A gáz ma már nélkülözhetetlen energiaforrás az állattenyésztésben és a mezőgazdaságban. Miután a tanyákon, mezőgazdasági területeken általában nem érhető el vezetékes gázszolgáltatás, az egyetlen racionális megoldást a tartályos PB-gáz jelenti. A költségek jól kalkulálhatók, ugyanis nincs készenléti díj, mint a földgáznál. A PB-t vízmelegítésre, gőzös fertőtlenítésre és aggregátorokhoz, áram előállítására is használhatjuk. A mezőgazdaságban a terményszárítás és a gyümölcsösök fagymentesítése a fő feladat, amelyhez szintén PB-gáz szükséges.

Az állattartó telepek fűtéséről télen nem könnyű gondoskodni, hiszen nagy légteret kell befűteni, állandó hőmérsékleten tartani. Az állattenyésztésben még kis energia kimaradás sem fordulhat elő, mert egy keltetőben például órák alatt milliós kár keletkezhet. A gyümölcsösökben pedig a fagy okozhat helyrehozhatatlan károkat, de a PB-gáz a terményszárításhoz is elengedhetetlen.

A csarnokok fűtése, a hősugárzás leginkább telepített tartállyal oldható meg. Ennek előnye, hogy nagy mennyiség áll rendelkezésre egyszerre, nem kell ingadozástól tartani. A fűtőérték is egyenletes, ezért a gazda akkor is nyugodt lehet, ha nem tud személyesen jelen lenni a munkálatoknál. A tartályok mérete általában 3 vagy 5 köbméteres, de nagyipari felhasználásra 10, 25, 40, illetve 63 köbméteres tartályokat is kihelyeznek.

A föld feletti elhelyezés olcsóbb, hiszen nem kell földmunkát végezni, ugyanakkor a szerkezet jobban ki van téve az időjárás viszontagságainak, például a jégnek és az esőnek. A gazdának gondoskodnia kell arról, hogy a tartályt elkerítse, ha rajta kívül más is hozzáférhet. A föld alatt elhelyezett tartály sok szempontból a legbiztonságosabb megoldás, hiszen védett az esőtől, és idegenek is kevésbé férhetnek hozzá.

 

Mire használhatja a PB-gázt az állattartó?

  •         Melegítés (csarnokfűtés, hősugárzók)
  •         Gőz előállítása tisztításhoz, fertőtlenítéshez
  •         Tehenészetben tőgymosás
  •         Melegvíz-ellátás
  •         Szünetmentes áramellátás gázzal működő aggregátorok táplálásával

csirkefarm_300px.jpgÉrdekli a téma? Kattintson a képre! 


Mire használják a PB-gázt a növénytermesztésben?

  •         Melegítés (hősugárzók, tartózkodó épületek)
  •         Gőz előállítása tisztításhoz, fertőtlenítéshez
  •         Meleg víz készítés
  •         Gyümölcsösök fagymentesítése
  •         Terményszárítás
  •         Szünetmentes áramellátás

szarito_300px.jpgÉrdekli a téma? Kattintson a képre!

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr717088793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: PB-gáz gáztartály tartályos PB-gáz
süti beállítások módosítása