Gázkazán rendelet

Már csak néhány nap, és szeptember 26-tól életbe lép az a rendelet, amely minimum 86 százalékban határozza meg a gázkazánok hatásfokát. Ennél rosszabb hatásfokú kazánt tilos forgalomba hozni, árusítani az Európai Unióban. Ez a jogszabály a gyakorlatban annyit jelent, hogy az Unió országaiban – így Magyarországon is – kizárólag kondenzációs rendszerű gázkazánok helyezhetők üzembe, mivel más technológia jelenleg nem képes biztosítani az elvárt hatásfokot.

Ez nem jelenti azt, hogy a jól működő korábbi kazánokat mindenképp le kell cserélni, csak annyit, hogy ha majd cserélni kell, kizárólag a jobb hatásfokú kondenzációs készülékek jöhetnek szóba.

gazkazan.jpg

Kivétel a kazánrendelet alól

A rendelet egyetlen kivételt tesz: a közös gyűjtőkéménnyel rendelkező társasházaknak túl sokba kerülne a teljes kéményrendszer cseréje, ezért rájuk a jogszabály nem vonatkozik, ők továbbra is üzembe helyezhetik a „hagyományos” – nem kondenzációs – kazánokat is.

Érdekesség

Egy felmérés szerint jelenleg 2,6 millió hagyományos kazánkészülék működik az országban, amelyek – tekintettel a jellemzően 12-15 év közötti várható élettartamra – előbb-utóbb cserére szorulnak. Emiatt a tulajdonosoknak érdemes már előre takarékoskodnia erre a kiadásra, mert az átállás, a kémény átalakítása, az új csatlakozási pontok és az engedélyeztetés miatt az új kondenzációs kazán árának a többszöröse is lehet.

A kellemetlen, de elkerülhetetlen jogszabályi helyzeten a PrimaNet.hu annyival igyekszik könnyíteni, hogy kivételesen jó áron kínál kondenzációs kazánokat, így legalább ezen a ponton megkíméli vásárlóit a felesleges kiadásoktól.

A háztartási pb-gázpalackok biztonságos használata egyáltalán nem bonyolult, mindössze néhány egyszerű, de nagyon fontos szabályt kell betartani.

A háztartási pb-gázpalackok 11,5, vagy 23 kilogrammosak, ennél nagyobbat nem is szabad tartani otthon – igaz, a családi jellegű felhasználáshoz nincs is rá szükség, hiszen a palack cseréje már egy telefonnal is megoldható.


Néhány szabály, amit mindenképpen be kell tartani:

  1. Nagyon fontos, hogy csak a megfelelően ellenőrzött körülmények között töltött palackokat vásároljuk, mert ezek használata biztonságos. PB-gázpalackot hivatalosan gázcseretelepeken tudunk vásárolni. Gázcseretelepek listáját itt tekintheti meg.

  2. Fontos, hogy a palack 5 méteres közelében nem lehet a terepszint alatti építmény, gödör (pince, kút, csatorna, nyitott – pl. esővíz – tartály). Ez azért lényeges, mert ha a tartalék palack esetleg szivárogni kezd, a levegőnél nehezebb gáz „befolyhat” a mélyebb részre, pl. a pincébe, és ott balesetet okozhat. Ugyanezért egyáltalán nem szabad PB - palackot használni pincében vagy alagsorban.

  3. Tilos a PB - palack használata és tárolása a kétszintesnél magasabb épületekben, de nem szabad ilyen palackot tárolni nehezen megközelíthető helyeken, lépcsőkön, lépcsőházakban, szűk udvarokban, garázsokban sem.

  4. Ott, ahol a palackról működtetett készülék van (leginkább a tűzhely), egyszerre csak egy palackot lehet tartani. A lakás egy másik helyiségében tarthatunk további, tartalék palackot, de a kettő együttes töltőtömege nem haladhatja meg a 35 kilót. Tehát ha nagy (23 kg) gázpalackot használunk, akkor tartalékban csak kicsit tarthatunk otthon, és azt is egy másik helyiségben.

palack-helyes-hasznalata-es-tarolasa.jpg

Címkék: PB-gáz PB-gázpalack

Többször kapunk olyan kérdést, hogy mit kell tenni a hőségben a PB-palackokkal? Árt-e nekik a nagy meleg, biztonságos-e a napon tárolni, vagy inkább vigyék árnyékba? Nos, megnyugtatunk mindenkit: semmi baja nem lesz a gázpalackoknak a hőségtől, nem kell attól tartani, hogy a nagy meleg miatt fokozott veszélyben lennénk.

A PB-gázpalackokban lévő gáz a hő hatására kitágul, ezáltal a nyomás fokozódik. (Ez minden gázra vonatkozó törvény.) Ha valaki kevésbé járatos a műszaki ismeretekben, esetleg aggódhat, mi lesz, ha túl nagy a nyomás a palackban? Végül is, azt is minden évben elmondják, hogy ne hagyjunk gázos öngyújtót a forró autóban. A kettő között az az óriási különbség, hogy az öngyújtót mindössze egy vékony műanyagpalást védi, a palackban lévő gázt pedig vastag alumínium, vagy acélköpeny.

pb-gazpalack-primaenergia-blog.jpg

A PB-gázpalackok időszakos felülvizsgálatakor nyomáspróbát végeznek, amelynek során az üzemi nyomás többszörösével tesztelik a szerkezetet. A palackok műszaki felülvizsgálata 10 évenként kötelező. A PB-gázpalackokba 16 bar üzemi nyomással töltik a gázt, a próba során lényegesen nagyobb, 25 bar terhelésnek teszik ki. Mérések szerint ahhoz, hogy elrepedjen a palást, 60 bar szükséges, vagyis a nyomásnak csaknem négyszerese. Amelyik eszköz tehát átmegy a nyomáspróbán, azt biztosan nyugodtan használhatjuk.

Az nem fordulhat elő, hogy a nap hőjének hatására kritikus mértékben megnő a nyomás. A megbízhatóságot ráadásul nemcsak 10 évente vizsgálják, minden újratöltéskor ellenőrzik a szakemberek a palackok állapotát.

Gyorsan hozzátesszük, hogy kizárólag a legálisan töltött, ellenőrzött és zárófóliával ellátott palackokban bízhatunk.

zsugorfolia-legalis-palack.jpg

A palackos, valamint a tartályos PB-gáz egyik felhasználási módja a fűtés. Gondolhatnánk, hogy ennek megfelelően nyáron kisebb szükségünk van erre az energiahordozóra, de ez tévedés. Számos olyan területet mutatunk be, amelyeken nyáron is nélkülözhetetlen a PB-gáz használata.

 

A fűtés mellett a PB-gáz egyik legnépszerűbb felhasználási területe a vízmelegítés, amire természetesen nyáron is szükség van, legyen szó mosáshoz, fürdéshez, mosogatáshoz szükséges vízről. A készülékek többsége egy egyszerű fúvókacsere után alkalmas PB-üzemre is.

A főzés a PB-gáz egyik legnépszerűbb felhasználási módja, többek között azért, mert a fűtőértéke mintegy 2,5 szerese a földgázénak, ráadásul egyenletesen adja le a hőt. További előny a mobilitás, olyan helyen is lehet PB-vel sütni-főzni, ahol nincs kiépítve vezetékes hálózat. Elég csak a szabadtéri fesztiválokra gondolni, ahol az évnek csak 1-2 hónapjában kell gondoskodni energiáról, akkor viszont rengetegről. Több alkalommal előfordult az elmúlt években, hogy szabadtéri rendezvényeket, gasztronómiai fesztiválokat PB-palackokkal támogattunk.

pb-gaz-nyaron.jpg

A kerti partik, kitelepülések szervezésével foglalkozó cateringes vállalkozások is előszeretettel használják a PB-gázt az ételek elkészítésére és melegen tartására a szabadban, ezt mással nem is tudnák megoldani. A lakosság körében is kedvelt elfoglaltság a grillezés, kerti sütögetés. Ehhez is jó választás a gázgrill, amelyet palackkal üzemeltetnek. Ugyancsak népszerű sütögetési mód a tárcsa, amelyhez gázzsámolyt lehet illeszteni, így hamar megsül a lapon az étel. Ha ezen termékek vásárlásában gondolkodik: gázgrillek, gázzsámolyok és tárcsák széles választékát kínálja a PrimaNet online szakáruház, amelyet vásárlás után házhoz is szállít!

primakemping-gazpalack-2.jpg

A túrázók, kempingezők számára speciális palackokat kínál a Prímaenergia Zrt. A Príma Kemping palackok előnye, hogy saját cserehálózatot üzemeltetünk, az ország mintegy 30 pontján lehet töltöttre váltani a kimerült palackokat. A kemping palack alkalmas főzésre, grillezéshez, de akár gázlámpák működtetéséhez is. Több napos túrákra nem érdemes elindulni nélküle.

 

Mezőgazdaság

 

A lakossági felhasználás mellett létezik olyan terület, amelyen nélkülözhetetlen a PB-gáz egész évben. Például keltetőkben, tehenészetekben hősugárzáshoz, melegvíz-készítéshez gyakran alkalmaznak PB-gázt, természetesen ebben az esetben nem a palackokat cserélgetik, hanem jellemzően tartályos megoldást választanak, hiszen a mezőgazdaságban az ellátás biztonsága meghatározó fontosságú. Itt az áramellátás folyamatosságának biztosítására hazsnálnak gázzal meghajtott aggregátorokat.

 

Ipar, barkácsolás

 

Az iparban, barkácsoláshoz, építkezéshez szintén számos területen alkalmaznak PB-gázt nyáron is. Keményforrasztáshoz – 450 Celsius fok fölött – szinte kizárólag PB-gázt használnak. Az építkezéseken a lapos tetők vízzáró szigetelését bitumenes lapokkal oldják meg, amelyeket felhevített állapotban illesztenek össze. A forrasztáshoz szükséges energiát sokszor a PB-palackok szolgáltatják.

 primagaz_pb-gazpalackok-uj_3.png

Kinek, melyik megoldás ajánlott?

A lakossági felhasználók leginkább palackos formában találkozhatnak a PB-gázkeverékkel. A hagyományos 11,5 és 23 kilogrammos palackok mellett kifejlesztettük a Gastro (Mini és Maxi), valamint a Comfort palackokat, utóbbi nem PB-t, hanem tiszta propánt tartalmaz.

Nagyobb gázigényhez – havi 40 kilogramm felett – a palackcsoportokat ajánljuk, amelyek 25 kilós egységekből állnak, összesen 50 vagy 100 kilogramm gázt tárolnak.

Ennél még nagyobb energiaigénye lehet egy vendéglátóipari egységnek, panziónak, vagy nagyobb családi háznak. Ezek számára praktikus a PB-gáztartály telepítése, amely akár egész évre elegendő gázt tartalmaz.

Az üres gázpalackokat beszerezheti a PrimaNet online szakáruházban: https://www.primanet.hu/termekek/gazpalackok-patronok/

Címkék: PB-gáz PB-gázpalack Primanet.hu gázpatron Príma Kemping turista palack

Számos háznál látható, hogy az udvaron, a kertben 3, vagy 5 köbméteres gáztartály áll, ám ez nem feltétlenül jelenti, hogy a lakók így oldják meg a főzést, vagy a vízmelegítést. A leszerelt, forgalomból kivont tartályok is jó szolgálatot tehetnek. Használhatók esővíz, szennyvíz, vegyszerek, olaj, vagy folyékony műtrágya tárolására, de arra is volt példa, hogy pálinkafőzéshez vásárolták.

Időről-időre hirdet eladásra használt gáztartályokat a Prímaenergia Zrt. A tárolóeszközök – miután már nem gáztartályként működnek – még számos célra használhatók. Masszív, 6 mm vastag acélfallal rendelkeznek, ezért számos vegyi anyag – vegyszerek, olaj, folyékony műtrágya – tárolására alkalmasak, de arra is megfelelnek, hogy esővizet, illetve szennyvizet tároljanak bennük. Olyanokról is hallottunk, akik pálinkafőzésre használják.

Érdemes figyelni a híreket a www.primaenergia.hu honlapon, ugyanis mindig közzétesszük, ha használt, leszerelt gáztartályainkat kiárusítjuk.

Általában 3 és 5 m3-es űrtartalmú tartályokat értékesítünk. Amennyiben a megrendelő kéri, akkor felár ellenében felújítjuk a tartályt, így nemcsak esztétikus lesz, de új korrózióvédelmet is kap. Arra is lehetőség van, hogy lecsavarozható nyílást, vagy öntözésre alkalmas szivattyút szereljünk be. Külön kérésre az is megoldható, hogy beton alaptesttel lássuk el.

haz_tartallyal_600px-uj.png

A kisebb tartályok 650, a nagyobbak 950 kilogramm súlyúak. Igény esetén egyedi díjazásért a helyszínre szállítás is megoldható. Mindegyik eszközre egy év átrozsdásodás elleni garanciát vállal a Prímaenergia Zrt.

Ami biztos, hogy a leszerelt tartályban soha többé nem lehet gázt tárolni, erre nyomatékosan felhívjuk a figyelmet!

Felkeltettük érdeklődését üres tartályok iránt? Vegye fel velünk a kapcsolatot most! >>