A recept viszonylag egyszerű: vegyük az autós szakértők széles köre által legjobbnak tartott hajtástípust – ez ugyebár a hibrid motor –, és „házasítsuk össze” azzal a technológiával, amely egyszerre környezetbarát és költséghatékony: ez pedig az LPG, vagyis az autógáz. Az eredmény egy fontos autóipari mérföldkő, a nemrég bemutatott Toyota Camry Hybrid 2,5L LPG modell.

Az, hogy a világ legnagyobb személygépkocsi-gyártója fantáziát lát a dologban, talán már önmagában is elég érv amellett, hogy a fenti „keresztezés” nagyon is életképes, sőt. Azért mi is igyekszünk még néhány szempontot bemutatni, ami alapján könnyű lesz belátni, hogy a 21. századi technológiának tartott elektromos hajtásnak miért a lehető legméltóbb „partnere” az LPG.

  1. Környezetkímélő. Nem véletlenül kezdjük ezzel, hiszen mára egyre többet hallani – teljes joggal –, hogy mindent meg kell tennünk a bolygó védelméért. Nos, ilyen téren az LPG-vel hajtott autó nagyszerű választás, hiszen károsanyag-kibocsátási adatai jóval kedvezőbbek, mint a benzines vagy dízeles járműveké. Becslések szerint a nitrogén-monoxid emissziója 80%-kal kevesebb, mint más fosszilis üzemanyagoké, de szén-dioxidból és szén-monoxidból is lényegesen kevesebbet juttat a levegőbe. Eközben a kipufogógázban kevesebb a rákkeltő vegyület, szilárd részecske pedig egyáltalán nincs benne. Ha ez nem lenne elég, az LPG-hajtás a zajszennyezés csökkentésében is élen jár.

 

  1. Költséghatékony. A természet mellett a pénztárcánk is meg fogja köszönni, ha autógázra váltunk, hiszen ez már rövidtávon is gazdaságos módja a közlekedésnek. Elnézve, hogy a benzin és a gázolaj ára jelenleg literenként kb. 410 forint, míg az LPG-é 235 forint, a szakszervizben végzett átalakítás költségei is gyorsan megtérülnek. Hogy mennyire gyorsan, azt a Prímaenergia személyre szabható kalkulátora segítségével bárki kiszámíthatja! Az általános tapasztalatok szerint egyébként a megtérülési idő mintegy 2 év, és nagyjából erre a következtetésre jutott nemrég blogunkon az ismert autóguru, Winkler Róbert is.

 

  1. Növeli a motor élettartamát. Az, hogy az LPG nagyon tisztán, mindenféle korom és más, látható égéstermék nélkül ég, nemcsak a környezetnek, de autónknak is kimondottan jót tesz. A lényegesen kisebb mértékű gyantásodás, kokszosodás mellett kevésbé kell tartanunk elduguló szelepektől vagy épp a motor kenőanyagának hígulásától is. Emiatt az LPG-autókban ritkábban kell olajat és olajszűrőt cserélni. Ezek után nem csoda, hogy a gázhajtás a számítások alapján akár másfélszeresére növelheti a motor élettartamát.

 lpg-betolto.jpg

 

  1. Széles körben, gyorsan elérhető. Elérkeztünk egy olyan ponthoz, amelynél az LPG újdonsült „párját”, az elektromos motort is lepipálja. Utóbbinak ugyanis, bár látszanak a fejlődés jelei, még mindig vitathatatlan gyengéje az alacsony töltőállomás-lefedettség és a kínosan lassú töltési idő. Az autógáz kúthálózat sűrűségét látva ellenben nem kell attól tartanunk, hogy kifogy az üzemanyag, mielőtt újratölthetnénk.

 

  1. Biztonságos. Ha valamikor, hát most indokolt a „végül, de nem utolsósorban” kifejezés, hiszen zárásnak hagytuk azt a szempontot, amely sokaknál talán a legfontosabb: a biztonságot. Fontos tudni, hogy az autók átépítése gázüzeműre a szervizekben a legkorszerűbb berendezésekkel, szigorú előírások és ellenőrzés mellett történik, használatuk így kockázatmentes. Erre már a törvényalkotók is felfigyeltek, hiszen – talán nem mindenki tudja – 2013 óta már a mélygarázsokban is lehet parkolni a megfelelő biztonsági szeleppel ellátott LPG-s autóval. Nem is véletlenül, hiszen azok szivárgás elleni biztosítása kiváló, így ilyen téren sincs semmi ok őket negatívan megkülönböztetni a benzines és gázolajos vetélytársaktól.

 

Nyugodtan mondhatjuk tehát, hogy a korábban említett Toyota modellnél az autós berkekben körülrajongott elektromos motor egyáltalán nem kötött „rangon aluli házasságot” az LPG-vel. Sőt. Számos jel utal arra, hogy a jövő egyenesen az autógázé lehet, miközben ennél takarékosabb, hosszabb távokra is megfelelő kombináció jelenleg nem létezik a piacon, és pont.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr4714830602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása