Rögtön tisztázzuk, PB-palackkal nem lehet disznót vágni, legfeljebb agyonütni. (Az sem könnyű. :-) ) A vágáshoz továbbra is kés kell, ugyanakkor a PB-gáz nélkülözhetetlen kellék a hagyományos disznótorokon. Annak érdekében, hogy az esemény örömteli társasági összejövetel legyen, muszáj betartani néhány biztonsági szabályt.

A disznóvágáshoz szükség van PB-gázra, a legkézenfekvőbb felhasználási mód a pörzsölés, ezt a legtöbb esetben PB-palackról üzemelő gázperzselővel/gázégővel végzik. (korábban szalmával pörzsöltek.) Ezen kívül a vízmelegítéshez is szükség lehet a gázra, vagy a hidegben egy kültéri fűtőtest (teraszfűtő) üzemeltetéséhez. Az üstöt is PB-gázzal melegítik általában, vagy gázzsámolyt tesznek az edények alá. Sok esetben a feldolgozást is olyan belső helyiségekben végzik, ahol PB-gázzal üzemel a fűtés. A biztonságos felhasználás első feltétele tehát, hogy egyáltalán legyen gáz.

biztonsagos-disznovagas.jpg

Figyelembe kell venni, hogy a disznóvágáskor megnövekszik az energiaigény a hétköznapokhoz képest, inkább legyen a háznál egyel több palackunk a biztonság kedvéért. Belegondolni is rossz, mi történne, ha a pörzsölés felénél fogyna ki a gáz, talán még a néprajzkutatók is feljegyezhetnének egy-két, korábban ismeretlen magyar káromkodást.:-) Azonban végső esetben hívható a PrímaGázfutár is a 06-40/630-430-as helyi tarifával elérhető telefonszámon, bár csodákra a gázfutár kollégák se képesek: általában min. 1-2 nappal előtte célszerű egyeztetni a gázpalack kiszállításról, hogy a gázfutár be tudja tervezni a kiszállítást. A PrimaNet online szakáruházból pedig be tudjuk szerezni a konyhai kellékeket a disznóvágáshoz.

Természetesen az sem mindegy, milyen gáz van a palackban. Csak legálisan töltött, cseretelepen, vagy Gázfutártól beszerzett palackot használjunk! A szomszéd pincéjéből származó, így-úgy áttöltött gázpalack veszélyes, nem tudhatjuk, mekkora nyomás van benne, mikor nyomáspróbázták utoljára, és a benne lévő gáz minősége is erősen kétséges. A biztonságos palackot onnan ismerjük meg, hogy ún. zárófóliával rendelkezik, ahogy a képen látható: 

zarofolia-pb-gazpalackokon.jpg

Ha elég gáz áll rendelkezésre, ellenőrizzük a csatlakozókat, csöveket. Győződjünk meg arról, hogy nem szivárog egyik csatlakozónál sem a gáz, és a csövek nem repedezettek. A szivárgást szappanhabbal vagy speciális szivárgás-ellenőrzőkkel vizsgálhatjuk.

gazszivargas-vizsgalok-a-primaneten.jpg

(A képen feltüntetett árak a 2016.01.18-án érvényes árakat tükrözik. Képre kattintással a termékoldalra irányítja)

Miután a disznóvágás téli esemény, a palackban lévő gáz nyomása a hidegben csökken. A népi fizikusok is tudják, hogy a gáz térfogata, nyomása hő hatására megemelkedik, csak nem mindegy, hogyan idézzük elő a külső hőmérséklet növelését. Hallottunk már olyan történetet, hogy a pörzsölő lángjával melegítették a palack palástját. Mondanunk sem kell, az ötlet innen hamar horrorba fordulhat, az egész kompánia életét veszélyezteti a böllértől a kis unokákig. Ha már muszáj melegíteni, akkor jobb ötlet a víz, abból sem a legforróbb, legfeljebb 40 Celsius fokos: mehet egy lavórba a 40 fokos víz, a vizes lavórba pedig a gázpalack. Így biztonságosan elérhető, hogy a PB-palack folyamatosan a maximális hatásfokon működjön.

Igaz ugyan, hogy a sikeres disznóvágás az állat számára mindenképp halálos kimenetelű, de ha már így kell lennie, törekedjünk arra, hogy ne szenvedjen sokat. Ma már uniós előírások is szabályozzák, hogyan kell elkerülni a disznó kínszenvedését. A disznót el kell kábítani, majd gyorsan végezni vele, például fejlövéssel. A rendelet tehát tiltja, hogy lassú kivéreztetés által, hosszú visítás közepette múljon ki az állat. A vágóhidakon ipari elektromos berendezéssel kábítják el a sertéseket és szarvasmarhákat egyaránt, a házi vágás során a gazdák vagy a böllérek kézi kábító pisztollyal végzik ezt a műveletet.

disznovagas-primanet.jpg

Nemcsak a leölést szabályozza rendelet, az sem mindegy, ki fogyaszthatja a feldolgozott húskészítményeket. A házi disznóvágás csak arra szolgálhat, hogy a résztvevők magáncélra fogyasszák, vagy tárolják a finomságokat. A falusi vendégasztal-szolgáltatók azonban nem árusíthatják a házilag vágott disznó alkatrészeit, az ugyanis már kereskedelemnek minősül.

Biztonságos disznóvágást kívánunk!

Amennyiben a disznóvágáshoz PB-gázpalackra lenne szüksége, kattintson a gombra:

button_13.png

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr478282250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: disznóvágás disznóölés PB-gáz PB-gázpalack disznópörzsölő Prímagáz Futár
süti beállítások módosítása