Autógáz tankolásakor Magyarországon egyelőre mindenhol igénybe kell venni a kútkezelő közreműködését. Annak ellenére így van ez, hogy a feladat nem sokkal bonyolultabb, mint a benzines, vagy a gázolajos autók töltése, és veszélyesebbnek sem mondható. Nyugat-Európában egyre inkább jellemzőek az önkiszolgáló kutak. Aki hosszabb külföldi útra indul, annak azonban érdemes tájékozódnia, hol, milyen töltőadapter szükséges az LPG autógáz tankolásához, ez ugyanis országonként eltérő lehet.

Az LPG tankolása mindössze 3-5 percet vesz igénybe, vagyis semmivel sem többet, mint a benzin, vagy a gázolaj esetében. LPG tankolási lehetőség Magyarországon több száz helyen található, ezek listája megtekinthető itt a www.autogazkutkereso.hu oldalon is, ahol számos keresési opciót beállíthat és pillanatok alatt megtalálhatja a megfelelő állomást.

Az LPG autógázzal tulajdonképpen egész Európában nyugodtan autózhatunk, különösen nyugatabbra kiterjedt töltőállomás-hálózatra számíthatunk. Fel kell készülnünk arra, hogy jellemzőbb az önkiszolgáló tankolás, ami problémát okozhat annak, aki itthon sosem próbálta.

Németország élen jár az autógáz alkalmazásában, ami annak is köszönhető, hogy a kormány kötelezettséget vállalt, hogy nem emeli a gáz jövedéki adóját 2008-ig, ezzel az LPG ár is tartósan alacsony maradt.
Nyugat-Európában három különböző típusú adaptert használnak a tankoláshoz. Az orosz, ukrán, belorusz térségben még egy negyediket is, de ott is működik a hazánkban használt olasz típus.

Az ábra mutatja, hol milyen típusok elterjedtek.

PrimaNet_autogaz_LPG_adapterek_terkep_600px.jpg

Érdemes előre tájékozódni, hol melyik típus elterjedt, hiszen előfordulhat, hogy előre be kell szereznünk a megfelelőt, ha távoli országba indulunk. A grafikán látható, hogy a nálunk használt olasz típusú csatlakozóval (DISH) a környék bármely országában jól boldogulunk. A Szerbia felé tartóknak érdemes beszerezniük a holland adaptert (BAYONET vagy BAJONETT), mert ott csak azt használják. Nagy-Britanniában a holland csatlakozót részesítik előnyben, Írországban pedig a belga (ACME) típust, aki tehát ezekre a helyekre utazik, mindenképpen szerezzen be pótalkatrészt. Németországban a legjobb a helyzet, mert ott az olasz, a holland és a belga mintájú csatlakozót is használják. Jellemző, hogy a töltőállomásokon mindhárom rendelkezésre áll, csak el kell kérni a megfelelőt. Autósok tapasztalatai szerint a felszerelés nem túl bonyolult, jellemzően meg tudja oldani a jármű tulajdonosa.

 

Aktualis_akciok_gomb.png

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr506418713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: Primanet.hu LPG adapter töltő
süti beállítások módosítása