Az ellenőrzés nem tréfa

Többször, több fórumon elhangzik a tél kezdete előtt, hogy évente egyszer mindenki ellenőriztesse gázkészülékeit. Sokan mégis figyelmen kívül hagyják ezt a felhívást, aminek az évente előforduló, szén-monoxid-mérgezéses, halálos tragédiák csak a legsúlyosabb következményei, de már az sem kellemes, ha fejfájással ébredünk a készülék nem megfelelő működése, és a szoba levegőjébe jutott égéstermék miatt.

co-monoxid-riasztok-erzekelok-a-primaneten_1.jpg

Még ha a szén-monoxid nem is halmozódik fel a helységben, ahol a készüléket használjuk, a lerakódott por, önmagában is rontja az égés hatásfokát, ami többletfogyasztással és – főleg a fűtési szezon elején – kellemetlen szagokkal jár. Ennek egyik jele, hogy a gázláng nem kék, hanem pirosas-sárgás színű.

A szakember a készülék ellenőrzésekor a tömítettséget is vizsgálja, ami elejét veszi a szivárgásnak, így nem fogy feleslegesen a gáz, és nem is okozhat problémákat.

Mindezek miatt ismételten kérünk mindenkit, aki otthonában gázkészüléket – különösen átfolyós vagy tárolós vízmelegítőt, kazánt használ – hogy ne hanyagolja el az éves ellenőrzést, mert egy hiba sokkal többe kerülhet annál a néhány ezer forintnál, amibe a felülvizsgálat kerül.

Ha eddig még nem hívta ki a szerelőt, de már – tekintettel a hidegre – használja a készüléket, akkor se intézzük el annyival, hogy „mindegy, majd jövőre”, mert soha nem késő megelőzni a bajt.

Gázpalackok cseréje

Akinek a gázpalack használata régóta a mindennapokhoz tartozik, gondolkodás nélkül hívja a gázfutárt, vagy indul el a kedvenc cseretelepére, ha időszerűvé vált a kiürült palackot telire cserélni.

Azoknak azonban, akik csak most kezdtek el gázpalackot használni (akár a kempingezésnél, akár az újonnan vett házukban, horgásztanyájukon) ismertetünk néhány alapvető lehetőséget.

A gázpalack használata a palack, tehát a tárolóedény megvásárlásával kezdődik. Ezt megtehetjük úgy, hogy üres palackot, például kempingpalackot vásárolunk az interneten (www.primanet.hu), majd elvisszük megtöltetni a legközelebbi cseretelepre. Ezek a kisebb, kemping célú palackok esetében előnyös, hiszen ezeket elsősorban itt vehetjük meg. A nagyobb, 11,5 illetve 23 kg-os háztartási palackokat a cseretelepeken töltötten is megvásárolhatjuk. Országszerte mintegy 3000 cseretelep áll rendelkezésre, a hozzánk legközelebbit a http://www.gazcseretelepkereso.hu/ gyorsan kiválaszthatjuk.

primagazfutar-auto3.jpg

Még kényelmesebb módja a gázpalack beszerzésének és cseréjének, ha egyszerűen felhívjuk a Prímagázfutárt a +36-20/533-3333-as számon, és itt megrendeljük a kívánt palacktípust. A gázfutároknál nemcsak kapható az összes, forgalomban lévő palacktípus, de kívánságra a beüzemelésben is ingyen segítenek.

Gázkazán rendelet

Már csak néhány nap, és szeptember 26-tól életbe lép az a rendelet, amely minimum 86 százalékban határozza meg a gázkazánok hatásfokát. Ennél rosszabb hatásfokú kazánt tilos forgalomba hozni, árusítani az Európai Unióban. Ez a jogszabály a gyakorlatban annyit jelent, hogy az Unió országaiban – így Magyarországon is – kizárólag kondenzációs rendszerű gázkazánok helyezhetők üzembe, mivel más technológia jelenleg nem képes biztosítani az elvárt hatásfokot.

Ez nem jelenti azt, hogy a jól működő korábbi kazánokat mindenképp le kell cserélni, csak annyit, hogy ha majd cserélni kell, kizárólag a jobb hatásfokú kondenzációs készülékek jöhetnek szóba.

gazkazan.jpg

Kivétel a kazánrendelet alól

A rendelet egyetlen kivételt tesz: a közös gyűjtőkéménnyel rendelkező társasházaknak túl sokba kerülne a teljes kéményrendszer cseréje, ezért rájuk a jogszabály nem vonatkozik, ők továbbra is üzembe helyezhetik a „hagyományos” – nem kondenzációs – kazánokat is.

Érdekesség

Egy felmérés szerint jelenleg 2,6 millió hagyományos kazánkészülék működik az országban, amelyek – tekintettel a jellemzően 12-15 év közötti várható élettartamra – előbb-utóbb cserére szorulnak. Emiatt a tulajdonosoknak érdemes már előre takarékoskodnia erre a kiadásra, mert az átállás, a kémény átalakítása, az új csatlakozási pontok és az engedélyeztetés miatt az új kondenzációs kazán árának a többszöröse is lehet.

A kellemetlen, de elkerülhetetlen jogszabályi helyzeten a PrimaNet.hu annyival igyekszik könnyíteni, hogy kivételesen jó áron kínál kondenzációs kazánokat, így legalább ezen a ponton megkíméli vásárlóit a felesleges kiadásoktól.

A háztartási pb-gázpalackok biztonságos használata egyáltalán nem bonyolult, mindössze néhány egyszerű, de nagyon fontos szabályt kell betartani.

A háztartási pb-gázpalackok 11,5, vagy 23 kilogrammosak, ennél nagyobbat nem is szabad tartani otthon – igaz, a családi jellegű felhasználáshoz nincs is rá szükség, hiszen a palack cseréje már egy telefonnal is megoldható.


Néhány szabály, amit mindenképpen be kell tartani:

  1. Nagyon fontos, hogy csak a megfelelően ellenőrzött körülmények között töltött palackokat vásároljuk, mert ezek használata biztonságos. PB-gázpalackot hivatalosan gázcseretelepeken tudunk vásárolni. Gázcseretelepek listáját itt tekintheti meg.

  2. Fontos, hogy a palack 5 méteres közelében nem lehet a terepszint alatti építmény, gödör (pince, kút, csatorna, nyitott – pl. esővíz – tartály). Ez azért lényeges, mert ha a tartalék palack esetleg szivárogni kezd, a levegőnél nehezebb gáz „befolyhat” a mélyebb részre, pl. a pincébe, és ott balesetet okozhat. Ugyanezért egyáltalán nem szabad PB - palackot használni pincében vagy alagsorban.

  3. Tilos a PB - palack használata és tárolása a kétszintesnél magasabb épületekben, de nem szabad ilyen palackot tárolni nehezen megközelíthető helyeken, lépcsőkön, lépcsőházakban, szűk udvarokban, garázsokban sem.

  4. Ott, ahol a palackról működtetett készülék van (leginkább a tűzhely), egyszerre csak egy palackot lehet tartani. A lakás egy másik helyiségében tarthatunk további, tartalék palackot, de a kettő együttes töltőtömege nem haladhatja meg a 35 kilót. Tehát ha nagy (23 kg) gázpalackot használunk, akkor tartalékban csak kicsit tarthatunk otthon, és azt is egy másik helyiségben.

palack-helyes-hasznalata-es-tarolasa.jpg

Címkék: PB-gáz PB-gázpalack

Többször kapunk olyan kérdést, hogy mit kell tenni a hőségben a PB-palackokkal? Árt-e nekik a nagy meleg, biztonságos-e a napon tárolni, vagy inkább vigyék árnyékba? Nos, megnyugtatunk mindenkit: semmi baja nem lesz a gázpalackoknak a hőségtől, nem kell attól tartani, hogy a nagy meleg miatt fokozott veszélyben lennénk.

A PB-gázpalackokban lévő gáz a hő hatására kitágul, ezáltal a nyomás fokozódik. (Ez minden gázra vonatkozó törvény.) Ha valaki kevésbé járatos a műszaki ismeretekben, esetleg aggódhat, mi lesz, ha túl nagy a nyomás a palackban? Végül is, azt is minden évben elmondják, hogy ne hagyjunk gázos öngyújtót a forró autóban. A kettő között az az óriási különbség, hogy az öngyújtót mindössze egy vékony műanyagpalást védi, a palackban lévő gázt pedig vastag alumínium, vagy acélköpeny.

pb-gazpalack-primaenergia-blog.jpg

A PB-gázpalackok időszakos felülvizsgálatakor nyomáspróbát végeznek, amelynek során az üzemi nyomás többszörösével tesztelik a szerkezetet. A palackok műszaki felülvizsgálata 10 évenként kötelező. A PB-gázpalackokba 16 bar üzemi nyomással töltik a gázt, a próba során lényegesen nagyobb, 25 bar terhelésnek teszik ki. Mérések szerint ahhoz, hogy elrepedjen a palást, 60 bar szükséges, vagyis a nyomásnak csaknem négyszerese. Amelyik eszköz tehát átmegy a nyomáspróbán, azt biztosan nyugodtan használhatjuk.

Az nem fordulhat elő, hogy a nap hőjének hatására kritikus mértékben megnő a nyomás. A megbízhatóságot ráadásul nemcsak 10 évente vizsgálják, minden újratöltéskor ellenőrzik a szakemberek a palackok állapotát.

Gyorsan hozzátesszük, hogy kizárólag a legálisan töltött, ellenőrzött és zárófóliával ellátott palackokban bízhatunk.

zsugorfolia-legalis-palack.jpg