A fűtési szezon kezdetével szinte menetrendszerűen lepik el a médiát a tragikus, vagy súlyos szénmonoxid-mérgezéses esetekről szóló hírek. Mindezt annak ellenére, hogy a mérgezés egy egyszerű, néhány ezer forintos készülékkel könnyedén megelőzhető. Számtalan életet mentettek már meg a szénmonoxid-jelző berendezések és az esetek döntő részéről a média nem is szerez tudomást. Pedig könnyen garantálhatnánk magunk és családtagjaink biztonságát.

co-monoxid-riasztok-erzekelok-a-primaneten.jpg

A gázzal üzemelő berendezéseket – ebből a szempontból mindegy, hogy földgázzal vagy PB-gázzal működnek – minden évben felül kell vizsgáltatni, lehetőleg nem sokkal a fűtési szezon kezdete előtt. Ez jelent némi költséget, de ez elenyésző a kockázatokhoz – adott esetben életveszélyhez – képest. Körültekintően kell eljárni, érdemes ellenőrizni például, hogy a kiérkező szakembernek van-e engedélye erre a munkára. Sajnos olyanok is hirdetik magukat, akik hivatalos engedélyek nélkül dolgoznak. Ha már a telefonhíváskor megkérjük a kiválasztott vállalkozót, hogy diktálja le az engedélyszámát, azzal növeljük az esélyt, hogy valóban hozzáértő szerelő érkezik.

Érdemes beszerezni egy szénmonoxid-érzékelő és riasztó műszert. Körültekintően kell választani a riasztó berendezést. Ahogy a Tizenkét CO-riasztót ajánl a Fogyasztóvédelmi Hatóság cikkünkben leírtuk, szinte botrányosan végződött a legutóbbi hatósági ellenőrzés. Rengeteg készülékről kiderült, hogy nem látja el megfelelően a feladatát. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján (www.nfh.hu) közzétették a listát azokról a készülékekről, amelyeket kivontak a forgalomból, de azokról is, amelyeket biztonságosnak találtak. A Prímagáz Hungária Zrt. e-kereskedelmi üzletágába tartozó PrimaNet online szakáruházban kizárólag olyan riasztókat árusítunk, amelyek megfelelnek a szigorú műszaki követelményeknek, ezekkel biztosak lehetnek abban, hogy jelzik a veszélyt.

Ha megvettük a készüléket, a használati utasításban leírt megfelelő módon helyezzük azt el, hogy még idejében riasszon, illetve riasztás esetén azonnal nyissunk ablakot, és hagyjuk el a helyiséget.

Ezért veszélyes:

A szén-monoxidot néma gyilkosként is emlegetik, ugyanis színtelen, szagtalan gáz. Már kis mennyiségben is rosszullétet, émelygést, hányingert okoz. A vörösvérsejtekhez kapcsolódva blokkolja a vér oxigénszállító funkcióját. Nagyobb koncentráció esetében percek alatt ájulás, majd halál következhet be. A legveszélyesebb periódus az éjszaka, amikor az emberek alszanak.

co-monoxid-mellekhatasai-primanet.jpg

Így riaszt:

A szénmonoxid-riasztók erős hang- és fényjelenséggel jeleznek, amely biztosan felébreszti az alvó embereket is. Minden olyan helyiségbe külön riasztót érdemes felszerelni, amelyben rendszeresen tartózkodunk. A készülék lehet hálózatról működő, vagy elemes. Utóbbi esetben a riasztó arra is figyelmeztet, ha merülőben van a telep, ekkor haladéktalanul cserélni kell.

A Prímagáz Hungária Zrt. e-kereskedelmi üzletágába tartozó PrimaNet online szakáruházban számos érzékelőt és riasztó berendezést meg tud vásárolni:

 

A PrimaNet Blog oldalán számos új szabályozásról és hírről értesülhet, hasznos házi praktikákat, termékbemutatókat, márkabemutatókat és praktikus cikkeket olvashat.

Szén monoxid érzékelőkkel kapcsolatos tartalmak:

Ne feledje:

PrimaNet.hu online szakáruház
Mert azonnal elérhető! • Mert nincs sorban állás! • Mert biztonságos!

Kedvező árak • Széles választék • Olcsó és gyors kiszállítás
Éjjel-nappal nyitva • biztonságos és kényelmes online vásárlás
Többszörösen minősített megbízható webáruház • Posta Pont Partner
MasterPass/OTPay elfogadóhely • SuperShop kártyaelfogadó webáruház

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr868129912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása