Egyre népszerűbb hazánkban is a keleti gasztronómia egyik kedvelt módszere, a wokban sütés, főzés. A lényeg, hogy az ételek gyorsan elkészülnek és az ízek összeérnek. Az étel és a láng nagyon közeli kapcsolatba kerül, ez a módszer filozófiája. A főzéshez állandó és nagy fűtőértékű energia kell, ezért a profik a PB-gázt választják, amely minden szempontból felülmúlja az alternatív megoldásokat. 


A sikeres sütéshez két dolog kell: jó edény és nagy láng. A tágas, kúpos aljú wokban az élelmiszerek állandóan visszacsúsznak az edény faláról a közepére, ahol a legmagasabb a hőmérséklet, ezért néhány perc alatt megpirulnak és átsülnek. A folyamat nagyon gyorsan zajlik, ezért fontos, hogy közben a legkevésbé ingadozzon a hőmérséklet. Miután a PB-gáz fűtőértéke a vezetékes gázénál két és félszer nagyobb, ez a wokosok számára komoly fegyvertény, így érhető el, hogy rövid idő alatt, egyenletesen magas hőnek tegyék ki az ételt. (Nem elfelejteni: a PB-gázpalackot a PrímagázFutár kiszállítja!)


Megoldás lehet a szabad tűz is, de hátránya, hogy a szél miatt a láng csúcsa állandóan mozog, keresni kell, hol a legforróbb. Egy 11 kilogrammos PB-gázpalack annyi energiát ad, mintha 50 kiló fát égetnénk el. A PB-gáz mellett szól, hogy tisztán ég, ezért semmilyen zavaró mellékízt nem érzünk az elkészült ételen. A kerti sütés élményét nem kell nélkülöznünk akkor sem, ha palackot használunk, könnyedén kivihetjük a szabadba a gázos sütőt. Wokozás közben erőteljesen és gyorsan kell mozgatni az edényt, hogy a széléről mindig visszacsússzanak a falatok a közepére, ahol a legforróbb a hőmérséklet. A modern wokok alapanyaga alumínium, de gyártottak már teflonból is. A szakácsok jó része azonban a hagyományos, öntöttvas edényre esküszik, bár hozzátesszük, hogy annak súlya miatt a főzés közben erőnléti edzésen is túlesnek, akik ezt használják.

Tanácsok a wokozáshoz:
• A hozzávalók előkészítésével egy időben ellenőrizzük a PB-palackot, hogy biztosan elég gáz maradt-e benne a sütéshez.
• A sütéshez nagyon kevés olajra van szükség, ügyeljünk arra, hogy ne legyen önmagában túl intenzív íze. Olívaolaj helyett inkább napraforgóolaj ajánlott.
• Mivel a wokban sütés rendkívül gyors folyamat, minden hozzávalót elő kell készíteni, mielőtt munkához látunk. Sütés közben nem lesz időnk újabb hozzávalókat pucolni.
• Szárazon tegyük az edénybe a hozzávalókat, különben előfordulhat, hogy kifröcsög, amikor a forró olajjal érintkezik, ezzel sérülést is okozhat.
• Elsőként általában a húst tesszük a wokba. A pácolt húsról a pácot teljesen le kell itatni, különben a hús abban párolódik, és nem sül.

wok_tal_480px.jpg

Receptajánló
Joghurtos ropogós csirkemell

Hozzávalók:
4 nagyobb csirkemell filé, 3 dl natúr joghurt, 3 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál curry és gyömbérpor, só, bors, olaj, sós keksz.

Elkészítés:
A csirkemell filéket, megmossuk, kettévágjuk, és kissé kiverjük. A fokhagymát megpucoljuk, átnyomjuk, és a joghurttal, meg az egzotikus fűszerekkel összekeverjük, sózzuk, borsozzuk és a csirkemell filéket megforgatjuk benne. Letakarva pár órára, de akár egy egész éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
A sós kekszet darálón ledaráljuk, és ebbe forgatjuk meg a hússzeleteket. Majd a wokban olajat hevítünk, és a hús mindkét oldalát jó alaposan átsütjük. Friss salátával kínáljuk, melegen.
(forrás: http://www.receptbarlang.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr925460766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: PB-gáz Prímagáz Futár
süti beállítások módosítása