Közismert, hogy a PB-gáz nélkülözhetetlen az állattenyésztésben, mert a ritkásan lakott területeken, tanyavilágban általában nem érhető el a vezetékes gázszolgáltatás. A gazdák a PB-gázt palackos és tartályos tárolóból is szívesen használják. A propán-butánt fűtésre, vízmelegítésre, aggregátorok hajtóanyagaként áram előállítására is alkalmazzák. Az állattenyésztők helyzete speciális, hiszen már egy rövid üzemszünet is beláthatatlan következményekkel jár.

Télen nem könnyű gondoskodni a csirkefarmok, istállók, tehenészetek, tenyésztőtelepek fűtéséről, hiszen nagy légteret kell gyorsan befűteni. Az állattenyésztésben egy kis energia-kimaradás sem engedhető meg, hiszen például egy keltetőben órák alatt milliós kár keletkezhet, ha a hidegben elpusztulnak a kiscsibék, kacsák. A fűtés, illetve a víz melegítése alapvető szükséglet, de a PB-gáz arra is jó, ha a tisztításhoz szeretnénk gőzt előállítani. Ugyancsak előfordul, hogy nincs elektromos hálózat a területen, ebben az esetben gázzal üzemelő aggregátorral lehet áramot fejleszteni.

csirke.png
Ritkán lakott mezőgazdasági területeken, állattenyésztő-telepeken nem jellemző a vezetékes gázellátás, ugyanis a hálózat kiépítése csak akkor térül meg, ha kis területen tudnak minél több fogyasztót kiszolgálni. Ezeken a településeken így a palackos PB-gáz, vagy a nagyobb, tartályos PB-gáz jelent megoldást.
A PB-gáz előnye a vezetékessel szemben, hogy a fűtőértéke két és félszerese a földgáznak, így nagyobb területet is gyorsan felfűt. Az állattenyésztők felhasználása általában meghaladja azt a szintet, amit palackokkal, vagy palackcsoporttal ki lehetne elégíteni, ezért célszerű egy fix PB-gáztartály telepítésében gondolkodni.
A telepített tartály előnye, hogy egyszerre nagy mennyiségű gáz áll rendelkezésre. A felhasználó nincs kitéve annak a veszélynek, hogy a szolgáltatás akadozik. A tartályok mérete általában 3 vagy 5 köbméter, de nagyipari felhasználásra 10, 25, 40, illetve 63 köbméteres tartályok is kihelyezhetők.

fejes.png
Fel kell mérni a várható fogyasztást, és csak annak megfelelő méretű tartályt kell rendelni. Ha alulméretezzük, akkor sűrűn kell tölteni, ha pedig túl nagyot rendelünk, akkor egyszerre kell kifizetni a belekerülő nagy mennyiséget. A Prímagáz szakemberei abban is segítenek, hogy előzetesen kikalkulálják, mekkora a fogyasztása a megrendelőnek, de a tervezésben és az engedélyeztetésben is végigkísérik a folyamatot. Fontos eldönteni, hol helyezzék el a tartályt, a körülményeknek megfelelően lehet külső, vagy belső téren, a föld felszínén, vagy alatta. Minden kialakításnak megvannak a sajátos jellemzői, előnyei, általában a felhasználás jellege dönti el, melyik mód az ideális. Az utántöltést kocsikkal végezzük, ezért a tartályt olyan helyre kell telepíteni, ahol a tankautó legalább 50 méterre meg tudja közelíteni.

A tartályos PB-gáz alkalmazása költségszempontból is jól tervezhető. A ténylegesen felhasználandó gáz mellett már csak egy rendszerbérleti díjat kell fizetni, ami tartalmazza a karbantartás és a napi 24 órás ügyelet árát is. Ettől sokkal rosszabb a vezetékes gázszolgáltatók konstrukciója, ott ugyanis komolyabb készenléti díjat is felszámolnak a szolgáltatók, függetlenül attól, volt-e valós fogyasztás.

malac.png

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr15788738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: PB-gáz PB-gázpalack gáztartály tartályos PB-gáz PB palackcsoport
süti beállítások módosítása