Ahol nincs kiépített földgáz-hálózat, vagy a fogyasztó úgy dönt, hogy számára – biztonsági, vagy pénzügyi okból – megfelelőbb a PB-gáztartály telepítése, ott számos körülményt kell megvizsgálni, hogy eldönthessék, melyik tartály a megfelelő. Az elsődleges a méret kiválasztása, valamint az, hogy milyenek a beépítési lehetőségek. A tartály lehet a felszínen, vagy a föld felszíne alatt elhelyezett tároló. A választást a Prímagáz szakemberei tanácsadással segítik.

Általánosságban elmondható, hogy nincs jó vagy rossz választás, minden felhasználási módhoz, fogyasztási mennyiséghez más lehet az ideális. A hazai lakossági ellátásban a kisebb, 3-5 m3-es méretű tartályok jellemzők. Egyre több gyártó foglalkozik a 2,700 és 4,850 köbméteres tartályokkal, természetesen ezek a méretek is megfelelnek a követelményeknek. Ipari fogyasztók és települések nagyobb gázigényét nagyobb űrtartalmú - 10, 25, 40 és 63 m3 – tartályokkal, vagy tartálycsoportokkal elégítik ki. Felső határ szinte nincs is, a tartályok összekapcsolásával egész városok vagy városrészek ellátását is meg lehet oldani.

Azt, hogy mekkora PB-gáztartályt érdemes és lehetséges telepíteni, az elfogyasztandó mennyiség határozza meg. Célszerű úgy kalkulálni, hogy ne kelljen túl gyakran utántölteni és napi szinten figyelni a mennyiséget, de jelentősen túlkalibrálni sem érdemes, mert akkor előre kell kifizetni nagyobb összeget a gázért, amit csak hosszú idő alatt fogyasztunk el. Az utántöltést tartálykocsikkal végzik, így a tartályokat mindenképp olyan helyre kell felállítani, ahol a kocsi 50 méterre meg tudja közelíteni.

ures_tartaly_uj_logoval_600px.jpg

A másik szempont a PB tartály elhelyezési módja. A legolcsóbb megoldás, ha szabadban, a földfelszínen áll a tartály, ekkor nincs földmunka, csak az alapot kell letenni. Ezzel a módszerrel azonban erősen ki van téve az eszköz a környezeti hatásoknak. A helyi építési hatóságok szabályzatát is figyelembe kell venni, néhány településen, főleg üdülőövezetben nem engedélyezik földfelszín feletti tartály felállítását. Arra is figyelni kell, hogy ha a tartályt a tulajdonoson kívül más is megközelítheti az adott területen, akkor gondoskodni kell az elkerítéséről.

Sok esetben praktikusabb megoldás a földbe ásott, mint a felszíni tartály, mert a tároló védettebb az időjárás viszontagságai ellen. A telepítéshez földmunka szükséges, illetve betonalap, amelyre a tartályt helyezik. A földalatti tartályt épületben, vagy a szabadban is elhelyezhetik, annak függvényében, mit tesznek lehetővé az előírások és a műszaki lehetőségek.

A PB-gáztartályokról további információkat talál az alábbi weboldalon: http://www.tartalyosgaz.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr206978615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: gáztartály tartályos PB-gáz
süti beállítások módosítása