Csak óvatosan a tüzeléssel!

Rugalmasabbá vált a tűzgyújtás tilalmi rendszer – erre kell figyelni!

Tudtad, hogy már naponta jelölik ki a tűzgyújtási tilalommal érintett területeket? De vajon hogyan értesülhetnek minderről időben a kirándulók? Hol, mikor gyújthatunk tüzet, mikor grillezhetünk a kertben?

Az új tűzgyújtási tilalmi rendszer még 2017. szeptember 1-jén léptette életbe, ez többek között azt a változást eredményezte, hogy már csak a legszükségesebb időszakban hirdetik ki a tűzgyújtási tilalmat. Azaz, csak bizonyos területekre és csak a feltétlenül indokolt időtartamra rendelik el, a korlátozás és annak visszavonása így már gyorsabban reagál a hirtelen és gyakran változó időjárásra.

A fokozott tűzveszély időszakát az ország teljes területére, illetve megye vagy település területére vonatkozóan, naponta jelölik ki, a várható időjárás, az erdei biomassza állapota és a megelőző időszak tűzeseteinek függvényében. Az adott napon érvényben lévő korlátozásokról az erdotuz.hu és a katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett, minden nap 0 óra 1 perckor automatikusan frissülő térkép segítségével tájékozódhatunk. A biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályairól itt olvashatsz bővebben.

tuzgyujtas.png

Miért van szükség a tűzgyújtási tilalomra?

A szabadtéri tüzek kilencvenkilenc százalékát emberi gondatlanság okozza. Bár ezeket a tűzeseteket teljes mértékben nem lehet megszüntetni, de sokat lehet tenni a megelőzésükért. Egyre gyakoribb ugyanis a szélsőséges időjárás, a heves viharok, és nem utolsó sorban az aszály, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati adatbázisában rendelkezésre álló adatok alapján hazánkban a legutóbbi 36 évben pedig csaknem két fokot emelkedett a nyári középhőmérséklet.

Tartós szárazság esetén a lángok villámgyorsan felütik a fejüket, kevés csapadék esetén is már egy kisebb szikra belobbanthatja, de még egy nagyobb zivatar után is akár csak pár órával ismét lángra kaphat a növényzet, sőt egy rövidebb esőzésből lehulló csapadék sokszor el sem jut például az erdő talajszintjére.

Mi a teendő tűzgyújtási tilalom esetén?

Fokozottan tűzveszélyes időszakában tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. Ide kell érteni a tűzgyújtási tilalom térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag és gazégetést is.

Bár a kertekben, udvarokon a grillezés, a szabadtéren való sütés-főzés tűzgyújtási tilalom idején is lehetséges a tűz állandó felügyelete mellett, de fontos, hogy tilalmi területen és időszakban ezeken a belterületi ingatlanokon - hiába a tilalom nem vonatkozik rájuk - se rakjunk tábortüzet, mert a felszálló izzó pernyét és zsarátnokot a szél több száz méterre repítheti, komoly tűzkárokat okozva a környéken. Helyette válasszunk olyan megoldást, amely szabályozott módon teszi lehetővé a tűz használatát – ilyen például a gázpalackkal üzemelő tűzhelyek és grillek.

primaenergia-bogracsozas.png

Ha mégis tüzet rakunk, akkor fontos az alapvető szabályok betartása

- Tűzgyújtás előtt tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének!

- A tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!

- Csak akkora tüzet gyújtsunk, amelyet felügyelet alatt tudunk tartani!

- Mindig legyen a tűz közelében megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz vagy homok) és kéziszerszám, ami segítheti a lángok megfékezését

 

Címkék: tűzgyújtás tűzgyújtási tilalom Prímaenergia biztonságos szabadtéri tűzgyújtás

Megkezdődött a grillszezon, ám hiába van meg a sütnivalónk hozzá, nem mindegy, hogy min állunk neki húsokat forgatni. A jó grillezés egyik kulcsa a minőségi alapanyag mellett a PB-gáz és a megfelelő felszerelés.

A szabadtéri főzés örömét leginkább a gázgrillek használata adja vissza, hiszen azonnal van láng, gyorsan felmelegszik, ellenben nincs szükségünk parázsra, kényelmes, tiszta, gyors, könnyen használható, ráadásul méret- és funkcióválasztékuk bőségesebb, mint például a faszenes grilleké, és nem utolsó sorban igen gazdaságos. Nem véletlen, hogy a profi grilléttermek is ilyeneket használnak: a parázsutánpótlás nem megoldható órákon keresztül.

Címkék: bográcsozás PB-gázpalack gázgrill Prímaenergia PB-gáz biztonság szabadtéri grillezés üres gázpalack

A cseretelepekre kerülő PB-gázpalackok szigorú biztonsági intézkedések sorozatán esnek át, amelyeket minden egyes töltésnél elvégeznek a szakemberek. Lássuk a kulisszatitkokat!

Nem is tudtad, mennyivel előnyösebb és biztonságosabb az LPG a többi üzemanyaghoz képest!

Az autógáz számos előnnyel és olyan járulékos haszonnal bír, mint a kisebb működtetési és fenntartási költség, ráadásul még a környezetet sem károsítja. Egyértelmű előnyt jelent a többi üzemanyaghoz képest, ráadásul az ország számos helyén működnek LPG-s kutak, több már önkiszolgáló üzemben.

Címkék: autógáz LPG autógázkút LPG-s autó LPG előny

Megvan a gázpalack, de hova tegyük?

Szellőzés, mennyiség, hőmérséklet

PB-palack és csirkemáj

A friss élelmiszer veszélytelen, ha megfelelően tároljuk. Akárcsak a PB-palack, aminek a tárolása bonyolultnak tűnik, ha az előírást olvasgatjuk, de valójában csak néhány fontos szabályt kell megjegyeznünk. Sokat segít, ha – egy határig! – úgy kezeljük, mint a tálcás csirkemájat.