A téli szezon népszerű eseménye a disznóvágás, amelyhez elengedhetetlen kellék a PB-gázpalack és a pörzsölő. Annak érdekében, hogy a művelet csak a disznó számára legyen végzetes, be kell tartani néhány biztonsági szabályt. Elsődleges, hogy csak zárófóliával ellátott, szabályosan töltött palackot használjuk és ügyeljünk a csatlakozókra, szelepekre. A gázpalackot semmiképp ne melegítsük a pörzsölő lángjával, mert ez robbanásveszélyes helyzetet okozhat.

nagy-malac.jpg

Népszerű hagyomány a téli időszakban a házi disznóvágás, de mindenképp be kell tartanunk bizonyos előírásokat annak érdekében, hogy az alkalom csak a disznó számára legyen veszélyes. A disznóvágás ma már szinte elképzelhetetlen PB-gáz nélkül, amit a pörzsöléshez, az üst melegítésénél, és a gázzsámolyhoz is használnak, de sokan a feldolgozó helyiséget is PB-gázzal működő szieszta kályhával fűtik. Nem beszélve arról, hogy a meleg víz előállításához is gyakran használnak palackos, vagy tartályos gázt.

Ismert az a városi legenda, hogy fővárosi egyetemisták rendeztek disznóvágást, és úgy döntöttek, hogy az állat torkának elvágása helyett humánusabb, ha PB-gázzal elkábítják. Miután a halálos dózist bejuttatták az állat szervezetébe, pörzsölni kezdték. Egy lélektani pillanatban a disznóba pumpált gáz elérte a kritikus hőfokot, és a fél falut apró disznómaradványok borították be. 

disznoperzselok-egofejek.jpgÍzelítő disznó pörzsölő, perzselő, égőfej kínálatunkból

Az első és legfontosabb biztonsági előírás, hogy csak szabályosan töltött, zárófóliával ellátott palackot használjunk! A házilag, feketén töltött palack önmagában véve is veszélyforrást jelent. A szabályos cserekor ugyanis ellenőrzik a PB-palackok szelepeit és csak az előírt nyomású gáz kerül beléjük. Ma a PB-gáz használata pörzsöléskor szinte az egyetlen megoldás. Korábban szalmával is pörzsöltek, de a PB sokkal tisztább és hatékonyabb. A magas fűtőérték miatt lényegesen gyorsabban lehet vele haladni, mint szalmával. Pörzsölés előtt ellenőrizzük a csatlakozókat és a csövet. Ha utóbbi repedezett, akkor nem biztonságos a használata.

Miután az esemény télen, a hajnali hidegben zajlik, a gáz nyomása lecsökken. Sajnos, volt arra példa, hogy a fogyóban lévő gázt úgy próbálták intenzívebb áramlásra bírni, hogy a pörzsölő lángjával melegítették az alumíniumpalack palástját. Ha szükség van a melegítésre, inkább egy vödör meleg vizet öntsünk rá, vagy állítsuk egy meleg vizes vödörbe, lavórba - ügyelve, hogy a víz hőmérséklete ne haladja meg a 40 Celsius fokot, mert a palack belseje és külseje közötti nagy hő különbség (forró víz esetén) repedéshez vezethet. A legjobb persze, ha odafigyelünk a töltöttségre, és készen áll egy tele palack, amiben még megvan a kellő nyomás. Ez akár házhoz szállítással is rendelhető a PrímaGázfutároktól a 06-40/630-430-as, helyi tarifával hívható telefonszámon.

A pörzsöléskor egyenletes teljesítményre van szükség, ezért mindenképpen nyomáscsökkentőt kell használnunk, ami ideálisra szabályozza a gáz áramlását. Ennek elmulasztása életveszélyes, visszaégést, robbanást okozhat.

Ne használjuk a PB-gázpalackokat nyomáscsökkentő nélkül! 

nyomascsokkentok-nyomasszabalyozok.jpg

Ízelítő nyomáscsökkentő, nyomásszabályozó kínálatunkból

 

PrimaNet.hu online szakáruház
Kedvező árak • Széles választék • Olcsó és gyors kiszállítás
Éjjel-nappal nyitva • biztonságos és kényelmes online vásárlás

Aktualis_akciok_gomb.png

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr27109033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: disznóölés PB-gáz disznópörzsölő Prímagáz Futár PB nyomásszabályozó
süti beállítások módosítása