Amikor befejeztük a kinti sütögetést, kezdődik az igazi munka, a grillrács tisztítása. Pedig teli hassal, némi alkohollal nehezítve, a mosogatás szörnyűségei előtt nyilván senki nem kívánja őszinte mosollyal a grillrács és a többi alkatrész suvickolását. A rossz hír az, hogy a késedelem további kemény munkával járna, mert ami rászárad a sütőre, az még nehezebben jön le. Szóval, a házigazda nem ússza meg…

grill-tisztitasa-primanet-grillezes.jpg
A folyamatosan tisztán tartott grilleknek hosszabb az élettartama. Ahogy végeztünk a sütéssel, azonnal súroljuk át a rácsot, amihez célszerű grillkefét használni. Ha kerámia bevonatú a grill, akkor sárgaréz súrolókefére van szükség, mivel az elég puha, nem karcolja meg az érzékeny felületet.Megkönnyíti a tisztítás folyamatát, ha a paradicsomos alapú önteteket csak a sütés befejezése előtt néhány pillanattal adjuk a sültekhez, mivel azok felmelegedve nagyon hamar megszilárdulnak. Az ecet, citrom és szója tartalmú pácok használata megkönnyíti a későbbi tisztítást.


Vigyázzunk az alkohollal! Ez most nem elsősorban az elfogyasztására vonatkozik, a grilltisztítás során is veszélyes. Ha ugyanis alkohollal pucoljuk a grillrácsot, az megmarhatja a felületet, és ez hozzájárul a későbbi korrózióhoz. Faszenes sütőn a tüzet szigorúan tilos vízzel eloltani, mert tönkreteheti a grill sütőterét. Hagyjuk a parazsat, hogy kialudjon magától, majd lapáttal szedjük ki egy fém vödörbe. A lávaköves grillek tisztítása gyerekjáték ehhez képest, ugyanis évente csak egyszer kell kicserélni a követ, és kitisztítani a sütőt.

barbecue-grill-sutes-primanet-grillparty.jpg

A krómozott grilleket nehezebb megóvni, mint a porcelán bevonatúakat, hiszen sokkal hamarabb korrodálódnak. Ez probléma lehet azoknál a grilleknél, amelyeket szabad ég alatt tárolnak. (A grilltakarók előnyeiről korábban már részletesen írtunk: https://www.primanet.hu/blog/Osszel-telen-takaroval-vedjuk-a-kerti-grilleket ) A rozsdamentes acél grillrácsok hosszú ideig tartósak, de nem tartják annyira jól a meleget, mint az öntöttvas.

A sütés végeztével a grillező eszközeinket, tálcáinkat áztassuk meleg vízbe, különben óhatatlanul is elfelejtjük, és másnap sokkal nagyobb szenvedés kitisztítani őket. Ha a grillsütő kihűlt, száraz kefével kaparjuk le az esetleg odaégett ételmaradékokat.


Még egy hasznos tipp: A grillezők tisztításához használatos eszközöket célszerű egy helyen tartani, hogy ne teljen fölöslegesen az idő a keresgélésükkel, összegyűjtésükkel.

Aktualis_akciok_gomb.png

PrimaNet.hu online szakáruház 
Kedvező árak • Széles választék • Olcsó és gyors kiszállítás
Éjjel-nappal nyitva • biztonságos és kényelmes online vásárlás 
Többszörösen minősített megbízható webáruház • Posta Pont Partner

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr277869558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: faszenes grill Barbecook gázgrill mini grill
süti beállítások módosítása