Minden évszaknak megvan a maga jellegzetes szabadtéri, közösségi eseménye. A kellemes nyári hónapokban ez lehet egy grillparti, míg a küszöbön álló hideg beköszöntével már a disznóvágások vehetik át a főszerepet. Az tehát, hogy mikor mi hozza össze az embereket, a naptár (és az időjárás) függvényében változik. Egy dolog azonban biztos: ma már mindegyik elképzelhetetlen a PB-gáz nélkül!

A disznótor jó ideje a magyar parasztháztartások népszerű hagyománya, amely mostanra sok helyen a „városi embereket” is megmozgató turisztikai programmá vált. És ahogy a célközönség, úgy az ilyenkor használatos kellékek is jókora átalakuláson mentek át. Annak idején a pörzsöléshez például nagyrészt szalmát használtak, ám ezt mára szinte mindenhol felváltotta a minden szempontból előnyösebb, hatékonyabb palackos PB-gáz. Ez egy sokkal tisztább technológia, ráadásul a magas fűtőértéknek köszönhetően jóval gyorsabban is lehet vele haladni.

De messze nem a pörzsölés az egyetlen ilyenkor szokásos művelet, ahol a PB-gáz jó szolgálatot tesz. Használják az üst melegítéséhez, az edények alá helyezett gázzsámolyokhoz, de gyakori, hogy azt a helyiséget is gázpalackról működő eszközzel fűtik, ahol a feldolgozás zajlik. Ezeken kívül vízmelegítéshez is szükség lehet a gázra, sőt, nagy hidegben nem árt egy gázüzemű kültéri fűtőtestet, teraszfűtőt is szolgálatba állítani.

 

kep1.JPG

A sokrétű felhasználást segíti, hogy a PB-gáz egy roppant gyorsan mozgatható, azaz rövid időn belül több helyszínen is bevethető technológia. A mobilitást pedig növelhetjük, ha a hagyományos 11,5 kg-os palackok mellett a Prímaenergia kínálatában szereplő Gastro Maxi és Gastro Mini palackokat is beszerezzük, amelyek a jól ismert disznótoros ételek elkészítéséhez szükséges konyhai műveletek idején is jól jöhetnek.

A fentiekből már látszik, disznóvágás esetén fokozott energiafelhasználással kell számolni, azaz érdemes jó előre felkészülni néhány tartalék PB-palackkal – hiszen az események kellős közepén elfogyó gáz olyan kínos helyzetet szülhet, amit még évek múltán is emlegethetnek a résztvevők. Éppen ezért a későbbi kapkodást megelőzendő már most, néhány héttel az igazi szezon előtt hasznos lehet megvenni a palackokat. A legközelebbi cseretelep megtalálásában a Prímaenergia térképes keresője is segít, de a szükséges gázpalackok a telefonon hívható Prímagázfutárokon keresztül is beszerezhetők.

 

biztonsagos-disznovagas.jpg

A biztonság érdekében létfontosságú ragaszkodni a hivatalos utakhoz, azaz kizárólag zárófóliával ellátott, a szigorú előírásoknak megfelelően töltött, ellenőrzött nyomású palackot szabad használni. A körültekintés pedig nem ér véget a beszerzésnél, a használat során szintén ügyelni kell néhány fontos szabályra. A szivárgást megelőzendő a csatlakozókat, szelepeket mindig ellenőrizni kell, és elengedhetetlen a szabványos nyomáscsökkentő használata is, amely ideális szinten tartja a gáz áramlását.

Lévén, hogy a disznóvágást „kötelező” már a fagyos hajnalokon elkezdeni, gyakran előfordul, hogy a hideg hatására a gáz nyomása lecsökken. Ilyenkor semmiképp se melegítsük a palackot a pörzsölő lángjával, helyette állítsuk azt meleg (legfeljebb 40 Celsius-fokos) vízbe. Figyelni kell továbbá arra is, hogy erős szél esetén se aludjon el a pörzsölő, a gázégőket pedig mindig a szabadban kell meggyújtani, és csak azután helyezhetők az üst alá.

 

 

Sok mindenre kell tehát ügyelni a disznótor alatt, de ezek többsége mind a résztvevők biztonságát, illetve a zavartalan közösségi élményt szolgálja. Ráadásul, ha már az ételek ilyenkor rendre hatalmas odafigyelés mellett készülnek, akkor „körítés” gyanánt sem adhatjuk alább a minőségi eszközöknél és a megbízható energiaforrásoknál!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr9115227968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: gasztronómia disznóvágás bográcsozás hőlégballon vattacukor autógáz disznóölés tűzgyújtás víztartály CO-riasztó tűzgyújtási tilalom faszenes grill flambírozó Príma Főzőverseny gáztartály teraszfűtő Siesta kályha szakácsfáklya gasztrofáklya tartályos PB-gáz Barbecook füstölő hordő Prímagáz vevőtalálkozó Elsősegély felszerelés Propán Plusz palack autógázkút Príma Kártya Prímagáz Príma Pont SuperShop gázpatron szabadtéri grillezés üres gázpalack biztonságos szabadtéri tűzgyújtás hőlégballonos gázfelhasználás zárófólia gáztartály telepítés cseretelep
süti beállítások módosítása