Mint minden áru esetében, melyet kiterjedt hálózatban értékesítenek a PB-gáz esetében is kiemelten fontos a szállítás biztonsága, a járatok optimális megszervezése.

Magyarország sajátosságaiból adódóan a legkézenfekvőbb a közúti szállítás, mely megfelelő kapacitást és rugalmasságoz biztosít a PB-gáz palackok fogyasztókhoz való eljuttatásához, igazodva a változó fogyasztói igényekhez az év minden szakában.

Ennek megfelelően a PB-gázpalacok az ellátási pontokra (cseretelepekre) közúti szállítással három lépcsőben történik kerülnek kiszállításra:

Büszkék vagyunk arra, hogy a Prímagáz Zrt. szállításszervezése és logisztikája a legjobbak között van az országban!

I.
Elsődleges szállítással (távolsági) töltőüzem és bázis telep (depó) között.
Jellemzően nagy mennyiségű palackok szállítása történik 1-2 helyet érintő irányfuvarokkal.
fuvar1.png

II.
Másodlagos szállítással (terítő), töltőüzem és/vagy bázis (depó) és a cseretelepek között.
Igény szerint szól vagy pótkocsis szerelvénnyel, rakodóval, vagy gépjárművezetővel váltott vezetéssel. (10…15 akár 20 db cseretelepet felkeresve)
fuvar2.png

valamint,

III.
Harmadlagos szállítással (házhoz szállítás) cseretelep és fogyasztó között.
Kifejezetten rendelésre történő szállítás, tekintettel arra, hogy a magyar jogszabályok veszélyes áru esetén nem engedik meg a „házaló” értékesítést.
A házhozszállítás rendszerint –a kisebb mennyiségből adódóan- az 1.1.3.6 az egy szállítóegységben szállított mennyiségből adódó mentességek alapján történik.
fuvar3.png

Ez az UN 1965 Szénhidrogén-gáz keverék, cseppfolyósított M.N.N. (A1 keverék) 2.1 esetében 333 kg.
Fenti mennyiség 28 db 11,5 kg névleges tölttet tömegű gáz egyidejű szállítását teszi lehetővé.

Ebben az esetben egyebek mellett nem szükséges ADR oktatási bizonyítvány, a gépjármű jelölése, Írásbeli utasítás, ADR felszerelés stb.
Ugyanakkor természetesen szükség van az ADR 1.3.2 fejezete szerinti munkakörre (feladatra) szakosított oktatásra.

Követelmények a gépjárművezetőkkel szemben:

A PB-gáz szállításban a gépjárművezetők kulcs szerepet töltenek be.

Ki kell emelni, hogy ez munka sokrétű tudást (KRESZ, ADR, számlázó rendszer, pénzkezelés stb.) igénylő feladat, az áru rakodásból adódó igen jelentős fizikai megterheléssel.
Ezúton is tiszteletünk és köszönetünk azoknak a kollégáknak, akikkel ezt a munkát nap mint nap partnereink megelégedésére biztosíthatjuk!

Ők azok a profi gépjárművezetők akik a szállítás feladatokat jól felszerelt és karbantartott gépjárműveikkel elvégzik.
Az előírásoknak való maradéktalan megfelelést mind a megbízó, mind a szállító részéről rendszeres ellenőrzések hivatottak garantálni.
Az elsődleges és másodlagos szállítás esetében az ADR teljes körű alkalmazása szükséges. A gépjárművezetőkkel szemben támasztott követelmények megegyeznek a tartányos szállítással azzal az értelemszerű különbséggel, hogy küldeménydarabos 2-es osztályú ADR vizsga szükséges, valamint nincs kezelendő gáztechnológiai rendszer.
Míg töltőüzemekben és depókban a palackok mozgatása gépesített, láncpályák, illetve targoncák segítségével, addig az egyes cseretelepen elhelyezendő kismennyiségű palack csere kézi erővel történik.

Tekintettel arra, hogy a szám nélküli sárga táblával ellátott, esetenként 1000 db palackot is meghaladó mennyiségben szállító járművek, könnyen és jól azonosíthatók a forgalomban, ezért a hatóságok részéről rendszeresek az ellenőrzések.

Néhány esetben az ellenőrzések igen időigényesnek bizonyulnak. Ennek következtében fogyasztók ellátása maradhat el, és az időkiesés teljes megfelelőség esetén is jelentős költséget okozhat az áru tulajdonosának.

Ezzel együtt örvendetes tény a hatóság szakértő ellenőrzési megközelítése. Egyre szaporodnak a veszélyes áru szállítás tekintetében jelzés nélküli járművek és rakományok ellenőrzései. Így az esetlegesen a szabályok betartásának mellőzésével szállított jelentős többletveszélyt jelentő küldemények is feltárásra kerülnek.
Ez nagymértékben segíti a biztonságos áru továbbítást, a balesetmentes közlekedést, és javítja a szabályok betartására figyelmet és költséget fordító vállalkozások megítélést.

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr275353323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: PB-gáz PB-gázpalack Prímagáz Futár
süti beállítások módosítása