A háztartási pb-gázpalackok biztonságos használata egyáltalán nem bonyolult, mindössze néhány egyszerű, de nagyon fontos szabályt kell betartani.

A háztartási pb-gázpalackok 11,5, vagy 23 kilogrammosak, ennél nagyobbat nem is szabad tartani otthon – igaz, a családi jellegű felhasználáshoz nincs is rá szükség, hiszen a palack cseréje már egy telefonnal is megoldható.


Néhány szabály, amit mindenképpen be kell tartani:

  1. Nagyon fontos, hogy csak a megfelelően ellenőrzött körülmények között töltött palackokat vásároljuk, mert ezek használata biztonságos. PB-gázpalackot hivatalosan gázcseretelepeken tudunk vásárolni. Gázcseretelepek listáját itt tekintheti meg.

  2. Fontos, hogy a palack 5 méteres közelében nem lehet a terepszint alatti építmény, gödör (pince, kút, csatorna, nyitott – pl. esővíz – tartály). Ez azért lényeges, mert ha a tartalék palack esetleg szivárogni kezd, a levegőnél nehezebb gáz „befolyhat” a mélyebb részre, pl. a pincébe, és ott balesetet okozhat. Ugyanezért egyáltalán nem szabad PB - palackot használni pincében vagy alagsorban.

  3. Tilos a PB - palack használata és tárolása a kétszintesnél magasabb épületekben, de nem szabad ilyen palackot tárolni nehezen megközelíthető helyeken, lépcsőkön, lépcsőházakban, szűk udvarokban, garázsokban sem.

  4. Ott, ahol a palackról működtetett készülék van (leginkább a tűzhely), egyszerre csak egy palackot lehet tartani. A lakás egy másik helyiségében tarthatunk további, tartalék palackot, de a kettő együttes töltőtömege nem haladhatja meg a 35 kilót. Tehát ha nagy (23 kg) gázpalackot használunk, akkor tartalékban csak kicsit tarthatunk otthon, és azt is egy másik helyiségben.

palack-helyes-hasznalata-es-tarolasa.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr710428508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: PB-gáz PB-gázpalack
süti beállítások módosítása