A pébépalackok használata egyáltalán nem veszélyes, mindössze néhány alapvető szabályt kell betartanunk.

 Ha a gázpalackok helyes tárolására és használatára figyelmet fordítunk, az energiahordozó használata teljesen veszélytelen. Lássuk csak, melyek a PB-gázpalackok használatával kapcsolatos legfontosabb tudnivalók!

 A háztartásokban leggyakrabban 11,5 és 23 kilogrammos töltettömegű PB-palackokat találni, a vonatkozó rendeletek szerint utóbbinál nagyobbat nem is szabad otthon használni! Fontos az is, hogy abban a helyiségben, amelyben a gázzal működő készülék van, egyszerre csak egy palackot tartsunk. Egy lakásban legfeljebb kettő palack lehet úgy, hogy töltettömegük együttesen sem haladhatja meg a 35 kilogrammot.

A tárolás körülményei sem elhanyagolhatóak, ugyanis az Országos Tűzvédelmi Szabályzat a sok-sok rendelkezései között azt is előírja, hogy propán-bután gáz-palackot pincében vagy alagsorban nem lehet tárolni, a tartalékpalackok tárolóhelyének ötméteres körzetében nem lehet terepszintnél mélyebb melléképítmény vagy létesítmény (például pince, kút, csatorna), pincelejáró, pinceablak. Teljesen érthető okokból tilos tárolni lépcsőkön, lépcsőházakban, folyosókon, szűk udvarokban, átjárókban, vagy azok közvetlen környezetében, garázsokban is. Arra is figyelni kell, hogy balesetvédelmi szempontok miatt nehezen megközelíthető, a közlekedést és a mentést akadályozó helyekre se tegyük.

 Saját érdekünk, hogy legális forrásból származó, szabályszerűen töltött palackokat vásároljunk. Ha mégis valamilyen oknál fogva tűz keletkezne, a lehető leghamarabb jelezni kell a 112-es segélyhívó számon, hogy gázpalack van a közelben.

 Az üres palackot minél előbb vissza kell vinni a cseretelepre, mivel veszélyes hulladéknak minősül, így nem szabad se kidobni, se illegális hulladéklerakóban elhelyezni. Emiatt az üres palackot hosszú távon otthon se tároljuk, inkább adjuk le.

 További szabályok, hogy személyszállító gépjárművön kettő, vagy több palackban összesen legfeljebb 33 kg, személyfelvonón 1 darab, legfeljebb 22 kg töltettömegű palack szállítható. Lakóházak tetőterében pedig azért nem lehet PB gázpalackot tárolni és használni, mert a nyári időszakban a hőmérséklet és ezzel a palackban uralkodó nyomás megnövekszik.

 A fenti szabályokat minden körülmények között be kell tartani!

Címkék: Prímagáz PB-gáz PB-gázpalack tartályos PB-gáz Propán Plusz palack

Palackos gázt rendelni sokféleképpen lehet, ezek közül az egyik legegyszerűbb az online rendelés, amit a Prímaenergia.hu oldalon tehetünk meg, akár egy okostelefonon keresztül is, a cukrászdában ülve, vagy a dugóban araszolva, az autóból.

old-woman-happy-doing-her-shopping-online-using-a-credit-card_s6mmdbrnfe_jpg2.jpg

Sokan még nem tudják, de a https://www.primaenergia.hu/gazrendeles/ oldalon nem csak a leghagyományosabb, 11,5 kilós háztartási palackot lehet megrendelni, de kempingpalackot, 23 kg-os nagyobb palackot, Gastro Mini, Motorikus, Gastro Maxi, Indust és Comfort Maxi palackokat is. Az online rendelés ráadásul mindig házhozszállítással jár, tehát nemcsak a megrendelés kényelmes, de az átvétel is.

Szintén nem kézenfekvő, de az online rendelés egyben az egyik legbiztonságosabb mód is, hiszen a házhozszállítás során bármikor, ingyen kérhetjük, hogy cseréljék is ki a palackot, így annak bekötése mindig szakszerű és biztonságos lesz. Ráadásul a kiérkező szakember arra is felhívja a figyelmet, ha a rendelt palack elhelyezése nem ideális, esetleg veszélyes lenne.

Az online rendelés azoknak is kedvező, akik nem szeretnek az interneten előre, esetleg bankkártyával fizetni, hiszen az itt megrendelt palackokat mindig a kiszállításkor kell kifizetni, ám ilyenkor már választhatunk a készpénzes és a bankkártyás fizetés között.

Címkék: autógáz Prímagáz PB-gáz PB-gázpalack Prímagáz Futár Primanet.hu

Komfort szabadtéren is

A hideg napokon vagy hűvös estéken az ember nem szívesen megy ki a szabad ég alá, azonban ilyenkor sem kell lemondanunk a kültéri helyszínek használatáról, hiszen pontosan ilyen helyzetekre rendelkezésre állnak a teraszfűtők, vagy más néven hőgombák.

 teraszfutok-gazcseretelep-belyeg.jpg

A meleg napok ellenére estére gyakran lehűl a levegő, és a szeszélyes időjárás miatt a kültéri területek csak kiszámíthatatlanul használhatók. Szerencsére, a teraszfűtők segítenek a kellems hőmérséklet fenntartásában.

Kültéri fűtésre az igény leggyakrabban lakások erkélyének, családi házak teraszának, illetve pergolák, különféle vendéglátóhelyek kiülős részeinek komfortosításakor merül fel, továbbá különféle sátrakban szervezett eseményeken – legyen az családi vagy céges rendezvény, esküvő, ideiglenes éttermi helyiség. Egyre gyakoribb igény azonban a kültéri fűtési például kerti tavakhoz, jacuzzikhoz, medencékhez is.

Ezeket a részben vagy teljesen nyitott tereket a könnyen használható, mobil (gyakran kerékkel ellátott) oszlop formájú, és sokféleképpen hívott– hőgomba, kültéri hősugárzó, hősugárzó gomba, gázgomba, teraszmelegítő, hőkandeláber, térfűtő – kültéri fűtőtestekkel lehet melegebbé tenni.

 

Választási szempontok

Többféle teraszfűtési lehetőség közül választhatunk: az egyik erősen sugározza a hőt, kialakításának köszönhetően megfelelően áramoltatja a felmelegített levegőt, a narancsszínű fűtőspirálok pedig kifejezetten kellemes atmoszférát teremtenek, míg a másik egyáltalán nem a levegőt fűti, hanem közvetlenül a testünket.

A vásárlás előtt a fűteni kívánt területet több szempontból meg kell vizsgálni. Fontos például, hogy mekkora terültet szeretnénk befűteni. Egy közepes teljesítményű berendezés általában 20-25 négyzetméteres körben varázsol kellemes időt. Több készülék alkalmazásával természetesen nagyobb területet is jól be lehet fűteni. A gázégős teraszfűtési megoldások között vannak nagyobb és kisebb teljesítményű típusok, jellemzően az előbbiek valók éttermekbe, kávézókba, kültéri rendezvényekre, az utóbbiak pedig a háztartásokba. Szerencsére a gyártók minden esetben feltüntetik a hatótér nagyságát (a befűthető kör sugarának méretét megjelölve).

Választás előtt vigyázni kell a gyúlékony anyagokkal is. A "gomba" formájú teraszfűtők esetében például minimum 1 méter üres teret kell biztosítani a teraszfűtő teteje felett. Fontos tudni, hogy PB gázos teraszfűtőt zárt térben nem szabad használni. A gázégős teraszfűtésnél gondoskodni kell a láng szélvédelméről, de számos beépített biztonsági elem is rendelkezésre áll arra az esetre, ha a láng mégis elalszik. Továbbá fontos szempont a gázégős teraszfűtés esetében, hogy a hőt milyen technológiával sugározza ki, és ezt milyen szélfogó-megoldással egészítették ki. Akkor jó, ha kifelé véd a szél ellen és képes bent tartani a hőt, majd lassan kisugározni azt.

A teraszfűtők energiaellátásáról jellemzően 11,5 kg-os PB-gázpalack gondoskodik, amely a talpban helyezkedik el. A gyújtás piezoelektromos szerkezettel történik, nem szükséges gyufa, vagy öngyújtó. Mindazonáltal, a Gastro Mini palack a főzés mellett teraszfűtők üzemeltetésére is ideális. Ezeket a palackokat úgy tervezték, hogy pontosan illeszkedjenek a teraszfűtők talpába, a kis súlyuk miatt pedig könnyen lehet mozgatni a berendezéseket.

Végül, de nem utolsó sorban természetesen nagyon fontos a megjelenés, hogy a készülék ne csak jól fűtsön és praktikus legyen, hanem ízléses is, azaz jól illeszkedjen a már meglévő környezethez, bútorokhoz. Az elegánstól a rusztikusig, inox, fehér, antracit, vagy rattan színekben, formákban is rendelhetők!

A gázpalack alkalmazása nem veszélyes, sőt kifejezetten sokoldalú és könnyű használatot tesz lehetővé, mindazonáltal a helyes bekötésével és kezelésével kapcsolatban az alábbiakat érdemes tudni.

11-5kg_palack_kepe_es_meretei_uj_1_2.jpg

Mint ismeretes, a palackokba és tartályokba sűrítve kerül a gáz, ez azt jelenti, hogy ami a nyomástartó berendezésben egy liter, az a levegőbe engedve a gáz fajtájától függően annak sokszorosa lehet, ráadásul a palackon és a tartályon belüli nyomás a töltöttségi szint és a külső hőmérséklet hatására folyamatosan változik. A gázzal működtetett eszközöknek viszont állandó vagy szabályozható nyomásra van szükségük, amit a nyomáscsökkentő (reduktor) vagy a nyomásszabályzó biztosíthat. Bekötésükkel a kimeneti nyomás mindig azon a szinten tartható, amely a gázfelhasználó eszköz számára szükséges.

Fontos, hogy egy gázpalack az előírásoknak megfelelően legyen csatlakoztatva a fogyasztó-berendezésekhez, ezáltal nem juthat ki gáz a szabadba. Az engedély nélküli gázforgalmazótól vásárolt vagy illegálisan töltött palack viszont komoly balesetet is okozhat. Egyrészt, csak a legálisan működő cseretelepekre kerülő palackok esnek át a szigorú vizsgálatokon, másrészt a feketepiacon gyakran túltöltött palackok már szobahőmérsékleten is veszélyesek lehetnek.

 

Milyen nyomáscsökkentőre vagy nyomásszabályzóra van szükség?

A PB-palackról működtetett háztartási eszközök jellemzően 30 mbar nyomáson működnek, de bizonyos esetekben akár 50 mbar nyomásra is szükség lehet. A palack típusától függően minden nyomásértékhez megfelelő méretezésű nyomáscsökkentőket (fix kimeneti érték), valamint nyomásszabályzókat (állítható kimeneti érték) lehet a kínálatban találni. Ezek a palack szelepére csavarmenettel csatlakoztathatók, ahonnan bilincsel rögzített tömlő viszi tovább a gázt a készülékhez. Az új típusú nyomásszabályzók már gyorscsatlakozóval, tűszeleppel rendelkeznek, a nanométer pedig lehetővé teszi a pontos nyomás nyomonkövetését is. A háztartási gázpalackok esetében több hosszúságban, 80, 100, valamint 200 centiméteres csőhosszal, szettben is vásárolhatók – ezek általában olcsóbbak, mint a külön-külön vett elemek. Amennyiben a palacktól a gázt nem gumitömlő, hanem más jellegű – például félmerev, fémfonatos – cső viszi tovább a készülékbe, akkor a tömlővéges reduktor helyett mindenképpen menetes nyomáscsökkentőre van szükség!

 c7d65309bd94001a0f6b45c4fa095684.jpg

Mit kell tenni ipari gáz esetén?

Természetesen műszaki gáz felhasználásakor is szükséges a nyomás egyenletes szintű biztosítása vagy éppen szabályozása. Az oxigén, argon, szén-dioxid, acetilén gázok esetén a palackszelepre közvetlenül csatlakoztatható, megfelelő típusú és fokozatú gázspecifikus reduktor szükséges, éghető és égést tápláló gázok esetében pedig visszaégés-gátlót is javasolt a rendszerbe iktatni. Nyomásszabályozású reduktorra mindenképpen szükség van, ha a gázmennyiséget adott nyomáson kell biztosítani – például hegesztéskor az oxigén és az acetilén felhasználása során. Ezek felépítésük alapján lehetnek egy vagy kétlépcsősek. Az egylépcsős hátránya, hogy a kilépő nyomás a felhasználás során változik, míg a kétfokozatú nyomásszabályozó használatakor a palacktöltet nyomásának csökkenésekor sem változik a kilépő érték.

 

Érdemes tudni, hogy a PB-palackhoz is lehet olyan szabályozható reduktort kapni, ami hegesztéshez használható.

Összességében, ha a nyomáscsökkentő vagy a nyomásszabályzó megfelelő, akkor a menetek, tömítések és csövek állapotára kell már csak figyelni. Ha nem szivárognak, nem mállanak, nincsenek berepedezve, a gázpalackok és tartályok biztonságosan használhatók.

Ha gázkazán vásárlása előtt állunk, előzetesen tisztáznunk kell néhány paramétert ahhoz, hogy a megfelelőt válasszuk. Fontos tudni (ez alól csak a társasházak kivételek), hogy ma már kizárólag kondenzációs rendszerű kazánt lehet kapni és felszerelni, azonban ezekből is széles a választék. Nézzük, melyek a legfontosabb szempontok, amelyeket át kell gondolnunk a vásárlás előtt:

 kondenzacios-gazkazan-hir.jpg

Kombi vagy fűtő?


Vásárolhatunk csak fűtőkészüléket, amennyiben a használati melegvizet máshogyan – például villanybojlerrel – állítjuk elő. Ugyanakkor, ha ennek műszaki alapjai megvannak (csővezetékek és egyebek) érdemes kombi kazánt rendszerbe állítani, mert ez nem csak helyet, de energiát is megtakarít.

Tárolós vagy átfolyós?


Az átfolyós kazán csak annyi melegvizet tud előállítani, amennyit a saját hőcserélő rendszere felmelegíteni képes. Bár már léteznek nagy teljesítményű átfolyós rendszerek, a nagy igénybevételhez inkább külső tárolótartályokkal (külön víz és hmv) szerelt rendszerek az elterjedtek. Nagyjából igaz, hogy ha csak egy fürdőszoba van, egy mosdó és egy konyhai csap, elég az átfolyós rendszer is, annak kisebb a hővesztesége. Ennél nagyobb igénybevételnél a tárolós a megoldás, de kérjük szakember tanácsát.

 

Mekkora teljesítményre van szükségem?


Ez bonyolult számítás. A rendszereket a legnagyobb várható igénybevételhez szokták méretezni. Ugyanakkor ha nagyobb a tárolónk, kisebb teljesítményű kazán is elég lehet, és fordítva, de kalkulálni kell az épület hőszigetelésével és más tényezőkkel is. Ha csak cserélünk, és eddig elégedettek voltunk, lehet ugyanakkora a teljesítmény, de ilyenkor is érdemes szakemberhez fordulni, új építésű ingatlannál pedig mindenképp.

 

Milyen márkát válasszak?


Ez a legkevésbé objektív kérdés. Ha szakembert kérdezünk, ő biztosan esküszik egyik vagy másik márkára (ahonnan pl. jutalékot kap). Mi magunk is hallhatunk pletykákat, urbán legendákat „soha el nem romló” és „semmire se jó” márkákról. Olyan ez, mint az autóvásárlás, csak a kazánnak nincs esztétikai vonatkozása. A legbölcsebb, ha először a technikai paramétereket gyűjtjük össze, majd a választékból pénztárcánk szerint döntünk. Figyeljünk arra, hogy legyen hazai szerviz bázisa a gyártónak.