Ha gázkazán vásárlása előtt állunk, előzetesen tisztáznunk kell néhány paramétert ahhoz, hogy a megfelelőt válasszuk. Fontos tudni (ez alól csak a társasházak kivételek), hogy ma már kizárólag kondenzációs rendszerű kazánt lehet kapni és felszerelni, azonban ezekből is széles a választék. Nézzük, melyek a legfontosabb szempontok, amelyeket át kell gondolnunk a vásárlás előtt:

 kondenzacios-gazkazan-hir.jpg

Kombi vagy fűtő?


Vásárolhatunk csak fűtőkészüléket, amennyiben a használati melegvizet máshogyan – például villanybojlerrel – állítjuk elő. Ugyanakkor, ha ennek műszaki alapjai megvannak (csővezetékek és egyebek) érdemes kombi kazánt rendszerbe állítani, mert ez nem csak helyet, de energiát is megtakarít.

Tárolós vagy átfolyós?


Az átfolyós kazán csak annyi melegvizet tud előállítani, amennyit a saját hőcserélő rendszere felmelegíteni képes. Bár már léteznek nagy teljesítményű átfolyós rendszerek, a nagy igénybevételhez inkább külső tárolótartályokkal (külön víz és hmv) szerelt rendszerek az elterjedtek. Nagyjából igaz, hogy ha csak egy fürdőszoba van, egy mosdó és egy konyhai csap, elég az átfolyós rendszer is, annak kisebb a hővesztesége. Ennél nagyobb igénybevételnél a tárolós a megoldás, de kérjük szakember tanácsát.

 

Mekkora teljesítményre van szükségem?


Ez bonyolult számítás. A rendszereket a legnagyobb várható igénybevételhez szokták méretezni. Ugyanakkor ha nagyobb a tárolónk, kisebb teljesítményű kazán is elég lehet, és fordítva, de kalkulálni kell az épület hőszigetelésével és más tényezőkkel is. Ha csak cserélünk, és eddig elégedettek voltunk, lehet ugyanakkora a teljesítmény, de ilyenkor is érdemes szakemberhez fordulni, új építésű ingatlannál pedig mindenképp.

 

Milyen márkát válasszak?


Ez a legkevésbé objektív kérdés. Ha szakembert kérdezünk, ő biztosan esküszik egyik vagy másik márkára (ahonnan pl. jutalékot kap). Mi magunk is hallhatunk pletykákat, urbán legendákat „soha el nem romló” és „semmire se jó” márkákról. Olyan ez, mint az autóvásárlás, csak a kazánnak nincs esztétikai vonatkozása. A legbölcsebb, ha először a technikai paramétereket gyűjtjük össze, majd a választékból pénztárcánk szerint döntünk. Figyeljünk arra, hogy legyen hazai szerviz bázisa a gyártónak.

A laikusok hajlamosak azt gondolni, hogy nincs különbség a gázpalackok között, hiszen „mindegyikben ugyanaz a gáz van”. Ez egyrészt nem igaz, mert nem ugyanaz a gáz van bennük, másrészt a speciális célra kifejlesztett palackok úgy lettek kialakítva, hogy használatuk, cseréjük lényegesen könnyebb, egyszerűbb legyen. Jellegzetes példa erre a kifejezetten sütés-főzésre, illetve a vendéglátó szektor számára kidolgozott Gastro palackcsalád.

A Gastro Maxi palackok 23 kilogramm töltetsúlyú PB-gázt tartalmaznak, így alkalmasak arra, hogy nagyobb társaságnak is főzzenek, grillezzenek velük. Kapacitásuk miatt akár többnapos fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken, karácsonyi vásárokban is jól használhatók. A rendezvényszervezők gyakran nem csak sütnek, főznek, melegítenek vele, de sátorfűtésre is felhasználják.

gastro-palackok2.png

Fontos, hogy a PB-gáz egyenletes, magas hőteljesítményt ad le, ami nagy előny a főzés területén. Nagyjából 2,5-szer magasabb a fűtőértéke mint a földgázé, ezáltal kiszámíthatóbb a folyamat, ha nagyszámú vendégnek készül étel. Fixen telepített vendéglátóhelyek, büfék és mobil vásári bódék számára is megfelelő megoldás, alkalmas például tűzhelyek üzemeltetésére, vízforralásra a főzéshez, mosogatáshoz. Mivel a gáz nagyon tisztán ég, olyan helyeken is alkalmazható, ahol fontos, hogy a vendégek ne legyenek kitéve kellemetlen szagoknak, füstnek, ami például faszenes grillezés során mindig megtörténik.

A Gastro Mini palack 11 kilogrammos töltetsúlyú, inkább az otthoni sütés-főzésre, vagy kisebb társaságok kiszolgálására alkalmas. A villámgyorsan cserélhető, gyorscsatlakozós, propánpalack nagy előnye, hogy alacsony kialakítása miatt a legtöbb gázos grillsütőhöz könnyen csatlakoztatható. A Gastro Mini palackok másik jellemző felhasználási módja a teraszfűtők üzemeltetése. A vendégek elvárják, a vendéglátósnak pedig bevételt jelent, ha a nyitott teraszokról, kerthelyiségekből hűvösebb időben sem kell behúzódni. Teljesítménytől függően egy-egy ilyen készülék, 20-25 négyzetméteres területet is képes besugározni, az ára pedig nagyon gyorsan megtérül a forgalom függvényében.

A karácsonyi vásárokban gyakran állunk meg könyöklőknél vagy sörpadoknál elfogyasztani a sült gesztenyét, a forralt bort vagy a fűszeres puncsot, ami ugyan belülről átmelegít, de nem árt, ha egy hőgomba is van ilyenkor a közelben.

A Gastro Mini palackok bármelyik teraszfűtő hőgomba talpába könnyen beilleszthetők.

gatoltet-button2.jpg

Az ellenőrzés nem tréfa

Többször, több fórumon elhangzik a tél kezdete előtt, hogy évente egyszer mindenki ellenőriztesse gázkészülékeit. Sokan mégis figyelmen kívül hagyják ezt a felhívást, aminek az évente előforduló, szén-monoxid-mérgezéses, halálos tragédiák csak a legsúlyosabb következményei, de már az sem kellemes, ha fejfájással ébredünk a készülék nem megfelelő működése, és a szoba levegőjébe jutott égéstermék miatt.

co-monoxid-riasztok-erzekelok-a-primaneten_1.jpg

Még ha a szén-monoxid nem is halmozódik fel a helységben, ahol a készüléket használjuk, a lerakódott por, önmagában is rontja az égés hatásfokát, ami többletfogyasztással és – főleg a fűtési szezon elején – kellemetlen szagokkal jár. Ennek egyik jele, hogy a gázláng nem kék, hanem pirosas-sárgás színű.

A szakember a készülék ellenőrzésekor a tömítettséget is vizsgálja, ami elejét veszi a szivárgásnak, így nem fogy feleslegesen a gáz, és nem is okozhat problémákat.

Mindezek miatt ismételten kérünk mindenkit, aki otthonában gázkészüléket – különösen átfolyós vagy tárolós vízmelegítőt, kazánt használ – hogy ne hanyagolja el az éves ellenőrzést, mert egy hiba sokkal többe kerülhet annál a néhány ezer forintnál, amibe a felülvizsgálat kerül.

Ha eddig még nem hívta ki a szerelőt, de már – tekintettel a hidegre – használja a készüléket, akkor se intézzük el annyival, hogy „mindegy, majd jövőre”, mert soha nem késő megelőzni a bajt.

Gázpalackok cseréje

Akinek a gázpalack használata régóta a mindennapokhoz tartozik, gondolkodás nélkül hívja a gázfutárt, vagy indul el a kedvenc cseretelepére, ha időszerűvé vált a kiürült palackot telire cserélni.

Azoknak azonban, akik csak most kezdtek el gázpalackot használni (akár a kempingezésnél, akár az újonnan vett házukban, horgásztanyájukon) ismertetünk néhány alapvető lehetőséget.

A gázpalack használata a palack, tehát a tárolóedény megvásárlásával kezdődik. Ezt megtehetjük úgy, hogy üres palackot, például kempingpalackot vásárolunk az interneten (www.primanet.hu), majd elvisszük megtöltetni a legközelebbi cseretelepre. Ezek a kisebb, kemping célú palackok esetében előnyös, hiszen ezeket elsősorban itt vehetjük meg. A nagyobb, 11,5 illetve 23 kg-os háztartási palackokat a cseretelepeken töltötten is megvásárolhatjuk. Országszerte mintegy 3000 cseretelep áll rendelkezésre, a hozzánk legközelebbit a http://www.gazcseretelepkereso.hu/ gyorsan kiválaszthatjuk.

primagazfutar-auto3.jpg

Még kényelmesebb módja a gázpalack beszerzésének és cseréjének, ha egyszerűen felhívjuk a Prímagázfutárt a +36-20/533-3333-as számon, és itt megrendeljük a kívánt palacktípust. A gázfutároknál nemcsak kapható az összes, forgalomban lévő palacktípus, de kívánságra a beüzemelésben is ingyen segítenek.

Gázkazán rendelet

Már csak néhány nap, és szeptember 26-tól életbe lép az a rendelet, amely minimum 86 százalékban határozza meg a gázkazánok hatásfokát. Ennél rosszabb hatásfokú kazánt tilos forgalomba hozni, árusítani az Európai Unióban. Ez a jogszabály a gyakorlatban annyit jelent, hogy az Unió országaiban – így Magyarországon is – kizárólag kondenzációs rendszerű gázkazánok helyezhetők üzembe, mivel más technológia jelenleg nem képes biztosítani az elvárt hatásfokot.

Ez nem jelenti azt, hogy a jól működő korábbi kazánokat mindenképp le kell cserélni, csak annyit, hogy ha majd cserélni kell, kizárólag a jobb hatásfokú kondenzációs készülékek jöhetnek szóba.

gazkazan.jpg

Kivétel a kazánrendelet alól

A rendelet egyetlen kivételt tesz: a közös gyűjtőkéménnyel rendelkező társasházaknak túl sokba kerülne a teljes kéményrendszer cseréje, ezért rájuk a jogszabály nem vonatkozik, ők továbbra is üzembe helyezhetik a „hagyományos” – nem kondenzációs – kazánokat is.

Érdekesség

Egy felmérés szerint jelenleg 2,6 millió hagyományos kazánkészülék működik az országban, amelyek – tekintettel a jellemzően 12-15 év közötti várható élettartamra – előbb-utóbb cserére szorulnak. Emiatt a tulajdonosoknak érdemes már előre takarékoskodnia erre a kiadásra, mert az átállás, a kémény átalakítása, az új csatlakozási pontok és az engedélyeztetés miatt az új kondenzációs kazán árának a többszöröse is lehet.

A kellemetlen, de elkerülhetetlen jogszabályi helyzeten a PrimaNet.hu annyival igyekszik könnyíteni, hogy kivételesen jó áron kínál kondenzációs kazánokat, így legalább ezen a ponton megkíméli vásárlóit a felesleges kiadásoktól.