Mi is az a PB-gáz?

Segít a Prímaenergia!

A propán-bután (PB) illetve propán-gáz, az egyik legjobb minőségű és legtisztább energiahordozó.

propan_butan_120px.jpgA cseppfolyós gáz propánból, butánból, vagy propán-bután keverékből áll. Mivel a cseppfolyós gáz vegyi összetétele nagyon egyszerű, az összes alternatív energiahordozó közül a legtisztább és a legmagasabb fűtőértékkel rendelkezik.
Kőolaj-finomítókban, valamint a földgázmezők gázfeldolgozó üzemeiben választják le a nyersolajból és a nyers földgázból a számunkra értékes két szénhidrogén terméket, a propánt (C3H8) és a butánt (C4H10).

Ezekből energetikai (főzési és fűtési) célokra háromféle termék kerül kereskedelmi forgalomba:

  • • a propán-gáz: közel tiszta (minimum 95 tömeg %) propán és propén,
  • • a bután-gáz: közel tiszta (minimum 95 tömeg %) bután és butén,
  • • a PB-gáz: a propán és a bután keveréke, amely legfeljebb 60 tömeg % butánt tartalmaz.

A cseppfolyós PB-gázok magas fűtőértéke (45,5 - 46,5 MJ/kg) és egyéb értékes tulajdonságai alkalmassá teszik arra, hogy lehetővé tegyék a földgázhálózattól távol eső fogyasztók energiaellátását.

A cseppfolyós PB-gázok eredeti állapotukban színtelenek és szagtalanok, ezért forgalomba hozataluk előtt oly mértékben szagosítják őket, hogy esetleges szivárgásuk határozottan felismerhető legyen már 1:250 gáz-levegő aránynál is. Egy tonna PB-gázhoz kb. 30 gramm etil-merkaptánt, vagy vele egyenértékű, kellemetlen szaghatású kénvegyületet kevernek. Ezen adalék egyébként a felhasználás során semmiféle külön veszélyt nem jelenthet, a gázzal együtt elég és az égési tulajdonságokat nem befolyásolhatja. Az égés során keletkező égéstermék már teljesen szagtalan.

A PB-gáz normál légnyomáson légnemű, csak nagyon alacsony hőmérsékleten vagy nagy nyomáson válik cseppfolyóssá. A gázt általában nagy nyomáson, cseppfolyós formában tárolják, ami megkönnyíti szállítását, palackban vagy tartályban történő tárolását.

A PB-gáz leggyakoribb felhasználása

háztartások fűtésére, valamint a vidéken oly hagyományos disznóvágásokhoz, ezen kívül természetesen az ipar és a mezőgazdaság számos területén is megállják a helyüket. A PB-gáz palackok mobilitását és a PB-gáz magas fűtőértékét használják ki többek között az útkarbantartók, a tetőszigetelők valamint a lángvágással, hegesztéssel foglalkozó szakemberek.

A palackok szelepét lezáró zsugorfólia sértetlensége garantálja a vásárlók számára a hiánytalan PB-gáz mennyiséget, a szabványban előírt minőséget és a palackok biztonságos felhasználhatóságát.

Földgáz-hálózattól távol eső, háztartási, ipari vagy mezőgazdasági fogyasztók kisebb gázigénye palackos, vagy palackcsoportos PB-gáz ellátó rendszerrel elégíthető ki, viszonylag kis költséggel és gonddal.

Hazánkban több, mint 5 millió PB-gázpalack van forgalomban. A töltet fajtája, tömege, valamint a palack kivitele szerint az alábbi PB-gáz palackfajtákat különböztetjük meg:

  • • háztartási palackok;
  • • ipari palackok;
  • • egyéb rendeltetésű palackok.

 

palack_11_5_uj.png

Háztartási palackok

A PB-gáz forgalmazásához 11,5 és 23 kg-os névleges töltettömegű palackok vannak forgalomban. A 11,5 kg-os palackok a Prímagáznál csak alumíniumötvözetből készülnek, az MSZ 6444/1 szabvány szerint. Ezek a palackok, a szállítás megkönnyítésére és a szelep védelmére általában fogantyús védősapkával rendelkeznek. A 23 kg-os palackokat szintén alumíniumötvözetből gyártják. A PB-gázpalackok palástján a falvastagságtól függően egy, vagy kettő vörös színű körbefutó csík jelzi az éghető gáztöltetet.

Motorikus (targonca) palackok

Magas minőségének, egyenletes teljesítményének, és a gyors-csatlakozó segítségével villámgyorsan elvégezhető palackcserélési lehetőségnek köszönhetően vált hamar népszerűvé a motorikus palack. A palackokat az ország több 1000 cseretelepén lecserélheti, vagy kívánság szerint telephelyre szállítják. Lehetőség van a felhasználás helyén palacktároló telepítésre is a palackok biztonságos tárolása érdekében.

Küldeménydarab mi fán teremsz?

A fogalom megértéséhez, veszélyes áruról lévén szó, az ADR-t hívhatjuk segítségül.
Fogalom meghatározások között találhatjuk:
Küldeménydarab: a csomagolási művelet végterméke, amely a feladásra kész csomagolóeszközből, és tartalmából áll. A fogalom kiterjed a gázok szállítására használt, ezen fejezet szerinti tartályokra.
Leegyszerűsítve a küldeménydarab: szabályosan megtöltött, ellenőrzött és jelölt gázpalack.

Hol juthat gázpalackokhoz?

Hazánkban közel 10 000 cseretelepen találhatók meg a gázpalackok, melyek kiválóan alkalmasak az élet bármely területén történő felhasználásra.

A gázpalackok megvásárolhatók kiterjedt cseretelep hálózatokon keresztül, vagy akár a karosszékből telefonon rendelve házhoz szállítók révén is. Ez az egyik legkényelmesebb módja a vásárlásnak. 

Az Önhöz legközelebbi cseretelepeinket megtalálja a www.gazcseretelepkereso.hu weboldalon, vagy hívja gázfutárunkat aki a rendelt PB-gáz palackot házhoz szállítja.

primagazfutar-auto-pb-gazbiztonsag.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://pbgazbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr565148254
Nincsenek hozzászólások.
Címkék: PB-gáz PB-gázpalack
süti beállítások módosítása