Szakácsfáklya is kell a profi konyhába

Egyre több háziasszony fedezi fel a szakácsfáklyát, mint sok konyhai művelet praktikus segítőjét.

A szakácsfáklya, gasztrofáklya, vagy más néven flambírozó pisztoly, a cukor karamellizálásához nélkülözhetetlen, de számos egyéb praktikát is végrehajthatnak vele. A créme brulée készítése mellett pillanat alatt készülhet vele sült fagyi, habcsók, de például a csirke vagy a hal bőre is ropogósabb lesz.

A szakácsfáklya kis, egykezes szerkezet, amely mini PB-gáztartállyal üzemel. Koncentrált hőjének köszönhetően tökéletes karamellréteget varázsolhatunk a süteményekre. Mivel a créme brullée alja hidegen fogyasztandó, a tetejét azonban karamellizálni kell, ez a művelet nem is oldható meg másképp. A nosalty.hu összeállítása szerint azonban az eszköz sok egyébre is alkalmas.

  • A tejberizst, pudingot is ízesíthetjük a hártyavékony égetett cukorral.
  • Tojáshabot is karamellizálhatunk. A sütő bekapcsolása nélkül, pillanatok alatt készíthetünk sült fagyit, habcsókot, de a Rákóczi túróst sem kell többé a végén visszatennünk a sütőbe.
  • Szárnyasok tisztításakor könnyedén pörkölhetünk, eltávolíthatjuk a bőrön maradt pihéket.
  • Ha csak néhány darab sült paprikára, paradicsomra van szükségünk, egyszerűbb előkapni a pisztolyt a fiókból, mint bekapcsolni a sütőt, ráadásul gyorsabb is.
  • Paradicsompucolásnál is hasznát vehetjük. Minden oldalról körbepirítjuk a paradicsomot, majd könnyedén lehúzzuk a héját.
  • Ha halsütés előtt a filé bőrös oldalát átpirítjuk, ropogósabb lesz a bőr. Igaz ez a bőrös csirkemell sütésekor is.
  • A baconbe tekert finomságok hamarabb elkészülnek, ha átsütjük kicsit a szakácsfáklyával, mielőtt sütjük.
  • Égő koktélokat szervírozhatunk egy-egy házibuliban, a szakácsfáklyával egyszerre gyújthatjuk meg több pohárban az alkoholt.

A szakácsfáklyák több típusa is elérhető a PrimaNet.hu webáruházban, a készülékek piezzo gyújtással működnek, szabályozható a láng, így takarékosan üzemelnek. Az biztonságos kialakítás miatt szinte kizárt, hogy a szakács, cukrász megégesse a fáklyát tartó kezét a művelet közben. A készülékek 100 ml-es PB-gáz utántöltő palackkal működnek.

A szakácsfáklya használata nem igényel különösebb képzettséget, vagy tapasztalatot, annál inkább odafigyelést. Akik először használják, kicsit ijesztőnek találhatják a koncentrált lángot, de olvasóink tapasztalatai szerint hamar megszokják, milyen távolságból és mennyi ideig kell kezelni vele az ételeket. Bizonyos típusokhoz talpat is adnak, így nem kell folyton kapcsolgatni, égve is félretehetik a konyhapultra a háziasszonyok. Óvatosabbak persze dönthetnek úgy, hogy a tűzveszély elkerülése érdekében inkább minden flambírozáshoz ki- és bekapcsolgatják.

A fáklya kezelése rendkívül egyszerű, egy kapcsológombot tartalmaz, illetve egy szabályzót, amellyel a láng intenzitását állíthatjuk, attól függően, hogy szúrólángként, vagy kisebb hővel, de nagy felületen szeretnénk melegíteni.

Nagyon fontos, hogy az eszköz semmiképp ne kerülhessen gyerek kezébe, még akkor sem, ha nekünk segít éppen a konyhában, és a felügyeletünk mellett szeretné kipróbálni a flambírozó pisztolyt.

Aktualis_akciok_gomb.png

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr655774388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: PB-gáz flambírozó Primanet.hu szakácsfáklya gasztrofáklya
süti beállítások módosítása