Az LPG-gázt mindenki ismeri, de azon túl, hogy az autózás egyik alternatív üzemanyaga, esetleg, hogy olcsóbb, mint a benzin vagy a gázolaj, az autósok többsége valójában nem sokat tud róla. Fogadjunk például, hogy a következő 7 ténnyel tudunk újat mondani.

  1. Minden más ismert fosszilis energiahordozó közül a propán-bután gáz rendelkezik a legtisztább égéssel és a legmagasabb fűtőértékkel – a kettő ráadásul részben összefügg. Az LPG-vel hajtott autók például gázüzemben akkor is teljesítik a legújabb környezetvédelmi normákat, ha mondjuk 30 évesek. Az LPG kipufogógáz nitrogénmonoxid (NOX) tartalma csak kb. 20%-a a benzinmotorénak, a szén-dioxid (CO2) kibocsátása is kb. 10-15%-kal alacsonyabb, a szénmonoxid (CO) értéke pedig szinte nulla.
     
  1. Az LPG-gáz két összetevője, a propán és a bután a palackba töltött formában nem „jön fel a földből”, azt minden esetben tisztítani kell. A két, nagyon hasonló tulajdonságú gázt az olaj- és földgázkitermelés, illetve az olajlepárlás során választják le a nyersanyagokról.propan_es_butan_keplete_500px.png
     
  1. Az LPG-vel hajtott autók lassabban mennek tönkre. Ennek az az oka, hogy a gáz nagyon tisztán ég, így nem képződik korom és hasonló égéstermékek, ami a diesel vagy a benzines autóknál gyakran eldugítja a szelepeket, tönkreteszi a katalizátort, és más meghibásodásokat is okoz.
     gazuzemu_auto_500px.png
  1. Már 2011-óta az LPG-vel hajtott járművek is behajthatnak a mélygarázsokba, de az évtizedeken át fennálló tiltás, bár már 7 éve feloldották, még mindig erősen él a fejekben, sajnos a garázsüzemeltetők fejében is.
     
  1. Az LPG forráspontja légköri nyomáson -42 fok, de viszonylag alacsony nyomáson (5-6 bar) is jórészt cseppfolyós marad. Ezért lehet nagy energiamennyiséget koncentráltan, kis térfogatban tárolni. Vagyis elméletben nem kell semmi más ahhoz, hogy a gáz folyékony maradjon, elég, ha nagyon hideg van. :) 
     
  1. Az LPG sokkal kevésbé szennyezi a környezetet, mint a benzin, vagy gázolaj. Ha véletlenül PB-gáz jut a környezetbe, azonnal eloszlik, és szabadtéren már néhány óra múlva is kimutathatatlan. Ezzel együtt persze több okból is zártan kell kezelni, csak úgy kiengedni még szabad téren sem szokás.
     
  1. Európában négyféle töltőadaptert használnak az autógáz-kutakon, az itthon is elterjedt DISH a leggyakoribb, a másik hármat együttesen is csak 6 országban használják. Nem érdemes bemagolni, hogy hol melyiket, elég, ha utazás előtt átnézzük. Egy átalakító adapter amúgy nem nagy, örök darab, és csak néhány ezer forint.

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr6914267221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blexpress 2018.10.04. 09:14:25

Tisztelt Cíkk író !

Azután érdeklődnék, hogy mi az Ön véleménye arról, hogy nagon sok autószerelő műhelyben az a vélemény, hogy az LPG autógáz tönkreteszi a szelepeket és ezáltal a motort.
Mi ebből az igazság? Egyáltalában igaz ez?
Vagy olyan vélemény van, hogy több száz km -n keresztül folyamatos 150-160/km-es átlaggal autózóknál nagyon kiszárad a motor szelep és tönkremegy a motor.
Érdeklődéssel várom a válaszát ez ügyben.
Üdvözlettel: Bánkuti László

nyikk 2018.10.04. 09:15:12

Azt a 3. pontot némileg át kellene gondolni....

Prímaenergia 2018.10.08. 09:17:21

Kedves László!

Köszönjük szépen érdeklődését.
Van igazságalapja kérdésének, mert az igaz, hogy ha rosszul van beszabályozva a motor, az égés elnyújtott lesz, megsülhetnek a szelepek. Ezért is fontos, hogy szakszervizben állítsák be az LPG adagolót. Ha így történik, rendesen karbantartják és ellenőriztetik is az autót, akkor ez a probléma nem fordulhat elő, illetve a mostani autókban már olyan gázrendszer van beépítve, ami kenőanaygot is adagol a gázhoz, ezért a probléma kiküszöbölhető.
Címkék: autógáz LPG LPG adapter töltő LPG előny
süti beállítások módosítása