. Higgyük el, senki nem szeretné kivárni a biztonsági intézkedések sorozatát, amelyet minden egyes töltésnél elvégeznek a szakemberek, és amit például egy autógázkúton láthatóan NEM végeznek el. Ízelítő abból, hogy a töltőüzemben mi mindent ellenőriznek:

  • Ellenőrzik, hogy észlelhető-e bármilyen sérülés a palacktesten. Ha külsején égés nyoma, beszúródás, horpadás látható, a palackot nem töltik meg, hanem leselejtezik.
  • A szelepet, menetének épségét mérőeszközzel ellenőrzik a csatlakoztatás biztonságossága érdekében.
  • Egyik legfontosabb paraméter, a töltettömeg ellenőrzése a legkorszerűbb automata, digitális mérlegekkel történik.
  • Ezt követi a szivárgásellenőrzés: egy harang alakú műszer és vákuum segítségével vizsgálják a palack tömörségét.
  • Az utolsó fázisban azt ellenőrizik, hogy a felcsavart záróanya is tömören zár-e? A fogyasztókhoz/vevőkhöz végül zárt szeleppel – szakszóval „gáztömören” – felhelyezett záróanyával kerülnek ki a gázpalackok.
  • Utolsó lépések között felhelyezik az áru veszélyes mivoltára figyelmeztető jelzéseket, valamint a szelepekre kerül egy biztonsági jelekkel és egyedi azonosítóval ellátott zsugorfólia.

Csakis a hivatalos töltőüzemekből származó, a gázcseretelepeken vásárolható, vagy online rendelt palackok biztonságosak!

pb-gazpalack-vizsgalat_1.png

A cseppfolyós pébégáz a hőmérsékletének növekedése hatására kitágul. A palackba tölthető pébégáz tömege úgy van meghatározva, hogy a folyadék ne töltse ki teljes mértékben a palack térfogatát. A folyadék fölött még maradjon akkora gáztér, amely jelentős hőmérséklet növekedés esetén is elegendő teret biztosít a kitáguló folyadéknak. Ennek következtében rendeltetésszerű használat során a palackban nem keletkezhet olyan mértékű túlnyomás, ami a palack károsodását okozhatná!

Az autó gáztartályában a meghatározott szintig töltést egy határszint kapcsoló biztosítja, ami a háztartási palackban nincs beépítve, így az könnyedén túltölthető!

A folyadékgázzal teljesen feltöltött palackban a gáz 5oC-os hőmérsékletnövekedése hatására a kitáguló gáz olyan nyomásnövekedést eredményez, ami nem megengedett (a palackot nem erre méretezték)! Ez a nyomásnövekedés a palack felhasadását, komoly veszélyhelyzetet teremthet!

Többek között ezért is TILOS (és nem mellesleg szabálytalan) autógázkúton PB-palackot tölteni!

Mit üzen a palack?

A palack nyakrészén beütött dátum jelzi, mikor volt a legutóbbi nagyellenőrzés, amely magában foglalja a nyomáspróbát is.

pb-gazpalack-felulrol.jpg

Mindenki jól gondolja meg, mielőtt otthon, autógázkúton, vagy más, erre alkalmatlan helyen nekiáll PB-gázzal „varázsolni”, „feketén” palackot tölteni, még akkor is, ha korábban már próbálta, és „nem lett baj”! Az orosz rulettet is túl lehet élni, mégsem ajánlatos rászokni!

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr2213665084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kocsó 2018.02.16. 10:19:15

Az említet nagyellenőrzés után meddig használható még a palack? Kell-e valamire külön figyelni, ha sokáig (évekig) álló palackot használnánk újra?

Komojtalan 2018.02.16. 10:20:06

PB palackkal azért nem lehet autózni, mert ha megfog a NAV fizethetsz. Nincs benne az a marha sok adó ami a LPG -ben is benne van nem csak a benzinben, ezért adócsalás. Semmi köze a biztonsághoz, nem 5C eltérés számít, hanem kb. 70C, mert akkor télen haza sem tudnád vinni (20-30C eltérés). El nem tudom képzelni mit bénázott el aki már felrobbantotta magát (talán évente 1), nyilván nem húzta meg a hollandert. 20-30 éve még vígan jártunk a PB -s Ladákkal, mert fele annyiba került mint a benzin, most már nem hiszem hogy sok volna az országban, mert könnyű lebukni, pedig 4k -ért 200km még ma is jó. Igaz azt sem tudom hogy viselnék a mai autók ezt, bár majdnem mindet lehet LPG -síteni, de az szerintem nem éri meg.

Prímaenergia 2018.02.16. 10:22:31

@Kocsó: Kedves Kocsó! A nagy ellenőrzés után normál esetben 10 évig használható a gázpalack. Ha sokáig álló palackot használnánk újra, akkor érvényes kell legyen a nyomáspróbája és gáztömör legyen (ne szivárogjon). A gáz ugyanis nem „romlik meg” benne.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2018.02.16. 10:22:45

Amikor még LPG-vel jártam, rendszeresen láttam a kutakon olyan autózókat, akik kétszer tankoltak egymás után. Elsőnek az autóba, majd a csomagtartóban lévő palackba (kerti sütőgetéshez vitték haza nyáron).

Elmondásuk szerint a kúton tankolt PB tisztább volt, mint amikor a palackból jött ki a gáz, gondolom árban is kedvezőbb a történet.

Prímaenergia 2018.02.16. 10:26:26

@gergo: A legfontosabb az lenne, hogy autógáz kúton megtöltött gázpalackot használni életveszélyes, mert ott eszközök és szakértelem hiányában semmilyen ellenőrzést nem tudnak elvégezni a palackon.
Ezen felül mellesleg a kúton tankolt PB se nem tisztább, se nem olcsóbb, viszont legalább jövedéki csalást követ el aki mégis így jár el.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2018.04.12. 17:06:48

@Járó Veronika: pont fentebb írta, hogy 10 évig használható egy palack ellenőrzés nélkül, a gáztömörség gondolom azonnal feltűnne töltés során.

Víz- és kénhidrogénmentesnek kell lennie az LPG-nek tudtommal, míg a "hagyományos" PG-gáznak alacsonyabbak a minőségi kritériumai.

Jövedéki adót az LPG tankolás után is fizet, kisebb lenne az LPG jövedéki adótartalma, mint a főzésre/fűtésre használható PG-gázé? Érdekes lenne, ha így lenne.

7 évig jártam LPG-vel, egy kúton sem tapasztaltam eddig palacktöltés miatti tűzet/robbanást.
Címkék: autógáz PB-gázpalack Prímaenergia PB-gázpalack töltés
süti beállítások módosítása