Hogyan vegyünk gázkazánt?

Ha gázkazán vásárlása előtt állunk, előzetesen tisztáznunk kell néhány paramétert ahhoz, hogy a megfelelőt válasszuk.

Fontos tudni (ez alól csak a társasházak kivételek), hogy ma már kizárólag kondenzációs rendszerű kazánt lehet kapni és felszerelni, azonban ezekből is széles a választék. Nézzük, melyek a legfontosabb szempontok, amelyeket át kell gondolnunk a vásárlás előtt:

 kondenzacios-gazkazan-hir.jpg

Kombi vagy fűtő?


Vásárolhatunk csak fűtőkészüléket, amennyiben a használati melegvizet máshogyan – például villanybojlerrel – állítjuk elő. Ugyanakkor, ha ennek műszaki alapjai megvannak (csővezetékek és egyebek) érdemes kombi kazánt rendszerbe állítani, mert ez nem csak helyet, de energiát is megtakarít.

Tárolós vagy átfolyós?


Az átfolyós kazán csak annyi melegvizet tud előállítani, amennyit a saját hőcserélő rendszere felmelegíteni képes. Bár már léteznek nagy teljesítményű átfolyós rendszerek, a nagy igénybevételhez inkább külső tárolótartályokkal (külön víz és hmv) szerelt rendszerek az elterjedtek. Nagyjából igaz, hogy ha csak egy fürdőszoba van, egy mosdó és egy konyhai csap, elég az átfolyós rendszer is, annak kisebb a hővesztesége. Ennél nagyobb igénybevételnél a tárolós a megoldás, de kérjük szakember tanácsát.

 

Mekkora teljesítményre van szükségem?


Ez bonyolult számítás. A rendszereket a legnagyobb várható igénybevételhez szokták méretezni. Ugyanakkor ha nagyobb a tárolónk, kisebb teljesítményű kazán is elég lehet, és fordítva, de kalkulálni kell az épület hőszigetelésével és más tényezőkkel is. Ha csak cserélünk, és eddig elégedettek voltunk, lehet ugyanakkora a teljesítmény, de ilyenkor is érdemes szakemberhez fordulni, új építésű ingatlannál pedig mindenképp.

 

Milyen márkát válasszak?


Ez a legkevésbé objektív kérdés. Ha szakembert kérdezünk, ő biztosan esküszik egyik vagy másik márkára (ahonnan pl. jutalékot kap). Mi magunk is hallhatunk pletykákat, urbán legendákat „soha el nem romló” és „semmire se jó” márkákról. Olyan ez, mint az autóvásárlás, csak a kazánnak nincs esztétikai vonatkozása. A legbölcsebb, ha először a technikai paramétereket gyűjtjük össze, majd a választékból pénztárcánk szerint döntünk. Figyeljünk arra, hogy legyen hazai szerviz bázisa a gyártónak.

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr3512258372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása