Többször kapunk olyan kérdést, hogy mit kell tenni a hőségben a PB-palackokkal? Árt-e nekik a nagy meleg, biztonságos-e a napon tárolni, vagy inkább vigyék árnyékba? Nos, megnyugtatunk mindenkit: semmi baja nem lesz a gázpalackoknak a hőségtől, nem kell attól tartani, hogy a nagy meleg miatt fokozott veszélyben lennénk.

A PB-gázpalackokban lévő gáz a hő hatására kitágul, ezáltal a nyomás fokozódik. (Ez minden gázra vonatkozó törvény.) Ha valaki kevésbé járatos a műszaki ismeretekben, esetleg aggódhat, mi lesz, ha túl nagy a nyomás a palackban? Végül is, azt is minden évben elmondják, hogy ne hagyjunk gázos öngyújtót a forró autóban. A kettő között az az óriási különbség, hogy az öngyújtót mindössze egy vékony műanyagpalást védi, a palackban lévő gázt pedig vastag alumínium, vagy acélköpeny.

pb-gazpalack-primaenergia-blog.jpg

A PB-gázpalackok időszakos felülvizsgálatakor nyomáspróbát végeznek, amelynek során az üzemi nyomás többszörösével tesztelik a szerkezetet. A palackok műszaki felülvizsgálata 10 évenként kötelező. A PB-gázpalackokba 16 bar üzemi nyomással töltik a gázt, a próba során lényegesen nagyobb, 25 bar terhelésnek teszik ki. Mérések szerint ahhoz, hogy elrepedjen a palást, 60 bar szükséges, vagyis a nyomásnak csaknem négyszerese. Amelyik eszköz tehát átmegy a nyomáspróbán, azt biztosan nyugodtan használhatjuk.

Az nem fordulhat elő, hogy a nap hőjének hatására kritikus mértékben megnő a nyomás. A megbízhatóságot ráadásul nemcsak 10 évente vizsgálják, minden újratöltéskor ellenőrzik a szakemberek a palackok állapotát.

Gyorsan hozzátesszük, hogy kizárólag a legálisan töltött, ellenőrzött és zárófóliával ellátott palackokban bízhatunk.

zsugorfolia-legalis-palack.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr118865804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása