A szénmonoxid-érzékelők létjogosultsága és hasznossága nem kérdőjelezhető meg. Gyakorlatilag minden helyiségben indokolt az elhelyezésük, ahol gázzal működő készüléket használnak. Ugyanígy ott is, ahol természetes körülmények között keletkezhet veszélyes anyag, például bányában, vagy borospincében. Az érzékelőt célszerű minimum 1,5 méter magasságba telepíteni. Ha elemeset választunk, rendszeresen ellenőrizzük a telepek állapotát!

A szénmonoxid (CO) sajátossága, hogy színtelen, szagtalan, és olyan tüneteket okoz – fáradtság, levertség, émelygés, szédülés – amelyeket könnyen tulajdoníthatunk más betegségnek, rosszullétnek. Szinte észre sem vesszük, máris bekövetkezik az eszméletvesztés, amely után hamar kialakul az életveszély. A CO-jelzők már kis gázkoncentráció esetén riasztanak, az intenzív fény- és hanghatás mély álmából is biztosan felébreszti az embereket.

Az első és szó szerint életbevágó szempont, hogy megfelelő minőségű, forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező, szakhatóság által bevizsgált terméket válasszunk. Ebben a kategóriában nem érdemes használt készülékkel próbálkozni, és mindenképpen kerüljük, hogy kéz alól, piacon vásároljunk. Csak olyan kereskedőben bízzunk meg, amelyik garanciát ad a termékre, és később is megtaláljuk reklamáció esetén. Ragaszkodjunk a magyar nyelvű használati útmutatóhoz, mert lényeges az üzemeltetési tudnivalók betartása.

A PrimaNet.hu online szakáruházban több típus közül választhatunk. A falra, vagy mennyezetre szerelhető típusok között megkülönböztetünk elemes és hálózati táplálású riasztókat. A hálózatról üzemelő készülékek esetében figyelni kell arra, hogy a konnektor közelében kell elhelyeznünk, általában 1,4 méter hosszú kábellel szerelik az eszközöket. Az elemes kivitel elhelyezése szabadabban variálható.

A gázriasztók telepítése és üzemeltetése nem igényel szakértelmet, de be kell tartani az előírásokat a biztonságos működtetéshez. Mindkét típus esetében törekedjünk arra, hogy az érzékelő olyan helyre kerüljön, amely közel van a gázzal működő berendezésekhez, vagy oda, ahol égéstermék jön létre. Fontos tudni, hogy a riasztó csak abban a helyiségben érzékeli a gázt, ahol elhelyezték, sőt nagyobb szobákban – 20 négyzetméter felett – célszerű akár több készüléket is betenni. Az érzékelő ideális elhelyezési magassága a padlótól legalább 1,5 m. Ne helyezzük függöny és bútor mögé, vagy magas páratartalmú helyekre, nyitott ablak elé, ugyanis az befolyásolja a mérési pontosságot.

Az érzékelők nemcsak a szén-monoxid jelenléte esetén jeleznek, a háztartási földgáz és PB-gáz koncentrációját is mérik. A riasztás már nagyon kis koncentrációnál megtörténik. A legalább 85 dB erősségű hanghatás zárt térben biztosan elég ahhoz, hogy mindenkit felébresszen álmából. A riasztás intenzív villódzó fénnyel is kiegészül.

Az elemes kivitelnél mindig figyelni kell a telepek állapotára. A készülékeken található egy tesztelő funkció is, amellyel ellenőrizhetjük a működést, de külön LED is jelzi, ha az elem töltöttsége már nem megfelelő.
A PrimaNet webáruházban kaphatók hordozható gázmérők és riasztók is. Ezek olyanok számára fontosak, akik gyakran járnak gázveszélyes helyeken, például bányászoknak, szerelőknek, vagy borászoknak, présházak üzemeltetőinek. A ruhára, derékszíjra csíptethető eszközök erős igénybevétel esetén sem esnek le. A műszerek jelzik a levegő minőségét, és riasztást adnak, ha változás történik. A készülékek infravörös porttal rendelkeznek, így kábel nélkül is csatlakoztathatók számítógépre, letölthetők a mérési naplók és a riasztási események.

CO-veszjelzok-gomb.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr626465137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: CO-riasztó szénmonoxid érzékelő Primanet.hu
süti beállítások módosítása