Disznóvágáskor is fő a biztonság!

A PB-gázpalack nélkülözhetetlen a disznótor során, perzseléshez vagy az üst alatt is nagy hasznát vesszük a hatékony energiaforrásnak.

Vidéken máig nagy hagyományoknak örvendő esemény a disznóvágás, amely során a feldolgozási munkát igen megkönnyíti az egyszerű szerkezetű, PB-gázzal működő eszköz, a disznóperzselő.

A PB-gázpalack előnye a mobilitás, vagyis a palackos perzselőt könnyedén mozgathatjuk bárhová; a rugalmas nyomásszabályozás - legyen szó takaréklángról, vagy akár a perzseléshez nélkülözhetetlen nagy lángcsóváról; valamint a magas fűtőérték - a PB-gáz segítségével a leggyorsabban végezhetjük el a disznóvágással kapcsolatos összes munkát.

Általában Egyed napján, szeptember 1-jén kezdték falun a disznót hizlalni. A hagyomány szerint a disznótorok november 30-ával kezdődtek, így nem véletlen a "disznóölő Szent András" elnevezés. A néphiedelem úgy tartotta, nem szabad disznót újholdkor levágni, mert férges lesz a feldolgozott hús. Keddet, pénteket, vasárnapot ugyancsak "alkalmatlannak" tartották a disznóölésre, állítólag olyankor megromlana a hús.

A disznóölés mindig hajnalban kezdődött. A feldolgozásban jól elkülönítették a női és férfi munkát. A nagy erőt kívánó feladatokat, mint a leölést, bontást, a férfiak végezték, akárcsak a kolbász, hurka, valamint disznósajt készítését. A bél tisztítása, a főzött töltelék készítése pedig mindig is az asszonyok feladata volt. Mindazonáltal, a disznótor utáni napokban is bőven van még munka, ilyen a zsírkiolvasztás, a szalonna és a sonka előkészítése füstöléshez.

Ahhoz, hogy a házi finomságok fogyasztása csak kellemes emlékeket szerezzen, fontos, hogy a vágásra szánt állat egészséges legyen, csak koplaltatott sertés kerüljön levágásra, és a disznóvágáson is csak olyan személy vegyen részt, aki egészséges. A feldolgozás tiszta eszközökkel, tiszta környezetben történjen.

A hús szobahőmérsékleten hamar romlásnak indul, ezért minél hamarabb fel kell dolgozni. A húsokat hideg helyen kell pácolni a botulotoxin képződés megakadályozására. Lassú, hideg füstölést kell alkalmazni. Az elkészített kolbászt, disznósajtot, egyéb füstölt terméket hűvös helyen kell tárolni. A hurkaféléket lassan kell abálni, hogy belsejük is alapos hőkezelést kapjon.

A disznóvágás során gondolni kell az esetleges sérülések (vágott sebek, forrázás, elesés stb.) lehetőségére is, amelyek megelőzésére az ésszerű intézkedéseket meg kell tenni, és célszerű elsősegélynyújtó felszerelést is biztosítani.

Akár pörzsöléshez, akár üst alá gázzsámoly üzemeltetéséhez is használhatunk PB-gázpalackot, de ha nagyon hideg van, a teraszfűtőkkel is enyhíthetünk a mínuszokon a hús feldolgozása során. Ha a palack nagyon hidegben állt, állítsuk langyos vizes edénybe, így gyorsabban lesz használható. Figyelni kell, hogy a szélben a pörzsölő ne aludjon el, sőt a gázpörzsölő közelében tilos cigarettázni is. Az üstház alá való begyújtáskor először mindig a szabadban kell meggyújtani a gázégőt és azután kell behelyezni az üst alá. A tűzhelyre szereléskor a készülék legyen elzárva. A palack csatlakozójához megfelelő nagyságú kulcsot használjunk. Mindig ellenőrizzük, hogy a csatlakozó tömlőn nincs-e törés, sérülés!

Töltse le a gázpalackokra vonatkozó használati utasítást!

 pb.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr4713540959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: disznóvágás PB-gázpalack disznópörzsölő Prímaenergia
süti beállítások módosítása