Többször, több fórumon elhangzik a tél kezdete előtt, hogy évente egyszer mindenki ellenőriztesse gázkészülékeit. Sokan mégis figyelmen kívül hagyják ezt a felhívást, aminek az évente előforduló, szén-monoxid-mérgezéses, halálos tragédiák csak a legsúlyosabb következményei, de már az sem kellemes, ha fejfájással ébredünk a készülék nem megfelelő működése, és a szoba levegőjébe jutott égéstermék miatt.

co-monoxid-riasztok-erzekelok-a-primaneten_1.jpg

Még ha a szén-monoxid nem is halmozódik fel a helységben, ahol a készüléket használjuk, a lerakódott por, önmagában is rontja az égés hatásfokát, ami többletfogyasztással és – főleg a fűtési szezon elején – kellemetlen szagokkal jár. Ennek egyik jele, hogy a gázláng nem kék, hanem pirosas-sárgás színű.

A szakember a készülék ellenőrzésekor a tömítettséget is vizsgálja, ami elejét veszi a szivárgásnak, így nem fogy feleslegesen a gáz, és nem is okozhat problémákat.

Mindezek miatt ismételten kérünk mindenkit, aki otthonában gázkészüléket – különösen átfolyós vagy tárolós vízmelegítőt, kazánt használ – hogy ne hanyagolja el az éves ellenőrzést, mert egy hiba sokkal többe kerülhet annál a néhány ezer forintnál, amibe a felülvizsgálat kerül.

Ha eddig még nem hívta ki a szerelőt, de már – tekintettel a hidegre – használja a készüléket, akkor se intézzük el annyival, hogy „mindegy, majd jövőre”, mert soha nem késő megelőzni a bajt.

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr411962859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása