Megvan a gázpalack, de hova tegyük?

Szellőzés, mennyiség, hőmérséklet

PB-palack és csirkemáj

A friss élelmiszer veszélytelen, ha megfelelően tároljuk. Akárcsak a PB-palack, aminek a tárolása bonyolultnak tűnik, ha az előírást olvasgatjuk, de valójában csak néhány fontos szabályt kell megjegyeznünk. Sokat segít, ha – egy határig! – úgy kezeljük, mint a tálcás csirkemájat.

Cserélgetni lehet, gyűjteni felesleges!

A legfontosabb, hogy mindkettőt legális forrásból vásároljuk, megbízható vállalattól, mert nem mindegy, hogy kezelik, lejárt-e a szavatossága, mit és mennyit tartalmaz a csomagolás. A háztartásokban leggyakrabban 11,5 és 23 kilogrammos töltettömegű PB-palackokkal találkozni. Ennél nagyobbra, többre nincs is szükség, így a vonatkozó rendelet nem is engedélyezi. Töltettömegük együttesen pedig nem haladhatja meg a 35 kilogrammot, vagyis két „normál”, 11,5 kg-os, vagy egy „nagy” és egy „normál” palack tartható. Ezt diktálja a felhasználás is: egy használatban van, egy tartalékban. Ha kifogy, bekötjük a tartalékot, az üres helyett pedig rendelünk másikat. Csirkemájból sem szokott raktározni az ember. Egy tálcával a másnapi ebédhez, és legfeljebb még egyet a „fagyóba”, igaz? Érdemes arra is figyelni, hogy abban a helyiségben, amelyben a gázzal működő készülék van, egyszerre csak egy palackot tartsunk.

gazpalackok-primaenergia.jpg

 

Folyik, de nem folyadék

A PB-gáz nehezebb a levegőnél, és nem csak palackkal együtt, hanem akkor is, ha már kijött a csomagolásból. Ezért ha a levegőbe kerül, akkor lefelé próbál terjedni, illetve megül a padló felett. Emiatt nem szabad olyan helyen tárolni, ahol ha kikerül a palackból, össze tud gyűlni. Hálóhelységben, lépcsőn, lépcsőházban, folyosón, pincében, vagy pincelejáró közelében. Egyáltalán olyan helyre, ahol a gáz lejjebb tud jutni a padlószintnél, és ott összegyűlhet. Gondoljunk rá úgy, hogy ahol a víz lefolyhat és összegyűlhet, ott a gáz is, ha például nem zárják el rendesen a szelepet – csak ez utóbbi kellemetlenebb. Fontos, hogy a tárolóhely szellőzzön.

Hivatalosan ezt úgy mondják, hogy „Nemcsak palackot, de fogyasztóberendezést is tilos olyan helyiségben elhelyezni, vagy üzemeltetni, ahol levegőcseréje nem biztosítható, vagy amelyben akna, vízzár nélküli csatornaszem, illetve pincelejárat van. A tartalékpalackok tárolóhelyének ötméteres körzetében nem lehet terepszintnél mélyebb melléképítmény vagy létesítmény (például pince, kút, csatorna), pincelejáró, pinceablak.”

Arra is figyelni kell, hogy balesetvédelmi szempontok miatt nehezen megközelíthető, a közlekedést és a mentést akadályozó helyekre se tegyük. A palackot éghető anyaggal együtt tárolni nem szabad, ebben is hasonlít a csirkemájra, mert azt sem tartjuk egy helyen a szénnel vagy a használt újságpapírral. Igaz, a palackot meg a parizerrel nem tartjuk egy helyen, de ez utóbbi viszont nem veszélyes, csak szokatlan. Ami viszont nem vicc: ha mégis valamilyen oknál fogva tűz keletkezne, a lehető leghamarabb jelezni kell a 112-es segélyhívó számon, hogy gázpalack van a közelben.

Keep cool – hidegen tálalva

A PB-palackot nem tesszük ki sugárzó hőnek. Nem, akkor sem. A szobahőmérsékletet még nyáron is szereti, a hideg meg nem zavarja. Minden más nem neki való. Nem véletlen, hogy a rendelet szerint „A használatba vett gázpalackot más hőfejlesztő berendezéstől legalább 1,5 méter, a gázfogyasztó berendezéstől legalább 0,3 méter távolságra kell elhelyezni. Ezen távolságok lecsökkenthetők 1, illetve 0,1 méterre nem éghető anyagból készült és megfelelően rögzített hősugárzás elleni szigetelő alkalmazásával”, de maradjunk inkább a nagyobb távolságoknál.

Nem kabala, hogy őrizgessük

Az üres palackot minél előbb vissza kell vinni a cseretelepre, mivel veszélyes hulladéknak minősül, és hátha nem is üres teljesen. Így nem szabad se kidobni, se illegális hulladéklerakóban elhelyezni. Emiatt a kiürült palackot hosszú távon otthon se tároljuk, amennyiben nem cseréljük, inkább adjuk le az erre kijelölt cseretelepek valamelyikén. Ha gáztöltetet rendelünk, a Prímagázfutárok eleve elszállítják a cserepalackot, de mindenhol átveszik, ahol a telit forgalmazzák.

Az élelmiszerek vagy gyógyszerek gyakran kényesebbek a tárolásra mint a gázpalack, és a palack, ha jól tárolják, veszélytelen, és csak használ.

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr213736216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása