Új élményekkel gazdagodhat, aki külföldre indul gázüzemű autójával. Főleg nyugatabbra jellemző, hogy önkiszolgáló a tankolás, ellentétben a magyar kutakkal, ahol csak a kezelő töltheti az LPG-t. A magyar autós ilyenkor azt sem tudja, hol a beömlőnyílás, és hogy néz ki a szelep, hiszen sosem kellett tankolnia. A következő meglepetés akkor éri, amikor kiderül, a csonkra sehogy sem illeszkedik a töltőpisztoly vége. Ennek oka, hogy négy típusú csatlakozót gyártanak, nincs egységes szabvány. Pánikra azonban semmi ok: a PrimaNet.hu szakáruház kínálata is bővült autógáz LPG-töltőadapterekkel, így biztosan nem maradunk üzemanyag nélkül.

Európa különböző tájain más és más a gázautók elterjedésének üteme, a műszaki környezet, ezért nem egységes a töltők szabványa sem. Összesen négy típus létezik, a DISH, az ACME, az EURO és a BAYONET (vagy BAJONETT). Ez azoknak okozhat problémát, akik hosszabb túrára indulnak, és nem szerzik be előre a megfelelő adaptereket. A PrimaNet szakáruház kínálata autógáz töltő adapterekkel bővült, amelyek minden típusú autóhoz alkalmasak.

Mivel itthon egyelőre kizárólag a kutas végezheti a töltést, a magyar autósokat meglepheti, hogy Nyugat-Európában egyre jellemzőbb az LPG önkiszolgáló tankolása. A művelet semmivel sem veszélyesebb, mint a benziné, vagy a gázolajé, a problémát az szokta okozni, hogy nincs megfelelő rutin. Honnan is lenne, ha itthon nem gyakoroljuk? Érdemes tehát megismerkedni az adapterekkel, és megtudni, milyet használnak ott, ahová készülünk.

A PrimaNet szakáruházban megtalálhatja a legtöbb adaptert, illetve átalakítót, amelyek előfordulnak. Természetes, hogy az adaptereknek egymással is kompatibilisnek kell lenniük, tehát számos variáció létezik. Az áruházban leírások is segítenek, hogy minden érdeklődő megtalálja a megfelelő kiegészítőt, nem kell tehát beiratkozni a legközelebbi közlekedésmérnöki karra. Ha megfelelő adaptert viszünk magunkkal, nem kell a kutassal közös, negyedórás fejvakarás után dolgunk végezetlenül távozni.

Az sem okoz gondot, ha közel az indulás időpontja, és most kap észbe az autós. A webáruházból a rendeléstől számított 1-2 munkanapon belül kiszállítják a terméket. A hazai autógázkutakról bővebb információkat az autógázkút keresőben talál. Az európai autógázkutakról itt talál bővebb információkat: http://www.mylpg.eu/stations/  LPG töltőállomások Európában.

Itt használják az egyes adaptertípusokat:
DISH: Ausztria, Bosznia, Bulgária, Csehország, Dánia, Észtország, Fehéroroszország, Franciaország, Görögország, Grúzia, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Montenegró, Olaszország, Oroszország, Románia, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna.
BAYONET: Hollandia, Nagy-Britannia, Norvégia, Spanyolország.
ACME: Belgium, Liechtenstein, Luxemburg, Nagy-Britannia, Németország, Svájc.
EURO: Spanyolország

LPG_adapterek.jpg

Az autógáz (LPG) töltő adapter árak a 2014. június 25-i állapotot tükrözik!

 

Aktualis_akciok_gomb.png

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr236418555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: autógáz LPG Primanet.hu LPG adapter töltő
süti beállítások módosítása