Ha megszületett az elhatározás, hogy szeretnénk elmélyedni a kerti sütögetés örömeiben, komoly döntést kell hoznunk, milyen típusú grillkészüléket vásároljunk. A gázos, a faszenes, vagy az elektromos grillezők közül választhatunk. Előző kettő nyújtja a valódi szabad főzés örömét, hiszen elektromos csatlakozó nem mindenhol áll rendelkezésre. A gázgrillek között is eltérhet a tüzelőanyag, figyelni kell, hogy például egy PB-gázra optimalizált készülék csak a palackról működik tökéletesen.

A gázgrillek méret- és funkcióválasztéka bőségesebb, mint a faszenes grilleké – írja a grilltippek.com. A gázgrillek között találunk PB-t, vagy vezetékes gázt használó eszközöket is. Természetesen ezek átalakíthatók, ha kicseréljük a fúvókákat, és változtatunk a beállításokon, de ehhez szakember munkája szükséges. Célszerű inkább előre gondolkodni, hogy PB-gázos, vagy földgázzal működő lenne az ideális.

barbecook-rozsdamentes-acel-gazgrill.jpg

A rozsdamentes acél a legjobb anyagválasztás, hisz az a szabadban ellenáll az időjárás viszontagságainak, ráadásul sütés után könnyű tisztítani. Célszerű kettő vagy annál több égővel ellátott eszközökben gondolkodni.

A kis kompakt grillsütők kis helyen elférnek, ezek előnye a könnyű szállítás és összeszerelés.

dometic-classic-1-gazgrill-grillkoffer.jpg

 

A közepes méretű grillsütőket gyakran szettekben árusítják, amelyek tartozéka grillrács, vaslap, wok, esetleg sütőedény a munkához, valamint a lecsöpögő zsiradékot gyűjtő tálca. A PrimaNet webáruházban a felsoroltakon kívül is számos kiegészítő rendelhető a különféle készülékekhez.

nagy-gazgrill.jpg
A nagyobb, több mint háromégős grillezők előnye, hogy könnyű és gyors velük a munka, valamint jó a hőszabályozási lehetőség. A tisztítás szintén nagyon gyors, és minimális a sütés során keletkező melléktermék. Általában is elmondható, hogy a gázos grillek a tisztább égés miatt lényegesen kevésbé kormolnak, mint a faszenes készülékek.

Erre érdemes figyelni
Gázos grill vásárlásakor figyeljünk arra, hogy az égőket külön is be lehessen gyújtani, szabályozni (lehetőleg piezzo elektromos gyújtással), valamint jó minőségű legyen az égőfej. További fontos szempont, hogy a szerkezet legyen masszív, de könnyű, amit a kerekekkel egyszerűen lehet mozgatni, de legyen megfelelő hely a grill körül pakolni és tárolni is.

A gázgrillek típusai
A gázzal működő grillek fajtái a kontaktgrill, a lávaköves grill és az RBS technológiával működő grillkészülék.
A lávaköves kivitelben a kövek segítik a munkát, amelyek hamar elnyelik a hőt, elvezetik a zsírt. Kevésbé szennyezik a környezetet és csökkentik a belobbanás és szenesedés, valamint az odaégés veszélyét. Grillezés után 5 percig maximális hőfokon kell hagyni a készüléket, így a kövek elégetik a szennyeződést és az égési melléktermékeket.
Az RBS a grillezés legmodernebb módja, a sütő kerámiaégőkkel működik. A készülék oldalán grillkád található, amely a belobbanást és az odaégést meggátolva elkülöníti a lecsepegő zsiradékot, szószokat, stb.
Kontaktgrillek esetében az öntöttvasból készült grillrács vagy a vaslap és a gázégők között közvetlen hőátadás van. A gyors felhevülést az égők egyenletes elhelyezkedése, valamint hőeloszlató anyag segíti.

Így grillezünk csirkét:
grill-csirke02.jpg

  • Pácoljuk, vagy csak dörzsöljük be az előkészített húst. Ehhez először mossuk meg a húst, majd keverjünk egy tálba kis olajat, sót, borsot, fokhagymát, majoránnát és minden egyéb fűszert, amelyet használni szeretnénk. Ha pácolunk, akkor használjunk több olajat. Kenjük be a fűszeres páclével a darabokat, majd tegyük őket vissza az olajos tálba, és kb. egy órán át pihentessük.
  • Vegyük elő a grillt. Ha kell, tisztítsuk meg a rácsot, majd kenjük, vagy spricceljük be olajjal.
  • Gyújtsuk be a grillt. Csirke esetében a gázégőknek csak az egyik felét használjuk. A másik rész lesz a közvetetten fűtött rész.
  • Melegítsük fel a grillt legalább 350 fokosra. Hagyjuk állni kicsit.
  • Kezdjünk el sütni. Tegyük a csirkét először közvetlenül a tűz fölé és nyitott grillfedővel minden oldalán pirítsuk meg legalább 3 percen keresztül.
  • Tegyük át a húsokat a közvetetten fűtött részre. Ha van fedőnk, akkor csukjuk le és süssük a csirkét kb. 30-35 percig. Ügyeljünk rá, hogy ne maradjon halvány rózsaszínes rész.
    Vegyük le a tűzről és ízesítsük igény szerint!

grill-csirke01.jpg

Jó étvágyat!

 

Aktualis_akciok_gomb.png

Tekintse meg kínálatunkat grill kínálatunkat:

Grill tartozékok | Gázgrillek | Grillező eszközök | Grill tárcsák, sütőtárcsák
Szabadtári sütés-főzés | Faszenes grillek | Grillkocsik | Bográcsok | Lávakő | Asztali grillezők 
 Füstölő hordók, füstölő kemencékHordozható grillezők Grill edények 
Szabadon álló grillezőkGrill takaróponyvákTűztálak

 

PrimaNet.hu online szakáruház 
Kedvező árak • Széles választék • Olcsó és gyors kiszállítás
Éjjel-nappal nyitva • biztonságos és kényelmes online vásárlás 
Többszörösen minősített megbízható webáruház • Posta Pont Partner

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr667641592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: Primanet.hu Barbecook gázgrill