A 2020-as esztendő egyik leginkább várt eseménye vitán felül a nyári tokiói olimpia és paralimpia lesz. A világszerte többmilliárd ember figyelme nemcsak a sportolóktól, hanem a szervezőktől is megköveteli a csúcsteljesítményt, amihez mindenből a legjobbra van szükségük. Márpedig, ha az olimpiai lángról van szó, ez a tökéletes „hozzávaló”, mint annyi más helyen is: a PB-gáz! És ha már a játékok jelképe az 5 karika, mi 5 pontban gyűjtöttük össze, miért szavaznak ők is erre az energiahordozóra!

 

Képtalálatok a következőre: olimpiai láng

  1. Mert ez a legtisztább!

Az 1996-os atlantai játékokon még propilén táplálta az ünnepélyes váltófutásnál használt fáklya lángját, ám ez jókora füsttel égett, amihez nem meglepő módon kedvezőtlen károsanyag-kibocsátási értékek is társultak. Az azóta „üzemanyagként” rendszeresített propán-bután azonban a legtisztább alternatív energiahordozóként jelentősen csökkentette a globális felmelegedés egyik legnagyobb okozójaként számontartott, és súlyos egészségügyi problémákhoz vezető korom kibocsátásának mértékét.

  1. Mert ez a leghatékonyabb!

A régmúlt olimpiai fáklyái kis túlzással mindennel égtek, a puskaportól egészen az olívaolajig, ezen anyagok hatásfoka pedig finoman szólva sem volt ideális. Nem úgy az ilyen téren is optimális PB-gázé! Hiszen, ahogy az erről működtett gáztűzhelyek is nyolcszor hatékonyabbak lehetnek, mint a világ számos háztartásában használt faszén kályhák, úgy az olimpia lángnál is jó szolgálatot tesz a magas fűtőérték, amely egyébként a cseppfolyós gáz nagyon egyszerű vegyi összetételének köszönhető.

  1. Mert ez a legbiztonságosabb!

A korábbi fáklyák nemcsak környezetszennyezőbbek és pazarlóbbak voltak, hanem sokszor veszélyesek is – a feljegyzések szerint az ’56-os melbourne-i olimpián például menet közben égő darabkák váltak le az eszközökről, megperzselve a futók karját. Mióta ilyen téren is a PB-gázé lett a főszerep, ilyesmiről szó sem lehet! A bizonyára mindenki számára ismerős palackokhoz hasonlóan alumíniumból készülő fáklyatest, és a benne található kis tartály gondoskodnak arról, hogy a résztvevők éppúgy maximális biztonságban legyenek, mint bárki, aki odahaza használja a PB-gázt. 

  1. Mert ez a legegyszerűbben tárolható!

A PB-gáz előnyei között rendre megemlítjük, hogy számtalan kiszerelésben hozzáférhető, a Prímaenergia kínálatában például a kisebb, akár kempingpalackoktól a hatalmas gáztartályokig. Az egyik legapróbb tárolók azonban minden bizonnyal azok, amelyeket a 10-15 ezer példányban gyártott, karcsú olimpiai fáklyákban helyeznek el, és elegendő mennyiséget tartalmaznak a láng 15-20 perces táplálásához – ennél többet nem is fut senki. A praktikus tárolást az teszi lehetővé, hogy a PB-gáz térfogata folyékony állapotban 274-szer kisebb.

  1. Mert ez a legmegbízhatóbb!

Mégis hogyan nézne ki, ha egyszer csak elaludna az olimpiai láng? Szimbolikus jelentőségű, hogy esőben, szélben is határozottan égjen, amihez a lehető legmegbízhatóbb, jól kontrollálható, folyamatos és egyenletes hőleadású technológiára van szükség – pont olyanra, amilyet a PB-gáz garantálni tud! A fáklyatesten belül egyébként a gáz még az otthoni tűzhelyekről is ismerős kék színnel ég (ennek hátteréről legutóbbi bejegyzésünkben írtunk), a szabad levegőre jutva azonban narancssárgásra vált a láng, így minden napszakban és változatos időjárási körülmények közepette is jobban kivehetővé válik.

Ha az olimpiához hű hasonlattal akarnánk élni, azt mondhatnánk, a PB-gáz tehát legalább öt kategóriában elnyerné az aranyérmet. A jó hír pedig az, hogy a fenti előnyöket nemcsak a földkerekség egyik legjelentősebb eseményének rendezői élvezhetik, hanem bárki, aki a „legek” energiahordozójára voksol!

 

 

 

 

 

„Biztos csak nem figyeltem eléggé annak idején kémia órán” – gondolhatja magában az, akiben már vetődtek fel kérdések az egyre népszerűbbé váló PB-gázzal kapcsolatban. Pedig mindez messze nem „ciki”, hiszen bár ezt a számos szempontból legtökéletesebb energiahordozót egyre változatosabb területeken, egyre többen használják, valóban akadnak olyan alapvetések, amelyek nem maguktól értetődők. Ezek közül igyekszünk most megválaszolni ötöt!

 

primaenergia-tartaly.gif

 

  1. Mi is az a PB-gáz?

Ez talán még nem lep meg senkit: a névben szereplő két betű a propánt (C3H8) és a butánt (C4H10) takarja, e két telített szénhidrogén keverékéből áll össze a PB-gáz, amely maximum 60 tömegszázalék butánt tartalmaz. Mivel a propán-bután gáz vegyi összetétele nagyon egyszerű, kimagasló fűtőértékkel rendelkezik, miközben az összes fosszilis tüzelőanyag közül messze a legkisebb a károsanyag-kibocsátása.

  1. Hol használják?

Kis túlzással könnyebb lenne számba venni, hogy hol nem. A Prímaenergia által forgalmazott termékeket a lakosság nagy mennyiségben alkalmazza fűtésre, főzésre, grillezésre, melegvíz-előállításra, de nem szabad elfelejteni az olyan különleges felhasználási területeket sem, mint a disznóvágás vagy épp a pálinkafőzés. Az iparban többek közt hegesztésnél, lángvágásnál, forrasztásnál tesz jó szolgálatot, nem beszélve az útépítésről vagy a gázüzemű targoncák mozgatásáról. A mezőgazdaságban a terményszárítás, a vendéglátásban pedig a különböző alkalmakkor kitelepülő konyhák elképzelhetetlenek PB-gáz nélkül, miközben a csaknem azonos összetételű autógáz (LPG) üzemanyagként való elterjedése is egyre rohamosabb.

És mindez szinte csak a „jéghegy csúcsa”, a PB-gáz a fentinél is sokkal több helyen van jelen. A meglepő felhasználási módoknak blogunk nemrég kétrészes cikksorozatot szentelt, amelyben a világ legnépszerűbb sorozata éppúgy szóba került, mint a csúcsgasztronómia, a hőlégballonok vagy épp a jégfelújító-berendezések.

  1. Miért van jellegzetes „szaga”?

Röviden: a mi biztonságunk érdekében. A PB-gázok ugyanis, a nyers földgázhoz hasonlóan, eredeti formájukban színtelenek és szagtalanok, ami miatt egy esetleges szivárgást szinte lehetetlen volna észlelni. Éppen ezért forgalomba kerülésük előtt „szagosítják” őket, többnyire úgynevezett merkaptán-származékokkal, az így kapott kissé kellemetlen szagnak köszönhetően pedig már 1:250 gáz-levegő aránynál felismerhetők. Fontos hozzátenni, hogy a roppant kis mennyiségű adalék nem befolyásolja a gáz kedvező égési tulajdonságait és külön veszélyt sem jelent.

  1. Miért kék lánggal ég?

Nos, elsőre ezt talán kicsit nehéz belátni, hiszen a kék színhez általában a hideg érzését társítjuk, de valójában egy optimálisan beállított gáztűzhely vagy egyéb PB-palackról üzemelő berendezés esetén azért kék a láng, mert jóval melegebb, mint például egy tábortűznél. Kissé leegyszerűsítve ugyanis a lángok színe az elégetett anyag mellett attól függ, milyen magas annak hőmérséklete. A lángon belüli különböző színárnyalatokat is a hőmérséklet-különbség okozza: a legforróbb rész a kék, míg a piros, a narancs és a sárga ennél hidegebb.

 

  1. Hogyan tárolják?

Cseppfolyós formában, mégpedig azért, mert ez megkönnyíti a szállítást, valamint a palackokban és tartályokban való tárolást. Mivel normál légnyomáson a PB-gáz légnemű, ezért a cseppfolyós állapot eléréséhez nagy nyomásra van szükség, ám ez – hasonlóan minden más tulajdonságához – szakszerű és gondos használat mellett semmilyen kockázatot nem jelent a felhasználókra nézve.

 pb-gazpalack-vizsgalat_1.png

 

 

Címkék: mélygarázs disznóvágás vattacukor autógáz disznóölés tűzgyújtás víztartály PB-gáz PB-gázpalack disznópörzsölő pbgáz szénmonoxid érzékelő Príma Főzőverseny Nemzetközi Tiszai Halfesztivál Soproni Kékfrankos Fesztivál Szakácskönyv teraszhősugárzó pb gáz konvektor tartályos PB-gáz PB palackcsoport Barbecook mini grill Prímagáz Mobil Tartály PB-gázellátó rendszer Prímagáz vevőtalálkozó Propán Plusz palack autógázkút Príma Kártya PB nyomásszabályozó Prímagáz Príma Pont Príma Pali Príma Kemping turista palack Prímaenergia PB-gáz biztonság szabadtéri grillezés üres gázpalack motorikus gáz önkiszolgáló autógázkút önkiszolgáló LPG töltés pb-gázpalack zárófólia

 

Amikor az ember november végén belecsöppen egy karácsonyi vásár forgatagába, az első gondolata talán még az: „nem korai ez egy kicsit?” Aztán tesz néhány lépést a feldíszitett standok között, megérzi a fűszeres forralt bor és a kürtőskalács illatát, hallja a hangszóróból a lágy dallamokat, és egyszer csak azon kapja magát, hogy magával ragadta az ünnep hangulata. Ennek az egészen különleges adventi miliőnek pedig van egy sokak számára láthatatlan, de annál fontosabb hozzávalója is: a PB-gáz.

Ezekben a napokban már Budapest számos pontján, valamint szinte az összes hazai nagyvárosban ízelítőt kaphatunk a karácsonyi vásárok semmi máshoz nem hasonlítható világából. Az érdeklődők számára ilyenkor természetes, hogy a séta közben ínycsiklandó gasztronómiai különlegességek széles palettájáról válogathatnak, azonban mindez jókora kihívás elé állítja a vendéglátósokat.

A soknapos, többnyire a települések főterein zajló eseményeken kulcskérdés a sütéshez, főzéshez, vízmelegítéshez vagy épp fűtéshez használatos energia biztosítása. És mint annyi más szabadtéri rendezvény, fesztivál esetén, a kitelepülő egységek jelentős része a karácsonyi vásárokon is a lehető legpraktikusabb megoldást, a PB-gázt választja. Egyenletes, magas hőleadásának köszönhetően ez ugyanis ideális a különböző mobil büféknek, konyháknak többek közt a tűzhelyek, gázgrillek üzemeltetésére.

A PB-gáz ráadásul nemcsak egyszerűen, kényelmesen és gyorsan használható technológia, hanem egyben gazdaságos, biztonságos és környezetbarát is. A tiszta égésének köszönhetően a pecsenyesütők, grillbódék vásárlói sem a kellemetlen szagoknak, sem a füstnek nincsenek kitéve, ráadásul kiszámíthatósága miatt nagyszámú vendéget is megbízhatóan ki lehet szolgálni vele.

A különböző vásárokon a gasztrostandok színfalai mögé kukkantva a Prímaenergia legnépszerűbb termékével, a klasszikus 11,5 kg-os töltetű gázpalackkal is gyakran találkozhatunk, azonban cégünk kifejezetten a vendéglátó szektor számára dolgozta ki az egyetlen mozdulattal, biztonságosan felszerelhető, jól szabályozható Gastro termékcsaládot.

 

nevtelen_terv_5.jpg

A Gastro Maxi a 23 kilogrammos kapacitásának köszönhetően kiválóan használható az olyan többnapos rendezvényeken, mint egy adventi vásár, ahol nagyobb teljesítményű gázfogyasztás jellemző. Egy ilyen teli palack a kitelepülő cégeknek a sütés, főzés és vízmelegítés mellett a vendégek számára kialakított helyek fűtésekor is jó szolgálatot tesz.

A 11 kilogrammos töltetsúlyú Gastro Mini legfőbb előnye pedig a kis méret, illetve az ebből adódó könnyű mozgathatóság, szállíthatóság. A Gastro Mini népszerűségét tovább növeli a karácsonyi vásárokon, hogy bármely teraszfűtő „hőgombához” egyszerűen csatlakoztatható, ezáltal a nagy téli hidegben is képes némi melegséget biztosítani a különböző könyöklők, sörpadok közelében.

 

nevtelen_terv_6.jpg

Amikor tehát legközelebb hagyják magukat egy kicsit elveszni az egyik adventi vásár sűrűjében, egy pillanatra jusson eszükbe, hogy ennek a varázslatos kavalkádnak a PB-gáz éppolyan nélkülözhetetlen kelléke, mint a fenyőfa, a kézműves pultok vagy épp a sült gesztenye.

Minden évszaknak megvan a maga jellegzetes szabadtéri, közösségi eseménye. A kellemes nyári hónapokban ez lehet egy grillparti, míg a küszöbön álló hideg beköszöntével már a disznóvágások vehetik át a főszerepet. Az tehát, hogy mikor mi hozza össze az embereket, a naptár (és az időjárás) függvényében változik. Egy dolog azonban biztos: ma már mindegyik elképzelhetetlen a PB-gáz nélkül!

A disznótor jó ideje a magyar parasztháztartások népszerű hagyománya, amely mostanra sok helyen a „városi embereket” is megmozgató turisztikai programmá vált. És ahogy a célközönség, úgy az ilyenkor használatos kellékek is jókora átalakuláson mentek át. Annak idején a pörzsöléshez például nagyrészt szalmát használtak, ám ezt mára szinte mindenhol felváltotta a minden szempontból előnyösebb, hatékonyabb palackos PB-gáz. Ez egy sokkal tisztább technológia, ráadásul a magas fűtőértéknek köszönhetően jóval gyorsabban is lehet vele haladni.

De messze nem a pörzsölés az egyetlen ilyenkor szokásos művelet, ahol a PB-gáz jó szolgálatot tesz. Használják az üst melegítéséhez, az edények alá helyezett gázzsámolyokhoz, de gyakori, hogy azt a helyiséget is gázpalackról működő eszközzel fűtik, ahol a feldolgozás zajlik. Ezeken kívül vízmelegítéshez is szükség lehet a gázra, sőt, nagy hidegben nem árt egy gázüzemű kültéri fűtőtestet, teraszfűtőt is szolgálatba állítani.

 

kep1.JPG

A sokrétű felhasználást segíti, hogy a PB-gáz egy roppant gyorsan mozgatható, azaz rövid időn belül több helyszínen is bevethető technológia. A mobilitást pedig növelhetjük, ha a hagyományos 11,5 kg-os palackok mellett a Prímaenergia kínálatában szereplő Gastro Maxi és Gastro Mini palackokat is beszerezzük, amelyek a jól ismert disznótoros ételek elkészítéséhez szükséges konyhai műveletek idején is jól jöhetnek.

A fentiekből már látszik, disznóvágás esetén fokozott energiafelhasználással kell számolni, azaz érdemes jó előre felkészülni néhány tartalék PB-palackkal – hiszen az események kellős közepén elfogyó gáz olyan kínos helyzetet szülhet, amit még évek múltán is emlegethetnek a résztvevők. Éppen ezért a későbbi kapkodást megelőzendő már most, néhány héttel az igazi szezon előtt hasznos lehet megvenni a palackokat. A legközelebbi cseretelep megtalálásában a Prímaenergia térképes keresője is segít, de a szükséges gázpalackok a telefonon hívható Prímagázfutárokon keresztül is beszerezhetők.

 

biztonsagos-disznovagas.jpg

A biztonság érdekében létfontosságú ragaszkodni a hivatalos utakhoz, azaz kizárólag zárófóliával ellátott, a szigorú előírásoknak megfelelően töltött, ellenőrzött nyomású palackot szabad használni. A körültekintés pedig nem ér véget a beszerzésnél, a használat során szintén ügyelni kell néhány fontos szabályra. A szivárgást megelőzendő a csatlakozókat, szelepeket mindig ellenőrizni kell, és elengedhetetlen a szabványos nyomáscsökkentő használata is, amely ideális szinten tartja a gáz áramlását.

Lévén, hogy a disznóvágást „kötelező” már a fagyos hajnalokon elkezdeni, gyakran előfordul, hogy a hideg hatására a gáz nyomása lecsökken. Ilyenkor semmiképp se melegítsük a palackot a pörzsölő lángjával, helyette állítsuk azt meleg (legfeljebb 40 Celsius-fokos) vízbe. Figyelni kell továbbá arra is, hogy erős szél esetén se aludjon el a pörzsölő, a gázégőket pedig mindig a szabadban kell meggyújtani, és csak azután helyezhetők az üst alá.

 

 

Sok mindenre kell tehát ügyelni a disznótor alatt, de ezek többsége mind a résztvevők biztonságát, illetve a zavartalan közösségi élményt szolgálja. Ráadásul, ha már az ételek ilyenkor rendre hatalmas odafigyelés mellett készülnek, akkor „körítés” gyanánt sem adhatjuk alább a minőségi eszközöknél és a megbízható energiaforrásoknál!

 

Címkék: gasztronómia disznóvágás bográcsozás hőlégballon vattacukor autógáz disznóölés tűzgyújtás víztartály CO-riasztó tűzgyújtási tilalom faszenes grill flambírozó Príma Főzőverseny gáztartály teraszfűtő Siesta kályha szakácsfáklya gasztrofáklya tartályos PB-gáz Barbecook füstölő hordő Prímagáz vevőtalálkozó Elsősegély felszerelés Propán Plusz palack autógázkút Príma Kártya Prímagáz Príma Pont SuperShop gázpatron szabadtéri grillezés üres gázpalack biztonságos szabadtéri tűzgyújtás hőlégballonos gázfelhasználás zárófólia gáztartály telepítés cseretelep

Készüljön fel a fűtésszezonra!

a gyakori felülvizsgálat a PB-gázkészüléknél is létkérdés!

 

Alig, hogy beköszöntött az ősz, néhány esős, hűvös nap máris emlékeztetett minket arra, hogy nyakunkon a fűtési szezon. És  a szeptember azért még jócskán tartogathat szép időjárást, a legjobb, ha még az „éles bevetés” előtt megvizsgáltatjuk, minden rendben van-e a gázzal üzemelő berendezéseinkkel – működjenek akár földgázzal vagy PB-gázzal.

 

 

 

Előbbiek, azaz a vezetékes földgázzal táplált kazánok, konvektorok esetén szerencsére többé-kevésbé bevésődött az emberek fejébe, hogy egy, legfeljebb kétévente szakembert kell hívni az ellenőrzéshez. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a PB-gázpalackról működtetett eszközöknél nem ez a helyzet: kevesen vizsgáltatják felül azokat, holott ezeknél ugyanolyan fontos volna a lakosság elővigyázatossága.

 

A törvény öt évben határozza meg a gázkészülékek ellenőrzésének ciklusát, ám a gázszolgáltatók és a készülékgyártók évenkénti, vagy maximum kétévenkénti felülvizsgálatot javasolnak. A PB-gáz legnagyobb hazai forgalmazójaként a Prímaenergia is azt ajánlja, hogy a palackos gázzal üzemelő készülékek tulajdonosai is ezt az 1, legfeljebb 2 éves ritmust tartsák szem előtt, ami a földgázzal működtetett berendezéseknél már bevettnek mondható.

 

Ennek oka, hogy bár a technológia más, az emberek számára kulcsfontosságú biztonsági szempontból nincs szó két különböző rendszerről: meg kell győződni róla, hogy nincs szivárgás és az égéstermék is megfelelően távozik. Külön ki kell emelni, hogy ha a készülék 2-3 évnél régebbi, és még soha nem vizsgálta át szakember, akkor haladéktalanul meg kell nézetni!

 

Egy néhány ezer forintos vizsgálatról van szó, amely bár nem csekély összeg, mégis eltörpül az esetleges kockázatok mellett. Fontos hozzátenni, hogy a szakember kiválasztásakor is ébernek kell lenni, érdemes például ellenőrizni, hogy a kiérkező szerelőnek van-e engedélye erre a kiemelten felelősségteljes munkára.

 

És bár kétségtelen, hogy amikor a fűtési rendszerünk felülvizsgálatát kérjük, az életveszélyes helyzetek megelőzése a legfontosabb cél, azért akadnak egyéb szempontok is, amelyek miatt nem érdemes elfeledkezni róla. A szakemberek ugyanis a készülék ellenőrzésekor a tömítettséget is szemügyre veszik, ami elejét veszi a szivárgásnak, így nem fogy feleslegesen a gáz – és nem is okozhat idővel problémákat. Ráadásul a lerakódott portól sem árt megszabadítani a készüléket, így javulhat az égés hatásfoka, vagyis megelőzhető a többletfogyasztás, illetve a főként a fűtési szezon elején jelentkező kellemetlen szag.

 

A legfontosabb tehát a sűrű felülvizsgálat, ám emellett azzal is javíthatunk biztonságérzetünkön, ha beszerzünk egy a veszélyes gázokat érzékelő riasztóműszert. Ezek között a berendezések között is körültekintően kell válogatni, de a PrimaNet webáruházának kínálatában például kizárólag olyan eszközök szerepelnek, amelyek maximálisan megfelelnek a szigorú műszaki követelményeknek, és garantáltan jelzik a bajt:

 

Kezdje tehát nyugodtan a közelgő fűtési szezont, és ne vegye félvállról az ellenőrzést, mert egy meghibásodás sokkal többe kerülhet, mint az a pénz és idő, amelyet a lehetőleg évenkénti felülvizsgálatra fordít. Lényeges ráadásul, hogy a készüléket akkor is át lehet nézetni, ha már elkezdték használni, azaz, ha most ki is futnak az időből, nem szabad várni a következő fűtési szezon elejéig. Szakembert hívni, azaz a bajt megelőzni sosem késő!