Gázkazán rendelet

Már csak néhány nap, és szeptember 26-tól életbe lép az a rendelet, amely minimum 86 százalékban határozza meg a gázkazánok hatásfokát. Ennél rosszabb hatásfokú kazánt tilos forgalomba hozni, árusítani az Európai Unióban. Ez a jogszabály a gyakorlatban annyit jelent, hogy az Unió országaiban – így Magyarországon is – kizárólag kondenzációs rendszerű gázkazánok helyezhetők üzembe, mivel más technológia jelenleg nem képes biztosítani az elvárt hatásfokot.

Ez nem jelenti azt, hogy a jól működő korábbi kazánokat mindenképp le kell cserélni, csak annyit, hogy ha majd cserélni kell, kizárólag a jobb hatásfokú kondenzációs készülékek jöhetnek szóba.

gazkazan.jpg

Kivétel a kazánrendelet alól

A rendelet egyetlen kivételt tesz: a közös gyűjtőkéménnyel rendelkező társasházaknak túl sokba kerülne a teljes kéményrendszer cseréje, ezért rájuk a jogszabály nem vonatkozik, ők továbbra is üzembe helyezhetik a „hagyományos” – nem kondenzációs – kazánokat is.

Érdekesség

Egy felmérés szerint jelenleg 2,6 millió hagyományos kazánkészülék működik az országban, amelyek – tekintettel a jellemzően 12-15 év közötti várható élettartamra – előbb-utóbb cserére szorulnak. Emiatt a tulajdonosoknak érdemes már előre takarékoskodnia erre a kiadásra, mert az átállás, a kémény átalakítása, az új csatlakozási pontok és az engedélyeztetés miatt az új kondenzációs kazán árának a többszöröse is lehet.

A kellemetlen, de elkerülhetetlen jogszabályi helyzeten a PrimaNet.hu annyival igyekszik könnyíteni, hogy kivételesen jó áron kínál kondenzációs kazánokat, így legalább ezen a ponton megkíméli vásárlóit a felesleges kiadásoktól.

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr8011735271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása