Eszközök, amikről nem feltétlen gondolnánk, hogy PB-gázzal működnek

A PB-gáz nem csak főzésre vagy fűtésre használható, nem is hinnéd, mennyi minden mögött ez a tiszta energiaforrás bújik meg.

Köszönhetően az országosan működő PB-gázpalackforgalmazásnak és házhozszállításnak, gázpalackot ma már minden olyan területen használnak, ahol nem áll rendelkezésre más energiaforrás. Ennek ellenére a leggyakrabban a főzésre-sütésre, valamint a fűtésre gondolunk, ha a PB-gázról esik szó, pedig felhasználási lehetősége rendkívül szerteágazóak, mivel jól szabályozható, biztonságos és gazdaságos energiaellátást nyújt a lakossági, agrár-, vendéglátó-, élelmiszer- és nehézipari, valamint kereskedelmi szektor számára egyaránt. Sőt, mutatunk néhány érdekességet is!

balon.jpg

Hőlégballonozás

A hőlégballonozás reneszánsza nem csak a repüléstechnológia fejlődésének köszönhető, hanem a propán-bután gáznak is, mivel könnyen hozzáférhető fűtőanyagot biztosít a repülés szerelmeseinek. Az Egyesült Államokban 1960 októberében Ed Yost hajtott végre már PB gáz alkalmazásával hőlégballonos repülést – innen indult igazán népszerűsége.

Vattacukor 

Alig akad a világon olyan ember, aki ne szeretné a vattacukrot, ezt a színes ragadós színes felhőcsodát? A vattacukor egyet jelent a ligetben töltött napsütötte tavaszi délutánok, a nyári séták, a vízparti vakációk, a felhőtlen gyermekkor hangulatával. Ez a varázslatos árnyalatokban tündöklő édes nyalánkság is PB-gáz felhasználásával születik mindenki örömére.

Világítás

A horgászok, halászok, kempingezők, túrázók, vadászok mind-mind használnak különböző méretű PG-gázpalackokat. Így egyáltalán nem meglepő, hogy ha a világításról van szó, akkor is ezt a kis súlyú és könnyen szállítható, kitartó energiaforrást választják. A propán-bután gázlámpák egyes típusai gázpatronnal működtethetők, míg számos közülük PB-gázpalackra szerelhető. Megbízhatóak, egyszerűen és biztonságosak.

Lángvágás

A lángvágás a legvastagabb tartományban lévő szénacél lemezek vágásának a legjobb módja, így a vágó, hőkezelő eljárásokkal dolgozó vállalkozások számára rendkívül fontos a PB-gáz. Külön erre a célra fejlesztett gázpalack, a Propán Plusz 23 kilogrammos töltetét speciális adalékanyaggal dúsítják, így a fémvágás a mérések szerint 20 százalékkal gyorsabb, valamint a magas hőfok miatt kevésbé roncsolja az anyagot, így a sorjázással, utókezeléssel sem kell annyi időt tölteni. Szakemberek szerint a Propán Plusznak az acetilénnel szemben is vannak előnyös tulajdonságai, hiszen kevesebb biztonsági intézkedést kell betartani, így szélesebb körben használható, mint az acetilénpalackok.

Keményforrasztás

Minden olyan forrasztási eljárás idetartozik, amit 450 °C felett végeznek, de keményforrasztással leggyakrabban rézcsövek kötésekor találkozni. Ezt is PB-gázzal végzik az esetek legnagyobb részében. Akár turistapalackokról, patronokról is működtethető, de bármely szabványos PB palackra csatlakoztatható ilyen forrasztó eszköz.

Egyéb felhasználások

Számos további felhasználási területe van a PB gáznak. A disznóvágások meghatározó kelléke, de a lapostetők szigetelése során is nélkülözhetetlen. Ipari üzemekben targoncák működtetésére is használják. A fűtőértéke nagyobb, mint a földgáznak. A tökéletes égésnek köszönhetően nem keletkeznek szennyező anyagok, kíméli a berendezéseket, és csökkenti a karbantartási költségeket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr2412785932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: disznóvágás LPG faszenes grill PB-gáz PB-gázpalack disznópörzsölő flambírozó party grill mini grill Prímaenergia
süti beállítások módosítása