Az elmúlt fél évben, két lépcsőben végrehajtott több mint 100%-os jövedéki adó emelés ellenére is igen jelentős árelőnnyel lehet az LPG (cseppfolyósított propán- butángáz) üzemre átalakított gépjárműveket megtankolni.

Míg például a benzin ára tartósan a 400-420 Ft/liter körüli sávban mozog, addig az LPG - t, az autógázt a 260-280 Ft/literes eladási áron lehet, még az adóemelés után is tankolni.

Azok a szerencsés autótulajdonosok, akik már átállították a kedvenceik üzemeltetését ezen olcsóbb energiaforrásra, amikor például egy bevásárlóközpont mélygarázsába akarnak behajtani, jogosan elbizonytalanodhatnak, hogy „behajtsak, vagy ne hajtsak be”?

A jól tájékozottak már tudják, hogy végre ebben a vonatkozásban „beértük Európát ”.
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011 (IX.6.) BM rendelet 601.§.(5) pontja lehetővé teszi a cseppfolyós propán-butángázzal hajtott gépjárművek parkolását, a terepszint alatt fekvő gépkocsi tárolók esetében, azaz a mélygarázsokban is.

A jogszabályváltozás előtt a szakemberek által elvégzett kockázatelemzések egyértelműen azt mutatták, hogy bármely, veszélyt okozó meghibásodás kockázata a cseppfolyós propán-butángázzal (LPG) hajtott gépjárműveknél semmivel sem nagyobb, mint más hajtóanyagok esetében.

Magyarországon 2003. július 16-a óta csak olyan járműveket vizsgáztatnak le, amelyek megfelelnek az Egyesült Nemzetek Szervezete Európai Gazdasági Bizottsága 67. számú, a folyékonygáz-üzemű gépjárművek különleges berendezéseire vonatkozó előírásainak.

A jelenleg forgalomban lévő LPG (autógáz) üzemű járművek döntő többsége is megfelel ezen előírásnak, amely autók az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság állásfoglalása szerint is behajthatnak e terekbe, azaz a mélygarázsokba is.
Ennek ellenére, jóval több olyan mélygarázs üzemeltető van, aki még nem értesült erről, illetve nem vette le a bejáratról az „LPG-vel behajtani tilos!” táblát.

melygarazs_300px.jpg

Biztosak vagyunk benne, hogy a részükre kiküldésre kerülő tájékoztatók alapján, ők is hamarosan leveszik a tiltó táblákat, mert nem akarják továbbra is elriasztani a több százezerre tehető, a magyarországi LPG (autógáz) üzemű gépkocsikban közlekedő potenciális vásárlóközönségüket.

A hivatkozott rendelet naprakész állapota a Complex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye oldalán:
28/2011. (IX. 6.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr585353326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: mélygarázs autógáz LPG
süti beállítások módosítása