A palack a pébégáz applikációja

Használatra szabott palackok

Tudtad, hogy a PB-gáz még ott is rengetegféleképpen használható, ahol nem áll rendelkezésre más, vagy ennyire tiszta és magas fűtőértékű energiaforrás?

Köszönhetően az országosan működő PB-gázpalackforgalmazásnak és házhozszállításnak, PB-gázpalackot ma már minden területen használnak energiaforrásként, a háztartásoktól kezdve az iparon át, az útépítésig. De vajon hogyan lehet a kibányászott földgáz melléktermékeit, azaz a propánt és a butánt ennyiféle módon és célra felhasználni?

A titok a palackban rejlik

Ez olyan, mint egy applikáció, általában előre telepítve tartalmaz néhány, a használat megkezdéséhez elengedhetetlen kialakítást, amellyel a gáznak az adott felhasználásnak megfelelő funkciója azonnal működtetésbe hozható.

Ennek köszönhető, hogy a PB-gáz földön, vízen és levegőben is kiváló energiaforrás. Gondoljunk csak a hőlégballonozásra, amely nemcsak a repüléstechnológia fejlődésének köszönheti múltját és jelenét. Népszerűsége akkor indult be igazán, amikor az Egyesült Államokban 1960 októberében Ed Yost már PB-gáz alkalmazásával hajtott végre hőlégballonos repülést. Napjainkban az erre a célra fejlesztett – szintén pébégázt tartalmazó – egyedi palackokból a folyékony gáz az önelpárologtatós égőfejhez az égő fúvókája körül körbefutó csőspirálon keresztül jut, amelyben felmelegszik és gáz halmazállapotú tüzelőanyagként ég el. Ezért ezek a palackok speciális csatlakozással és szintjelzővel is rendelkeznek, méretük általában nagyobb, mint az általánosan ismert háztartási palack, emellett jellemzően saválló kivitelben készülnek.

holegballon_primaenergia.jpg

Okos kialakítások

A pébégáz számos további területen jelent megoldást. A palackokat ezekhez a felhasználási területekhez megfelelően fejlesztette a Prímaenergia is, így születtek meg többek között a gasztropalackok. Míg régen a 11,5 kilogrammos, valamint ennek duplája, a 23 kilogrammos töltettömegű palackok biztosították a háztartások, a mezőgazdaság és az ipar mobil energiaellátását, ma már számos funkcióhoz testreszabott palackot találunk a kínálatban. Adott feladatra az adott rendeltetésnek megfelelő palackot kell vásárolni. Egy azonban mindegyik verzióra igaz: az energetikai célú pébégáznak meg kell felelnie az MSZ 1601 szabványnak, azaz legfeljebb 60% lehet a butántartalma, a maradékot pedig a propán és egyéb alkotóelemek tehetik ki.

Ne keverjük a gázt

Míg régen nem volt külön motorikus gáz (LPG), addig ma már komoly jogszabályok írják elő, hogy motorikus célra milyen minőségű (MSZ EN 589) gáz használható. Ez majdnem olyan, mint a pébégáz, de más vizsgálati követelmények vonatkoznak az LPG-re. A biztonságunk érdekében fontos, hogy korlátozva legyen a szennyeződés- és kéntartalma, illetve a korróziós hatása. Persze nem árt, ha egyéb paramétereknek is megfelel, például hidegben is lehet használni, ennek érdekében az LPG összetétele évszakonként változik: télen propándúsabb, nyáron pedig a bután dominál az előírásoknak megfelelő keretek között.

Azonban a hőlégballonhoz hasonlóan, a motorikus pébégáz esetén (autó, targonca) folyadékként kell a gáznak a motortérbe kerülnie, ahol az úgynevezett reduktor párologtatja el a cseppfolyós LPG-t, ami így gázhalmazállapotba kerül a karburátortérbe. Ennek megfelelően a speciális gyorscsatlakozással ellátott motorikus palackok, vagy az autókba beépített tartályok beszerelt merülő csöve is ezt segíti elő, így a folyadéktérből folyamatosan biztosított a megfelelő ellátás.

A háztartásokban szintén a MSZ 1601 szabványnak megfelelő propánt és pébégázt használnak a felhasználók. Ez esetben a palack menetes szelepéhez csatlakoztatható a hollandi anyás csatlakozású nyomásszabályozó, amely biztosítja, hogy a gázfogyasztó készülék nyomásigényének megfelelő nyomásban érkezzen a gáz – megbízható, egyenletes teljesítményt nyújtva.

Természetesen, ezeket a különböző palackokat nem lehet összekeverni, ahogy írtuk, speciális csatlakozóiknak és egyéb tulajdonságaiknak köszönhetően nem felcserélhető sem a motorikus, sem a hőlégballonokba szánt gázpalack. Ellenben azok a palackok, amelyek csatlakoztatása egyforma, azokat nyugodtan használhatjuk, például egy lángossütőhöz használt gasztropalack azonnal beüzemelhető egy teraszfűtőbe

pb-gazpalack-felulrol.jpg

A gázcseretelepek a feleslegessé vált üres palackokat, ártalmatlanítás céljából átveszik, de magánkereskedelem útján is vehetünk pébégázpalackot. Ha így vásárolunk, mindenképp nézzük meg, hogy a palack, a szelep ép, sértetlen-e, hogy tényleg pébégáz részére készült-e a palack, nem járt-e le a felülvizsgálati ciklusideje? A palack nyakrészén ezek az adatok megtalálhatók!

A cseretelepekre kerülő PB-gázpalackok szigorú biztonsági intézkedések sorozatán esnek át, amelyeket minden egyes töltésnél elvégeznek a szakemberek. Itt elolvashatod a kulisszatitkokat!

primagaz_pb-gazpalackok-uj_4.png

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr9914184007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: LPG hőlégballonos gázfelhasználás gasztropalack motorikus gáz palack csatlakoztatás
süti beállítások módosítása